O, nemuritor Luceafăr!


O, nemuritor Luceafăr
ancorat în Cer albastru!
Te așteaptă flori de nufăr,
să le dai sclipiri de astru!

Zi mare în calendarul creștin, 15 august prăznuieşte Adormirea Maicii Domnului, momentul în care Sfânta Fecioară Maria a trecut la cele veşnice. E o zi de praznic, de rugăciune și pelerinaje la locurile sfinte. Totuși, în popor, oamenii țin Sântămăria Mare.
Deși mulți consideră acest moment din an mare prilej de petrecere, praznicul Adormirii Maicii Domnului nu este o sărbătoare a bucuriei. Este și motivul pentrul care adevărații credincioși serbează onomastica la data de 8 septembrie, data nașterii Sfintei Fecioare. Acum se fac pomeni pentru cei trecuți la cele veșnice, mai cu seamă purtători ai numelor derivate din Maria. Totuși, în popor i se spune Sântămăria Mare și e una dintre cele mai mari sărbători de peste an.

Pe 15 august se celebreaza Sfanta Maria Mare, ocrotitoarea familiei, si a nasterii pruncilor sanatosi. Aceasta mare sarbatoare aduce cu ea si o serie de obiceiuri si traditii pe care trebuie sa le stii si sa le respecti daca vrei sa ai parte de bunastarea si fericire.

Icoanele se impodobesc cu flori

In ziua marelui praznic, icoana Maicii Domnului, considerata ocrotitoarea familiei, care le ajuta pe mame sa aibe prunci norocosi este impodobita cu flori pentru ca norocul sa nu paraseasca acea familie.

Societatea Junilor Dorobanţi vă invită duminică, 16 august 2015, începând cu ora 14.00, la Crucea Dreptatii (unde este rezervorul cu apa din Şchei).
Se poate ajunge cu maşina din Piaţa Unirii, apoi pe strada Pajiştei.
Jocul de la Crucea Dreptăţii este una dintre tradiţiile păstrate cu sfinţenie de junii din Şcheii Braşovului, În săptămânile dinaintea jocului, fetele şi tinerii fac repetiţii la casa vatafului şi stabilesc ordinea perechilor. Înainte la acest joc participau în mod deosebit tinerii şi fetele din zona Pajiştei, Valea Tei, Prund sau zona  Junilor Dorobanţi.

Împărăteasa Elena (decedată în anul 330 d. Hr.) şi fiul său împăratul Constantin (decedat în anul 337 d. Hr.) îşi au numele legate de Imperiul Roman de Răsărit, dar ei sunt celebraţi şi ca sfinţi, avându-şi viaţa şi numele asociate cu descoperirea Sfintei Cruci,