Eu, Revista Ecreator și Editura Ecreator anunțăm încetarea colaborării cu numita Petronela Apopei.
Deși a fost avertizată în repetate rânduri să își revizuiască atitudinea și comportamentul față de colaboratorii noștri, ea nu a înțeles să facă astă, n-a dat curs...
Orice om cu scaun la cap constată că omenirea (de le cârmuitori și până la boschetari) a luat-o atât de mult razna, încât ceea ce în urmă cu 3-4...
ContinuareMai exact, ”oameni, fapte, întâmplări” din vechiul oraș hanseatic, de la Marea Nordului. Puse-ntr-un roman despre-nceputu` veacului trecut, acolo. Sub forma unui policier scris de Cristoph Elbern. Un jurnalist din...
Continuare...să cânte la piane cerești. Împlinind voia sorții. Lăsându-ne pe noi, pământenii, mai săraci în sunete minunate pe claviaturi. Căci Valentin Gheorghiu și Ioana Maria Lupașcu fost-au doi pianiști...
ContinuareStefan Maris
Cultura tradițională românească cuprinde folclorul, arta populară, obiceiurile și ceremonialul...
ContinuareProf. Dr. Mihai Dăncuş
„Maramureşul – situat în cursul superior al râului Tisa – formează în privinţa topo-hidrografică un...
ContinuareLB
Zi mare în calendarul creștin, 15 august prăznuieşte Adormirea Maicii Domnului, momentul în care Sfânta...
ContinuareCând l-am sunat pe Emilian Mihăilescu să stabilesc un interviu pentru campania „Cu gândul la fericire”, nicio nuanţă din glasul său nu mi-a dezvăluit tristeţea marii drame pe care a...
Continuare1. -Dle. sculptor cum e să cauți perfecțiunea?
-Fără îndoială că perfecțiunea poate deveni o formulă lipsită de conținut dacă cel ce o caută nu face legământ cu sine. Legătura...
Mai întâi am cunoscut ideile, gândurile, scrisurile semnate Ştefan Jurcă.
Apoi m-am întâlnit cu identitatea/materie a acelei semnături (care corespundea imaginaţiei mele exceptând un lat de palmă pe orizontală. Asemenea neconcordanţe...
ContinuareÎntre știință și spiritualitate
cu prof dr Constantin Dulcan și d-na Titiana Popa terapeut Body Code
Cu deosebită onoare și bucurie UNIVERSUM VIP Studios a primit vizita a doi distinși invitați: doamna Titiana...
Cu bucurie și entuziasm, ne face deosebită plăcere să vă anunțăm cel mai așteptat eveniment cultural al verii, "Festivalul de Artă Sacră Măgura 2023", care va avea loc în pitorescul sat Măgura (Măgura Branului), în...
ContinuareIn fiecare an în preajma zilei Limbii Române, în ultima sâmbătă din luna august editura Globart Universum împreună cu revista Poezii pentru sufletul meu, realizează un minunat eveniment dedicat culturii, literaturii , artelor și nu...
ContinuareIcă Săliṣteanu
Ultima ispravă poetică a lui Mihai Epli, “Lacunele simţirii”, este structurată în următoarele secţiuni:
1. - (Stră)Luciri tardive
2. - Ḯnchinare Iuliei
3. - (Ano)Timpul reveriilor
pe care le completează cu 18 acrostihuri.
1. - (Stră)Luciri tardive
Se roagă în sanctuarul său“mirific” unde atunci cȃnd este melancolic, caută să se învingă pe sine, spre a alunga răul bolii de care suferă, ṣi-n felul acesta vrea să capete binefacerea tămăduitoare a privirii iubitei pe care-n admiraţie fără limită o zeifică (“draga mea zeiţă, / Ḯţi mulţumesc că ai fost lȃngă mine /…/ Iubita mea, / Eṣti al meu sanctuar mirific / Unde mă rog atunci cȃnd sunt melancolic”) fiindcă nu vrea să-ṣi trăiască dragostea lȃngă femei normale ci lȃngă o zeiţă terapeută (eventual ftizioloagă – “Pentru mine eṣti mierea de albine / Care îmi elimină tusea ce nu mai trece” sic!) care emoţionată pȃnă la lacrimi să fie ṣi tămăduitoare (“Lacrimile tale ce cad pe pămȃnt / Sunt la fel ca ceaiul fierbinte”).
Valentin Lupea
Întâmplarea, sau poate nu, mă face să scriu despre poezia lui Mihai Epli pentru a patra oară, acum, cu ocazia apariției noului său volum de versuri, LACUNELE SIMȚIRII, Editura eCREATOR din Baia Mare, 2023, volumul cu numărul patru, după LACUNELE LUMINII, (Biblioteca Județeană PETRE DULFU, Baia Mare, 2020); LACUNELE SPERANȚEI, (Editura eCREATOR din Baia Mare, 2022) şi LACUNELE PRIVIRII, (Editura eCREATOR din Baia Mare, 2022), conştient fiind de faptul că LUMINA din poeziile primului său volum, SPERANȚA şi PRIVIREA din următoarele două volume, şi iată acum, SIMȚIREA, din poeziile volumului de față, îşi au lacunele lor, golurile lor, nefiind perfecte, tot aşa cum nimeni şi nimic pe acest pământ nu poate fi perfect.
Strict gramatical, spuneam cândva, vocabula LACUNĂ / LACUNE este un substantiv comun simplu de genul feminin care denumeşte un spațiu gol în interiorul unui corp, ceva gol, lipsit de continuitate în interiorul unei construcții, mai bine zis, acel ceva care-i lipseşte unui lucru pentru a fi întreg, bun şi desăvârşit.
George Calin
''De fapt la mine versurile au venit singure.... din durere și din iubire...
eu n-am făcut nimic deosebit... decât le-am scris...''
Mihaela CD
Mihaela CD s-a născut în România. A emigrat în Canada în urmăcu mulți ani împreună cu familia și s-a stabilit la Montreal.A iubit întotdeauna poezia și muzica dar a început cu adevărat să scrie poezie în urma unui șoc puternic când și-a pierdut tatăl pe care îl iubea enorm.
Versurile au venit singure, fără să vrea,o bântuiau noapte de noapte cerând să fie scrise.Un dar divin,un răspuns al universului care aplică parcă o lege a compensației.Îți ia și îți dă!
Este fondatoarea revistei online: '' Poezii pentru sufletul meu",revistă de artă,literatură și cultură a românilor de pretutindeni.Pune bazele revistei în 30 octombrie 2018 în Montreal,Canada ajutată fiind de soțul Johnny care este și editorul revistei. Aceasta colaborează cu nenumărați autori,artiști,pictori și muzicieni,revista virtuală fiind citită online în peste 100 de țări din întreaga lume.
Ioan Romeo Roşiianu
Într-o lume mult prea grăbită și superficială pentru a mai putea experimenta vremea profunzimii, Eugen Baciu ne propune o carte consistentă, la propriu și la figurat.
Această poziționare împotriva curentului și a experimentelor stilistice de tot felul – prilej de ascundere-a neputinței, inculturii și neștiinței pentru mulți autointitulați scriitori – face din temeritarea demersului său o bornă a reflecției și reflexiei la marginea unui fenomen creativ ce-ar trebui să fie filonul pur și să ne păstreze acea legătură indestructibilă și verticală cu Divinitatea de la care toate izvorăsc.
Prozatorul sădește inspirat slove, gânduri și imagini pe albul paginii, iar din această simbioză cu sinele său face din lector complice la un aparte act al creației, unul în care din adâncul respirat al ideilor răzbate o profunzime ce obligă la disecția fiecărei scene relatate și relevate.
Nu e un joc, este migala de artizan cu care Eugen Baciu împlinește natural portretele fizice și morale ale personajelor sale, mișcarea lor scenică-n acțiuni de profunzime sau pe punți de trecere-nspre alte scene fiind naturală.
Adriana Crăciun
Autorul Eugen Baciu, al cărui traseu în viață îl poziționează ca om cu experiențe variate, revine în spațiul literar cu cartea ,,Povestea unei dorințe”, publicată în colecția Proză la editura eCreator din Baia Mare.
După o carieră îndelungată, marcată de schimbări semnificative și domenii diverse de activitate, de la munca în industria minieră până la administrarea unei proprietăți și munca sezonieră în Grecia, scriitorul Eugen Baciu aduce în prim-plan o narațiune bogată și captivantă, unde elemente din realitatea sa pot fi intuite în subtextul operei literare.
Experiențele anterioare ale autorului Eugen Baciu contribuie la autenticitatea și complexitatea poveștii, conferindu-i o intensitate cu impact pentru sufletul cititorilor.
În „Povestea unei dorințe”, regăsim scriitorul cu talent nativ care se folosește de o varietate largă de simboluri și concepte, fie că este vorba de numele unui personaj, de mitologie sau de telepatie, pentru a ne oferi un tablou compozit al vieții personajelor.
Începem cu numele Loreley, al protagonistei cărții, care are rezonanțe profunde, evocând mister, seducție și frumusețe supranaturală: „fiul le explică clar că şi-ar dori ca fata lui să fie frumoasă ca o zână şi să aibă o voce magică. Aşa că fata se pricopsi cu numele de Loreley.”
Valentin Lupea
Eugen Baciu, alias Isar Eugen, a debutat în anul 2013 cu romanul autobiografic AŞA A FOST SĂ FIE (Editura RBA MEDIA, București), după care a urmat volumul de versuri ETERNA MOŞTENIRE (Editura RBA MEDIA, București, 2013, versuri), apoi romanele: EMANUEL ŞI CASANDRA (Editura RBA MEDIA, București, 2016), ÎMPOTRIVA DESTINULUI (Editura GENIUS, 2016), MISTERIOASA VIAȚĂ A DOMNULUI MARLOW (Editura FAVORIT, 2017), FIUL LUANEI (Editura FAVORIT, 2020).
Și, iată, acum, cartea care face obiectul discuției noastre, romanul POVESTEA UNEI DORINȚE, Editura eCREATOR din Baia Mare, 2023, Colecția PROZĂ.
O poveste de iubire, o poveste de dragoste adolescentină şi neprihănită se naşte între cei doi tineri adolescenți şi frumos dotați de la natură, pentru început, în anii copilăriei la țară, apoi continuând după reîntoarcerea Lorei de la București, unde se mutase de câțiva ani cu părinții, la casa bunicii sale, cu gândul la Gabriel, de care acum se îndrăgostise.
Mihaela CD
"Nirvana"-publicata la editura Nico -Târgu Mureș-2015 -228 pagini
Ana Munteanu Drăghici este o autoare româncă contemporană, binecunoscută în mediile literare sub pseudonimul de Ana de Sighișoara,un nume consacrat și apreciat pentru poezia sa profundă și sensibilă. Cu o carieră literară de peste două decenii, Ana Munteanu Drăghici a reușit să atragă atenția publicului cititor prin versurile sale pline de emoție și înțelegere a vieții. Poeta trăiește atât la Sighișoara-ROMANIA,cât și la Chicago- USA, iar în versurile sale putem simți dragostea imensă și dorul ei nesfârșit pentru ambele locuri însă cu precădere pentru țara mamă România pentru că prin venele poetei curge în fluviu limba română îmbrăcată în tricolor.Mi-a fost dat să am șansa și bucuria să o aud recitând și pot să spun că poeta respiră și trăiește prin poezie. În poeziile sale, vom găsi o generozitate specifică și unică căci scriitoarea dăruiește bucățele din sufletul său cititorilor, prin versuri pline de vibrație și trăire poetică.
Volumul de poeme "Nirvana" al autoarei Ana Munteanu Drăghici este o carte de excepție, ce a primit girul literar al poetului Răzvan Ducan prin cuvântul sau din ''In loc de prefață", care aduce în prim-plan tema contemplării vieții și a propriei existențe.Tot la...
Așer Negoi
AM VISAT CĂ SUNT ACTOR
Am visat că sunt actor
Pe o scenă ilustră
În fața multor oameni
Oameni atât de cunoscuți
Oameni precum părinții
Care mă ascultau interpretând rolul Timpului
Într-o scenetă la grădiniță
Cu o pălărie imensă îndesată pe cap
Cu boruri largi
(De fapt cred că eu eram îndesat în pălărie
Ca un iepure zgribulit ce iese la suprafață după hibernare)
Mihaela CD
Mai lasă-mi vară
Mai lasă-mi vară,Sfinte Doamne
Mai lasă-mi fragede vise, verzi
Mai lasă-mi timp,nu trece-n toamne
Mai lasă-mi Doamne dacă crezi!
Mai lasă-mi, Doamne, tinerețe
Mai lasă-mi, zâmbete în priviri
Mai lasă-mi încă, frumusețe
Mai lasă-mi ochilor, vii striviri
Mara Lauretta Balaban
Un radio a rămas cu melodia suspendată
în colţul gurii
Neanunţat, te oglindeşti în geamurile cafenelei
Opreşti harnaşamentul pe capitol imberb
Intri tropăind cât o mie de inimi în faţa unui penalti
Atragi până şi atenţia radioului care-şi uită versurile
Şi o ia de la capăt
Începi să bâigui despre al cincilea anotimp
Despre cum ai vrut tu să îmbrăţişez stelele
Şi cum ai vrut să muşc din soare
Cum ai desenat hărţi pe cearceaful meu
Ca să nu mă pierzi
Şi acum vrei să de la început
Gloria Nițu
Destin
Focul trosnește în vatră.
Flacăra pâlpâie,
timid și plăpând -
atârnată de grindă.
Un greier cernit, doarme.
Mai cântă din când in când
o baladă știută.
Mișc lampa...
Pe zidul de lut
Siluete aleargă nebune.
Vântul șuieră puternic prin horn.
O bufniță sură
face priveghiul de noapte.
Gabriela Marin
noaptea - ochii - marea
noaptea
ochii văd
marea de stele
noaptea
valurile scaldă
sufletul tău curat
noaptea
lacrimile cad
din înaltul cerului
în oceanul de trăiri
preschimbate în mistere de argint
Eugenia Dumitriu
"Cărăruie, cărăruie, care duci la București/ Drum ca
tine altul nu e, nici în lumea din povești./ Te aș-
terni în calea lungă a truditului meu dor/ Numai
gîndul lași s-ajungă, la căsuța cu pridvor/ Cale
lungă și frumoasă, cale ruptă de haiduci,/
Numai dorul duce acasă, dar pe mine, când mă duci? "
Era după amiază, cu parfum de toamnă, pe cerul sidefiu al Madridului, cutreieram străzile superbei metropole lovindu-mă uneori de oameni şi de arbori, aveam gâdul acasă, la România, la oraşul copilăriei şi adolescenţei mele, Roşiorii de Vede şi încercam să-mi imaginez că poate după un colţ de stradă mă voi trezi aşa ca într-o poveste pe strada Oltului şi un dor trufaş îmi fărâmiţa inima, blestemată depărtare. La ceasul când păsările dădeau vamă timpului, cântecul lor înalt şi liber, de o mie de ori mai liber decât mine, am avut plăcerea și onoarea de a-l cunoaște personal, în casa domniei sale din Madrid, pe domnul doctor Antonio Rodriguez Romero, urmaș, pare-se ai vestiților doctori evangheliști, Damian și Cosma, numiți și „doctori fără arginți” și spun asta pentru că a fost doctorul care a asigurat asistență medicală azilanților politici români,
Vitelaru Loredana Nicoleta
1
Ca într-o agonie a morţii ,era nemişcată într-un fotoliu şi privea cum ploaia cădea într-o perdea continuă.Se prelingea pe geamul ce înlocuia peretele exterior ,Lara cu ochii aţintiţi desena din privire diferite imagini ,trăiri anterioare . nimic nu ar fi făcut-o să se ridice .Telefonul suna pe noptiera tixită cu căteva cărţi care le citise de curând şi în care se regăsise aproape în întregime . totul părea o copie la indigo…Cineva insista să sune, nu auzea nimic ,nici nu clipea, o zduncinaseultima parte a cărţii abia terminată.mesageria telefonului o trezi din visarea destul de sumbră..Numărul necunoscut şi un mesaj simplu ,,bună , ce faci?o trezi din poveste imaginară,,nu avea nici cea mai vagă idée de unde poate fi şi aruncă telefonul.
Nu poate fi el.A trecut foarte mult timp.nu mai avea numărul lui,nu şi-l amintea.
-Ce vrea ?e prea familială intrebarea lui .
Adela Onete
Motto:
Să mocnească focul, din nou, în vatra veche
şi, dumneata, bunico, să-mi spui înc-o poveste,
despre fata de-mpărat, cea fără de pereche,
iar lumina lămpii să danseze la ferestre.
ContinuareOLIMPIA MUREȘAN
Motto: Viața înțeleasă numai privind înapoi, dar trebuie trăită privind înainte poate fi!
„Munții noștri aur poartă, am putea să fim bogați,
Însă nu ne sunt salvare, ci motiv să fim prădați,
Biciuiți de monștri vremii și răpuși de neputință,
Am trecut peste milenii cu speranță și credință
Și am nădăjduit că poate neamul nostru într-o zi
Peste alte mândre neamuri ca o stea va străluci...”
Lică Pavel
Toma e înalt, slab, chel și mai mult credincios.
Prietenul lui, Goma, e mărunt, burtos, cocoșat, cu plete și mai puțin credincios.
Toma, deși n-a citit Biblia, nu agreează internetul.
Goma citește însă mai des decât el etichetele sticlelor cu vin și iubește calculatorul.
Toma are probleme existențiale, în sensul că-și dorește o casă iar prietenul lui are probleme familiale fiindcă-și dorește o nevastă.
George PETROVAI
În satul Spasskoe-Lutovinovo din fosta gubernie Oriol este linişte în această minunată după-amiază de vară. Asta în cazul în care te-ai obişnuit să nu iei aminte la puseurile civilizaţiei ce rănesc tăcerea prin duduitul motoarelor şi clacsoanele maşinilor şi, desigur, dacă priveşti cu detaşare grupurile de turişti care se îndreaptă spre fostul conac al lui I.S.Turgheniev ori vin dinspre el.
Atent doar la ciripitul şi hârjoneala păsărelelor, căci auzul lui nu este deprins să sesizeze uruielile şi scrâşnetele actualei civilizaţii, pe terasa imensului conac cu peste 40 de camere îşi face apariţia însuşi Ivan Turgheniev. Este întocmai aşa cum îl ştim din tablourile de epocă: cu surtucul negru încheiat până la ultimul nasture, cu părul alb şi lung pieptănat cu oarecare cochetărie, trăsăturile armonioase ale unui adevărat aristocrat şi fruntea amplă de gânditor.
Cu paşi rari şi neauziţi, el străbate terasa până la şezlongul pe care cade umbra...
Luciana Marinescu
PERSONAJE:
Mălina
Mihnea
Delia
Vlad
Lăcrămioara
Viorela
Mircea
FIGURANȚI: ospătărița, DJ-ul și grupuri de tineri.
Notă:Textul nu poate fi montat sau modificat fără acordul expres al autorului.
Nicio parte a acestei publicații nu poate fi reprodusă, distribuită sau transmisă, sub nicio formă sau mijloc (fotocopiere, multiplicare, copiere), sau orice altă metodă mecanică ori electronică, fară consimțământul autorului. Textul cuprins în această lucrare aparține în totalitate autorului, acesta având toate drepturile și responsabilitățile asupra lui.
Melia Cerchez Marin
Avocata e purie, plinuţă, îmbrăcată într-o rochie ternă, lungă, gri sau maro, cu multe accesorii cu iz interbelic (perle, mărgele gri sau bej, inel cu camee). Are un aer plictisit, obosit, e resemnată. Intrǎ Ghicitoarea, o pirandǎ plină de zorzoane, o explozie de sunet şi culoare. E foarte nervoasă. Avocata e surprinsă, clar nu aştepta pe nimeni.
Ghicitoarea
(dând buzna şi foşnindu-şi fustele) Săru’mâna!
Avocata
(puţin speriată) Bună seara, pe cine căutaţi?
Ghicitoarea
(se opreşte din foşnit fustele) Apă pe mata, pe cine fra-su să caut? Ai chef de miştouri?
Avocata
Doamnă, vă aflaţi în biroul meu de avocatură şi nu ştiu cu cine am onoarea, că nu aveţi programare...
Ghicitoarea
Onoarea, oroarea om mai vedea. Şi la ce îmi trebe programare? Păi ce-s la doftor, că nu-s bolnavă? Îs la avocat, că la mata am şi venit! Deci ştiu unde sunt, că eu nu e proasta, da?
Aurelia Rînjea
Azi, prin intermediul Revistei de literatură, artă și cultură, POEZII PENTRU SUFLETUL MEU, nr 11/2023, Montreal, Canada, vom face un periplu spiritual, care ne oferă o adevărată radiografie a preocupărilor culturale ale românilor, indiferent unde trăiesc ei.
Un frumos „Salut românesc din Montreal”, primim din partea domnului Johnny Ciatlos Deak senior editor Globart Universum, prin intermediul Revistei, dar și prin Emisiunea cu același titlu, un gest de respect pentru românii de pretutindeni, prin intermediul studioului UNIVERSUM VIP din Montreal, care împreună cu editura GLOBART UNIVERSUM fac parte din același grup media. O emisiune de suflet, care promovează personalități românești din diaspora, cu preocupări diverse, reprezentative pentru spiritualitatea românească. Un proiect generos urmărit cu mare interes de iubitori din întreaga lume, proiect căruia îi dorim și noi mult succes în continuare, emisiuni cât mai reprezentative, relevante pentru felul nostru de A FI, al românilor.
Revista, cu un cuprins atrăgător, ne ispitește cu un număr impresionant de recenzii și creații literare, dar și cu un colaj de lucrări artistice, care redau atât de românesc, arta în imagini.
Dan LUPESCU
„Cunoaște-te pe tine însuți și-L vei cunoaște pe Dumnezeu !” – ne îndeamnă întemeietorul de Spirit daco-românesc, Spirit al întregii Europe Vechi: ZAMOLXE.
Pe urmele lui a călcat, apăsat, Mihai Eminescu.
Rege dac și marele preot , ZAMOLXE devine zeu și Foc sacru, care ne locuiește, dându-ne viață din prima milionime de secundă a întrupării fiecăruia dintre noi, în Sfântul Graal al Maicii noastre, adică în pântecele roditor al mamei ce ne va asigura Fiire (Ființare) și venirea în astă lume telurică, adică în raiul, dar și în iadul pământesc.
Legile Belagine/ Legile Frumoase le-a primit ZAMOLXE de la Hestia, prima noastră regină nominalizată în istorii antice, păzitoarea Focului viu, întru veșnicie viu în Altarul/ Calendarul de andezit de la Sarmizegetusa, din Grădiștea Muncelului…
Foc transmis, peste aproape un mileniu, lui ZALMOXE și preluat, mai târziu, de Iisus – Fiul omului, concomitent cu HRISTOS – Fiul lui Dumnezeu.
Iisus HRISTOA care, până la vârsta de 30 de ani, a fost inițiat în spiritualitatea, de multe ori milenară, a dacilor – la cea dintâi școală cu clădire proprie din lume, de aici, din spațiul daco-român, școală intrată în istorie cu numele de Andronicon.
N. Grigorie Lăcriţa
„Cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce.”. (Biblia, Epistola a doua către Tesaloniceni a Sfântului Apostol Pavel” Capitolul 3, versetul 10).
„Tinere! Nu te-ai născut ca să munceşti; dar trebuie să munceşti ca să trăieşti”. (Pitagora).
În Biblie, în Geneza capitolul (cap.) 3 versetul (vs.) 191 este înscrisă pedeapsa dată de Dumnezeu lui Adam și soţiei sale Eva pentru neascultare în timp ce se aflau în grădina Eden (sublinierile îmi aparţin):
În biblia ortodoxă a Patriarhiei României, http://bibliaortodoxa.ro/ :
„17. [...]blestemat va fi pământul pentru tine! Cu osteneală să te hrăneşti din el în toate zilele vieţii tale!
18. Spini şi pălămidă îţi va rodi el şi te vei hrăni cu iarba câmpului!”.
19. În sudoarea feţei tale îţi vei mânca pâinea ta, până te vei întoarce în pământul din care eşti luat; căci pământ eşti şi în pământ te vei întoarce”2.
În Biblia Cornilescu, https://mybible.ro :
„17. [...]blestemat este acum pământul din pricina ta. Cu multă trudă să-ţi scoţi hrana din el în toate zilele vieţii tale:”.
18. spini şi pălămidă să-ţi dea şi să mănânci iarba de pe câmp.
19. În sudoarea feţei tale să-ţi mănânci pâinea, până te vei întoarce în pământ, căci din el ai fost luat; căci ţărână eşti şi în ţărână te vei întoarce.”.