Eram în liceu, la „Meșotă”, prin 1983, în timpurile cele mai cenușii ale comunismului. Făceam liceul de matematică-fizică şi, pentru că eram talentat la desen, ai mei mă duseseră să fac ore de arta grafică cu un pictor din Brașov. Omu’ era foarte bătrân... Avea aproape 90 de ani. Locuia într-o casă veche, care urma să fie demolată. Undeva pe lângă Piața Kogălniceanu, pe unde trece acum bulevardul… Barițiu parcă îi spunea străzii... Foarte supărat, Vlădăreanu - așa îl chema pe pictor - a și murit de inimă rea. În casa cu pricina, stătea în chirie o mătușă de-a mea. După moartea proprietarului, zice: „ia du-te în pivniță că are niște schițe și e păcat să se piardă. Poate le folosești tu, să desenezi după ele. Ia cheia asta de la lacăt”.
- Detalii
- Scris de Simona-Ioana Cucuian
Revista „Natura” a publicat în ultimul său număr un interviu cu Serghei R. Kapiţa, academician rus de origine basarabeană,
realizat de directorul Bibliotecii Naţionale a R. Moldova, Alexei Rău. Mare i-a fost mirarea când fizicianul rus, care la 14 februarie, împlineşte 80 de ani, i-a răspuns în limba română la întrebări, chiar dacă acesta nu s-a născut în Basarabia, ci în Marea Britanie. Vă propunem un fragment din interviul lui Alexei Rău în care academicianul Kapiţa vorbeşte, între altele, şi despre situaţia lingvistică din Basarabia.
- Detalii
- Scris de Alexei Rău
- Sunteţi Consulul General al României în Hong Kong
- Detalii
- Scris de Horia Picu & Dani Godja
“Cine moare de grija Centenarului” – pune o întrebare Prof. Dr. Alexandru Diaconescu de la Facultatea de Istorie a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca. Își răspunde singur că nu sunt prea mulți, că “câinele bătrân sucombă de drum lung, prostul de grija altuia, iar intelectualii pier de obicei în urma unor complicate procese de conştiinţă. Numai politicienii nu mor nici de ruşine nici de frica lui Dumnezeu!” – a fost concluzia emisiunii ÎN VIZOR de marți seară de la televiziunea locală NCN.
- Detalii
- Scris de ZC
Cum e să fii ales preşedintele filosofilor lumii? „Aşa cum spuneţi dumneavoastră sună ca fiind ceva mult mai mare decât în realitate", răspunde Mircea Dumitru, rectorul Universităţii din Bucureşti.
Săptămâna viitoare acesta va lua în primire mandatul de lider al Institutului Internaţional de Filosofie cu sediul la Paris, funcţie în care a fost ales cu majoritate de voturi, datorită recunoaşterii şi reputaţiei de care se bucură. „Nu pot să ascund faptul că este o mare onoare, o mare cinste care mi s-a făcut şi mie şi, într-un fel şi şcolii din care provin eu", a declarat Dumitru pentru Gândul.
- Detalii
- Scris de Cristina Andrei