prof. Cornel Gh. Cosmuta-         Suntem în cel mai reprezentativ local al Șomcutei Mari, orașul emblemă al Țării Chioarului și poate cu cel mai demn și longeviv profesor de Limba Română pe care eu l-am întâlnit vreodată. Mulțumesc pentru acceptarea acestei provocări. Povestiți-mi domnule profesor absolvent de UBB Cluj  Napoca, prietene Cornel Gheorghe Cosmuța, despre familia dumneavoastră!
-         Este o istorie lungă și nu vreau să plictisesc. Mă rezum în a spune că părinții mei au revenit din Refugiu în  Glod pe Someș, Sălaj,   în ianuarie 1945, doar cei patru prunci și eu, în pântecelui  mamei sădit în Petrești, de dragul Retrocedării Ardealului. În iunie 1945, după încheierea  anului școlar, învățătorul Cosmuța Alexandru s-a întors, după cinci ani de bejenie, în  satul natal, intâmpinat de săteni cu dragoste și respect, până ce, în 1952 fiind opozant colectivizării agriculturii, a fost  trimis spre  „ reeducare", vreme de un an la Canal. Vremuri grele pentru tata dar mai ales pentru mama.

ssrLiliana Popa: cultura europeană s-a manifestat ca un tot uneori în pofida orientărilor religioase, care este logica terțíului inclus ?

Pavel Șușară:In pofida faptului că o percepție idividualizatoare a Europei și a culturii ei este o dovadă supremă de primitivism, de egoism, de europocentrism, de conștiință dominantă, de sexism, de rasism și de tot ce mai încape în recipientul vinovățiilor pe care marxismul aseptic îl plimbă prin lume ca pe o plasă subtilă de prins fluturi otrăviți, cultura europeană este o realitate pe care nu o poate înabuși nici macar enormul ridicol al negării ei.

cernatLiliana Popa: Scenaristul și regizorul Dan Pița, cel care a studia 5 ani de zile Regia de Film la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografia "Ion Luca Caragiale" (IATC) din Bucuresti, promotia 1969, a fost un devenit cunoscut prin espopismul cu care a debutat la începuturi..

Manuela Cernat: În 1982, Dan Pița scotea din sertar manuscrisul unui mai vechi scenariu, început în anii studenției la U.N.A.T.C. și definitivat la începutul anilor șaptezeci: Concurs. Pe aceeași lungime de undă și din aceeași familie spirituală cu Călăuza lui Andrei Tarkovski, cu Proba de orchestră al lui Federico Fellini, sau cu Dirijorul lui Andrej Wajda, Concurs rămâne fără îndoială punctul de vârf al ascensiunii artistului spre împlinire. Este opera lui fanion. Fascinantul esopism îl înscria în competiția strânsă a operelor-simbol, cu lungă bătaie în conștiința vremii.

rosiianu2 180

   1. Pentru că numele noastre s-au intersectat de multe ori în paginile unor reviste literare și ținând cont de faptul că facem parte din aceeași generație de scriitori și gazetari, cred că accepți să ne vorbim la persoana a doua.

I.R. Roșiianu – Mie chiar îmi place să comunic astfel, să am o astfel de abordare.

mIntr-o zi de octombrie a anului  2023, chiar in Ziua Internationala a Persoanelor Varstnice m-am hotarat sa merg in Franta  la  familia fetei mele cu avionul din Baia Mare de la Aeroportul International spre Aeroportul Beauvais. Acest avion a avut ceva intarziere, el venea tot din Beauvais si se intorcea la Baia Mare.
Toate bune si frumoase pana intr-un anumit moment. Eram obisnuita cu astfel de calatorii ca fiind cele mai sigure si rapide, asa ca am inceput sa asteptam inregistrarea biletelor si a bagajelor de mana si cel de cala fiind impreuna cu fiica mea.