SF. CONSTANTIN ŞI ELENA. In ziua premergatoare luptei cu Maxentiu, in anul 312, Constantin a vazut pe cer o cruce luminoasa si o inscriptie: In hoc signum vinces (prin acest semn vei birui). Noaptea, in vis, i se descopera Hristos si-l indeamna sa puna semnul sfintei cruci pe toate steagurile armatei sale. Constantin va iesi biruitor din lupta.
In anul 313 va da un decret prin care va opri prigonirea crestinilor si astfel, crestinismul devine religie permisa in imperiu. Religia crestina va deveni religie de stat, in vremea imparatului Teodosie cel Mare (379-395).
- Detalii
- Scris de DP
Citește mai departe: Sărbătoare mare: Sf. Constantin şi Elena. Ce nu ai voie să faci pe 21 mai
Prima săptămâna după Lăsatul Secului este cunoscută, în calendarul popular, drept Săptămâna Curată, o perioadă dedicată practici de curățire, de potolire a entuziasmului excesiv din perioada anterioară.
- Detalii
- Scris de Telegrama
Să oferi flori femeilor dragi din viața ta este cel mai frumos gest pe care îl poți face cu ocazia zilei de 8 Martie. Însă, florile au fiecare semnificațiile lor aparte și sunt câteva tipuri de flori care nu ar trebui să fie oferite în dar de 8 Martie.
Ziua Internațională a femeii este celebrată în fiecare an la data de 8 martie pentru a comemora atât realizările sociale, politice și economice ale femeilor, cât și lupta împotriva discriminării și violenței care încă își mai fac simțită prezența în multe țări din lume.
- Detalii
- Scris de Ioana Matei
Citește mai departe: Ce flori să dăruiești de 8 Martie. Ce trebuie să eviți
Nu putem accepta noi ca femei, care dăm naștere unei noi vieți, ființe iubitoare și gingașe, această dată marcată cu sânge. Și mai ales noi, oamenii poporului român, născut creștin, să acceptăm o dată antihristă? 8 martie, sărbătoare comunistă, instituită de un partid care, în timpul existenței sale, s-a impus prin genocid național, zeci de milioane de persoane omorâte, deportări în masă în GULAG, în Siberia, preoți masacrați, bisericile închise, transformate în depozite de cereale, obiectele de cult batjocorite!
- Detalii
- Scris de Inga Iamandii
Citește mai departe: 8 martie, ziua femeii – o minciună comunistă
Mărţişorul considerat vestitorul primăverii este un mic obiect prins cu un şnur alb cu roşu ce este oferit în prima zi a lunii martie persoanelor dragi. Cuvântul „mărţişor” are origini latine şi este numele popular al lunii martie.
În vremea geto-dacilor, anul nou începea pe 1 martie, mărţişorul era oferit în prima zi a anului fiind considerat un talisman ce avea o putere magică prin care îi proteja pe cei ce îl purtau. Anul Nou a fost sărbătorit pe 1 martie până la începutul secolului al XVIII-lea. Primele mărţişoare descoperite în urma săpăturilor arheologice erau reprezentate de pietre de rău vopsite în alb şi roşu ce erau înşirate pe o aţă.Conform surselor istorice, practica ar fi mai veche de 8.000 de ani. Cele două culori sunt deschise interpretărilor: roşul poate semnifica vitalitatea femeii, iar albul - înţelepciunea bărbatului. Astfel, şnurul mărţişorului exprimă împletirea inseparabilă a celor două principii.
- Detalii
- Scris de Oana Bujor