Când ne-arăduim din loc,

Să ne hie cu noroc;

Taierea porcului 3„Hai mai bine despre copilărie să povestim, căci ea este veselă şi nevinovată
şi drept vorbind, acesta-i adevărul.” (Ion Creangă în Amintiri din copilărie)

Tăierea porcului de Crăciun era un eveniment deosebit de important în fiecare familie, în special pentru copii. Conform tradiției, porcul trebuia tăiat pe 20 decembrie, în ziua de Sfântul Ignat.
Dar cum la doborârea, înjunghierea, tranșarea și curățarea mațelor (operațiune strict necesară a se efectua imediat după tranșare) era necesară participarea a cel puțin două familii, bărbați și femei, era practic imposibil ca toată lumea să taie porcul în aceeași zi de Ignat.

Anul Nou

Obiceiul de a sărbători începutul anului este întâlnită pretutindeni,

boboteaza traditii obiceiuriSărbătoarea Botezului Domnului cuprinde, pe lângă sfinţirea apei, o serie de obiceiuri populare, printre care spectaculoasa întrecere înot a bărbaţilor pentru a scoate din apă o cruce aruncată de preot şi cel practicat de fete, care pun busuioc sub pernă pentru a-şi visa alesul.
Botezul Domnului sau Boboteaza din 6 ianuarie, alături de ziua Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului, prăznuită în 7 ianuarie, marchează sfârşitul sărbătorilor de iarnă şi, totodată, al celor dedicate naşterii lui Iisus Hristos.
Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători, atât pentru creştinii ortodocşi, cât şi pentru cei catolici.

Superstiţiile de Anul Nou sunt respectate de multe persoane, care speră că în acest fel vor scăpa de ghinion şi vor atrage doar lucruri bune în viaţa lor