= Al treilea interviu cu doctorul Coriolan DRAGOMIR =

              În dialogurile anterioare am pus în evidență două din căile prin care doctorul Dragomir a acționat întreaga viață pentru preîntâmpinarea îmbolnăvirii semenilor săi: calea profesională de reputat medic igienist (controlul riguros al alimentelor) și pasiunea moștenită de la tatăl domniei sale de a-și ajuta semenii cu preparate naturiste (ceaiuri, extracte, alifii, prafuri, tincturi).

            Prezentul dialog îl vizează pe reflexoterapeutul Coriolan Dragomir...

”Sunt prea bătrân pentru a mă mai putea maturiza!” (Ioan Marchiș)

 Interviu cu sculptorul Dr. Ioan Marchiș, realizat în atelierul său din Ocoliș

-Aici, în atelierul tău de la Ocoliș, te-am văzut, adeseori modelând în lut, în ghips, dar niciodată cioplind un lemn. La ce lucrezi acum, domnule Marchiș?

-Acest trunchi de nuc bătrân de aproape 200 de ani are peste 2 metri înălțime   și cântărește peste o tonă. Lucrarea pe care o fac se intitulează Fata din nuc, pentru că va fi o zeiță, o zână ca în basmul lui Dimitrie Anghel, Fata din dafin.

Marian Ilea< Ce credeti despre situatia politica de la noi in comparatie cu celelalte tari post-comuniste? Monica Lovinescu

< In decembrie ’89 ne-am aflat in avangarda. Reintrarea noastra in „istorie” eclipsa in atentia opiniei publice mondiale pana si caderea zidului de la Berlin.Indiferent de toate scenariile alcatuite apoi pentru a explica sau camufla „revolutia”, oamenii ce-si expuneau viata pe strazile Timisoarei si apoi ale Bucurestiului nu erau niste marionete telecomandate. Din manechine nu curge sange.

(în curs de aparițe, decembrie 2015)

SORIN PREDA

(12 decembrie 1951 – 26 noiembrie 2014)

 Prozator, publicist și profesor de journalism (…)

 „Noi, toți, suntem vinovați de moartea lui Marin Preda.”

Afirmaţi de curând, domnule Sorin Preda, că în Siliştea Gumeşti, efuziunile sentimentale nu sunt neapărat un păcat, cât o izmeneală sentimentală, o dovadă de slăbiciune sau uneori, după caz, o gravă lipsă de educaţie. Şi nici că Ilinca ori Sae va fi recunoscut vreodată sentimentele lor faţă de Marin Preda, cu toate că exista o vizibilă explozie de ospitalitate a Ilincăi când Marin oprea maşina la poarta casei din Siliştea Gumeşti. Copil fiind, cum percepeați lumea din Siliștea pierdută în „Bărăganul zgrunţuros şi fierbinte”?

hrb pDaniela Harabagiu, artista care își semnează lucrările cu pseudonimul Hara Dana, este o talentată pictoriță și poetă din Teleorman. De loc din Localitatea Slobozia Mândra, Daniela Harabagiu a studiat Dreptul. În anul 1997 pe lângă poezie, și-a descoperit o mare pasiune: pictura. Lucrările ei au fost deja expuse pentru publicul larg și pot fi văzute toată luna în curs la Biblioteca Județeană Marin Preda din Alexandria.
Rep. Cum își găsește inspirația un artist care pe lângă poezie mai și pictează?
H.D. Orice observă și place ochiului pentru artist este motiv de inspirație, orice stare sufletească sau idee ce se vrea a fi exprimată prin culoare și formă, este motiv de inspirație. Natura cu toate formele sale, în primul rând, este cel mai vast motiv de inspirație.
Rep. În momentul de față ce înseamnă pictura pentru dumneavoastră?
H.D. Pictura, ca artă vizuală, înseamnă pentru mine, în primul rând un mod de exprimare, un mod de relaxare și de cele mai multe ori, o provocare, o dublă provocare, în sensul că de multe ori pictura o vezi mai întâi mental, mâna, coordonată bineînțeles de mental, fiind cea care redă ceea ce artistul vede deja cu ochii minții sale și o provocare în sensul că alte ori nu știi ce vei picta, mâna fiind coordonată de data aceasta de subsconștient.