Pe 15 august se celebreaza Sfanta Maria Mare, ocrotitoarea familiei, si a nasterii pruncilor sanatosi. Aceasta mare sarbatoare aduce cu ea si o serie de obiceiuri si traditii pe care trebuie sa le stii si sa le respecti daca vrei sa ai parte de bunastarea si fericire.

Icoanele se impodobesc cu flori

In ziua marelui praznic, icoana Maicii Domnului, considerata ocrotitoarea familiei, care le ajuta pe mame sa aibe prunci norocosi este impodobita cu flori pentru ca norocul sa nu paraseasca acea familie.

Societatea Junilor Dorobanţi vă invită duminică, 16 august 2015, începând cu ora 14.00, la Crucea Dreptatii (unde este rezervorul cu apa din Şchei).
Se poate ajunge cu maşina din Piaţa Unirii, apoi pe strada Pajiştei.
Jocul de la Crucea Dreptăţii este una dintre tradiţiile păstrate cu sfinţenie de junii din Şcheii Braşovului, În săptămânile dinaintea jocului, fetele şi tinerii fac repetiţii la casa vatafului şi stabilesc ordinea perechilor. Înainte la acest joc participau în mod deosebit tinerii şi fetele din zona Pajiştei, Valea Tei, Prund sau zona  Junilor Dorobanţi.

Împărăteasa Elena (decedată în anul 330 d. Hr.) şi fiul său împăratul Constantin (decedat în anul 337 d. Hr.) îşi au numele legate de Imperiul Roman de Răsărit, dar ei sunt celebraţi şi ca sfinţi, avându-şi viaţa şi numele asociate cu descoperirea Sfintei Cruci,


Colecţia Alexa Gavril Bâle


1.În martie îi bine să mai ţâie frigu', să nu s pornească pomii, că de pornesc, pot veni îngheţuri târzii şi  să  strice florile şi nu mai prind rod.

2. Vinereade Indrei și Indreu se ţin pentru animale, (altfel) nu să prind marhăle


Aspecte ale familiei tradiţionale din satul maramureşean Văleni

       Statutul femeii şi al bărbatului în familia tradiţională se deosebea şi după muncile pe care le aveau de făcut. Pretutindeni, în satul maramureşean, femeia şi bărbatul aveau responsabilităţi bine definite, care se cunoşteau şi se învăţau înainte de căsătorie. Fetele trebuiau să cunoască toate responsabilităţile unei femei.