Bunavestire
De Blagoveştenie ieşim şi afumăm cu tămâie şi cu jar.
- Detalii
- Scris de Corina Isabella Csiszár
Sfântul Valentin, sursa de de inspirație pentru sărbătoarea cunoscută acum în toată lumea, ar putea fi, de fapt, două persoane diferite.
Sfântul Valentin, recunoscut oficial de către Biserica Romano-Catolică, este o persoană reală care a decedat în jurul anului 270 d.Hr., scrie History.
Cu toate acestea, identitatea lui reală a început să fie pusă la îndoială începând chiar din anul 496, când Papa Gelasius I a spus despre el că „doar Dumnezeu îi cunoaște faptele”.
O relatare din anii 1400 îl descrie pe Valentin ca fiind un preot dintr-un templu, care a fost decapitat lângă Roma de către împăratul Claudius al II-lea pentru că a ajutat cuplurile creștine să se căsătorească.
- Detalii
- Scris de Ștefan Trepăduș
Citește mai departe: Sfântul Valentin. Cine a fost și de ce îl sărbătorim pe 14 februarie?
Am mai scris despre mituri ştiinţifice, în mare parte pentru că oamenii au tendinţa de a le lua ca atare, fără să caute explicaţiile reale pentru diverse evenimente.
- Detalii
- Scris de Andrada Bonea
Citește mai departe: Explicaţii ştiinţifice pentru cele mai populare mituri
Multe țări europene consideră că sărbătoarea Sfântului Nicolae, celebrată în ziua de 6 decembrie, este începutul sezonului de Crăciun.
Copiii care au fost cuminți se trezesc în această zi și găsesc dulciuri și cadouri lăsate de Sfântul Nicolae în încălțările lor. Versiuni ale numelui dătătorului de daruri și legendei sale au dus la crearea poveștii lui Moș Crăciun.
Sfântul Nicolae a fost o persoană reală care a trăit în secolul IV și a fost episcop al unei biserici din orașul antic Mira, din Asia Mică (acum parte din Turcia). Nu sunt cunoscute foarte multe detalii despre viața sa, însă poveștile arată cât de generos era Sfântul Nicolae și cât de miraculoase erau puterile sale. Asocierea numelui său cu dăruirea de cadouri ar fi rezultat de pe urma faptului că acesta ajuta oamenii sărmani.
- Detalii
- Scris de Ioana Matei
Chemarea la nuntă:
Noroc bun să deie Dumnezo!
- Detalii
- Scris de Poduț Maria Mirela
Citește mai departe: Orații de nuntă din Chelința, Țara Codrului