Daniela Harabagiu, artista care își semnează lucrările cu pseudonimul Hara Dana, este o talentată pictoriță și poetă din Teleorman. De loc din Localitatea Slobozia Mândra, Daniela Harabagiu a studiat Dreptul. În anul 1997 pe lângă poezie, și-a descoperit o mare pasiune: pictura. Lucrările ei au fost deja expuse pentru publicul larg și pot fi văzute toată luna în curs la Biblioteca Județeană Marin Preda din Alexandria.
Rep. Cum își găsește inspirația un artist care pe lângă poezie mai și pictează?
H.D. Orice observă și place ochiului pentru artist este motiv de inspirație, orice stare sufletească sau idee ce se vrea a fi exprimată prin culoare și formă, este motiv de inspirație. Natura cu toate formele sale, în primul rând, este cel mai vast motiv de inspirație.
Rep. În momentul de față ce înseamnă pictura pentru dumneavoastră?
H.D. Pictura, ca artă vizuală, înseamnă pentru mine, în primul rând un mod de exprimare, un mod de relaxare și de cele mai multe ori, o provocare, o dublă provocare, în sensul că de multe ori pictura o vezi mai întâi mental, mâna, coordonată bineînțeles de mental, fiind cea care redă ceea ce artistul vede deja cu ochii minții sale și o provocare în sensul că alte ori nu știi ce vei picta, mâna fiind coordonată de data aceasta de subsconștient.
- Detalii
- Scris de Mihail TĂNASE
„ Muzica este o parte din fiinţa mea”
„Dacă m-aş aşeza acum la pian, aş umple restaurantul de lume !“
a spus Maira în faţa palatului Lloyd din Timişoara, în timp ce ochii prelungi, ca zborul rândunelelor, urmăreau jocul fiicei ei, printre porumbei. Maira purta pantaloni albi, cu manşeta deasupra genunchiului, iar bluza de mătase înflorea cu roşu de mac lumina ce atârna pe crengile începutului de iunie, 2014.
O reîntâlnesc pe Maira după doi ani, în aceste pagini şi-i privesc din nou mâinile ce poartă condurul delicat, pierdut de sunete, pe cea din urmă treaptă a unui castel muzical.
- Detalii
- Scris de Dacina Dan
În următoarea sută de ani se vor întâmpla două lucruri care vor modifica radical fiinţa umană: energia va deveni practic gratuită, ceea ce va duce la dispariţia proprietăţii şi implicit a consecinţelor ei politice, vechi de zece mii de ani. A doua transformare va fi aceea că omul va deveni practic nemuritor, ceea ce va crea o extraordinară presiune asupra planetei, este de părere Dan Doboş, scriitor de SF şi jurnalist, autorul celebrei trilogii ''Abaţia'', care a acordat un interviu Descopera.ro.
Interviul prezintă astfel o reconciliere între ştiinţele umaniste şi ştiinţele exacte, greu de „digerat” în paradigma actuală.
- Detalii
- Scris de Alexandru Voiculescu
1. Marian Ilea: Titlul interviului ar fi ludic (uşor) dacă n-ar fi serios! Ioane,
ai primit un premiu pentru critică literară al Fundaţiei "Archeus"! De ce sau pentru ce? Şi-ntr-o primă "anexă", cum se simte prozatorul în noua-i calitate?
Ioan Groşan: Sunt un "veteran" al manifestărilor "Archeus" şi nu cred c-am lipsit la mai mult de două ediţii din tabăra de la Ocoliş. Evident, premiul mă bucură fiindcă e singurul pe care l-am luat în calitate de "critic", deşi am avut destule "antecedente" în acest sens. Eu m-am format la şcoala exegetică a "Echinox"-ului clujean, sub oblăduirea acelui formidabil triumvirat Ion Pop-Marian Papahagi-Ion Vartic, aşa că sângele critic, atâta cât îl am, apă nu se face. Iar timp de doi ani, din 2012 până în 2014, când n-aveam slujbă nicăieri, am trăit efectiv din critică, scriind recenzii, articole, prefaţe, postfeţe, prezentând cărţi pe unde se nimerea.
- Detalii
- Scris de Marian Ilea
Citește mai departe: Un mare prozator a luat un premiu pentru....critică literară
Interviu cu Ștefan Jurcă realizat de Cristina Vari, clasa a XII-a, Liceul „Vasile Lucaciu”, Baia Mare
1) Am înțeles că ați copilărit în Arad, localitatea Sălăjeni. Ce v-a adus în Baia Mare?
Ș.J.: Am copilărit într-un sat din județul Arad pentru că acolo unde m-am născut era vatra mea, adică bunicii și părinții erau din sat, aveau casă, gospodărie și pămînt. Pe vremea aceea se făceau patru clase elementare, în sat, următoarele clase le-am urmat la Sebiș, pe atunci comună, fostă plasă, iar astăzi este oraș. După ce am dat admitere la liceu și l-am absolvit cu examen de bacalaureat am ajuns, prin concurs de admitere, la Politehnica din Brașov (1967-1970).
- Detalii
- Scris de Cristina Vari