boboteaza traditii obiceiuriSărbătoarea Botezului Domnului cuprinde, pe lângă sfinţirea apei, o serie de obiceiuri populare, printre care spectaculoasa întrecere înot a bărbaţilor pentru a scoate din apă o cruce aruncată de preot şi cel practicat de fete, care pun busuioc sub pernă pentru a-şi visa alesul.
Botezul Domnului sau Boboteaza din 6 ianuarie, alături de ziua Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului, prăznuită în 7 ianuarie, marchează sfârşitul sărbătorilor de iarnă şi, totodată, al celor dedicate naşterii lui Iisus Hristos.
Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători, atât pentru creştinii ortodocşi, cât şi pentru cei catolici.

Superstiţiile de Anul Nou sunt respectate de multe persoane, care speră că în acest fel vor scăpa de ghinion şi vor atrage doar lucruri bune în viaţa lor

traditii de Craciun neobisnuiteIată 10 tradiții de Crăciun neobișnuite care par să ocolească cadourile tipice, cina de sărbători și copacul împodobit și merg spre ceva mult mai unic.
Crăciunul este o sărbătoare tradițională celebrată în întreaga lume.
Reuniunea de familie, sărbătoarea masivă de Crăciun cu sarmale, salată de beouf și cozonac și momentul plin de nerăbdare când cadourile sunt deschise la poalele copacului… Însă tradițiile variază foarte mult în funcție de țară, scrie ListVerse.

mastiProfesorului meu, folcloristul ieșean Vasile Adăscăliței            

Argument:
 Motivată de trei realități intrinsece domeniului creațiilor folclorice tradiționale, am ales domeniul obiceiurilor, deoarece:
1. din fericire, acestea, mai ales de Anul Nou, încă mai suscită interesul omului contemporan, având în vedere contextul social și politic actual cu această degringoladă a ideii de identitate a poporului român care se zbuciumă să existe - cu numele și realitățile lui materiale și spirituale - în marele melting pot European.
2. Intervenția mea se vrea a fi o reacție la dezinteresul manifestat în media, în școală și în societatea civilă, pentru originea lui romanică - probată și prin idea coerenței obiceiurilor noastre creștine cu cele păgâne și romane, în special, sau a adaptării acestora din urmă, pe specificul și calendarul creștin.

Fotografie Iulia Maria Ciherean 1           Calendarul popular cuprinde o mare omogenitate morfologică și funcțională a multor credințe, datini și obiceiuri despre natură și nu doar. Trecerea țăranului prin anotimpuri este de fapt o perioadă complexă, de încheieri vitale ale unor cicluri de existență, denumite printr-o zi anume ce se poate numi ,,cap”, adică un început sau ,,prag”, o trecere.
           În calendarul popular, sărbătoarea este denumită Sântandreiul, dar și Moș Andrei, Andrei de iarnă, fiind celebrată la data de 30 noiembrie. În calendarul ortodox, sărbătoarea este cunoscută sub numele de Sfântul Apostol Andrei cel Dintâi Chemat, Ocrotitorul României.