Anul 2020 ne-a adus Sărbători de Paști atipice. Ne-a plăcut sau nu că am fost scoși din obișnuințe, respectiv din zona de confort, dar totuși ne-am adaptat cumva. De ce? Pentru că am avut o miză importantă: supraviețuirea.
În opinia psihologului Laura-Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI), planeta ne va mai rezerva probabil din ce în ce mai des astfel de momente, având în vedere că ne purtăm așa cum ne purtăm cu ea și că, luptele pentru putere financiară sunt mai subtile, deci mai puternice ca niciodată. “În decursul istoriei am tot fost oricum puși în situația de a lua măsuri la nivel macro pentru a supraviețui cât mai mulți și în condiții cât mai bune, deci nu este și nu va fi nici de aici înainte o noutate. Se schimbă doar tipul de ”jucărie” care ne provoacă. Am trecut cu bine destul de mulți și de aceste sărbători. Majoritatea, ca de obicei, cu masa plină de mâncare și băutură, ”respectând tradiții”.
- Detalii
- Scris de Tanase Tasente
Paştele, simbolizând învierea lui Iisus Hristos, este a doua mare sărbătoare creştină după Crăciun (Naşterea lui Iisus Hristos).
În România există o serie de tradiţii şi obiceiuri de Paşte care nu sunt legate numai de gospodărie, însemnând curăţenia şi pregătirea mesei îmbelşugate cu preparate din miel, ouă roşii, pască şi cozonac.
Potrivit tradiţiei, în Joia Mare se vopsesc ouăle, cele mai multe în culoarea roşie, dar în ultimii ani se folosec din abundenţă şi alte culori. În unele zone ale României, precum Bucovina, există obiceiul încondeierii ouălor de Paşte.
- Detalii
- Scris de DN
Dragonii reprezintă unele dintre cele mai importante creaturi mitologice din istorie.
Legendele iscate în jurul acestor fascinante făpturi au dus la apariţia acestora în numeroase filme sau seriale (Dragonheart, Beowulf, Fire & Ice, Game of Thrones sau Cum să-ţi dresezi dragonul), cărţi (Cuibul Dragonului, Foc şi Sânge, Cum să-ţi dresezi dragonul), dar şi jocuri video (Dragon Age, Dragon Ball, How to Train Your Dragon) sau chiar jocuri de tip pacanele, cum ar fi Dragons of the North (Pariplay, 2019), Dragon King (GameArt, 2018) sau 8 Dragons (Pragmatic Play, 2017).
Cum au apărut dragonii nu se ştie cu exactitate, dar este cert că semnificaţiile lor sunt foarte diverse.
- Detalii
- Scris de DN
Citește mai departe: De ce sunt dragonii creaturi atât de populare?
Diferenţele culturale şi religioase influenţează percepţia oamenilor asupra modului în care părăsim această lume. Astfel întâlnim diferite comunităţi care dau ritualurilor şi tradiţiilor lor funerare semnificaţii care de cele mai multe ori nu pot fi înţelese de către straini.
1. „Îngroparea în cer”
În Tibet şi în câteva părţi din Mongolia, budiştii de tip Vajrayana (budiştii ezoterici) practică un ritual specific cu scopul realizării reîncarnării. Pentru aceşti budişti, trupul nu este altceva decât un obiect pe care sufletul îl foloseşte pentru a se putea exprima. În urma morţii, sufletul, care este etern, trebuie eliberat din corp, iar unealta sufletului, corpul, trebuie redat naturii.
- Detalii
- Scris de Cezar Iordache
Citește mai departe: Ritualuri şi tradiţii funerare inedite de pe Glob
Studiile au fost efectuate la Institutul Einstein cu un sondaj efectuat la peste 300 de centenari, în timp ce s-a constatat că majoritatea erau oameni foarte fericiți. De remarcat este faptul că Ziua Internațională a Fericirii 2020 nu este data în care se cultivă consumul de dopamină al organismului - dimpotrivă, se intenționează să amintească chintesența elementelor de natură umană, precum sportul, hobby-urile, religia, care ne fac oameni unici.
- Detalii
- Scris de Ioan Romeo Roșiianu