Românii superstiţioşi obişnuiesc să bată în lemn pentru a preveni o situaţie neplăcută. Obiceiul se regăseşte în rândul multor europeni, gestul fiind asociat cu păstrarea norocului şi a bunăstării.

Mersul în cătănie

              Când trebuiè să margă-n cătan'iè, atuncea dimineaţa,

Obiceiurile şi tradiţiile din satele maramureşene care s-au păstrat se datorează în mare parte legăturilor sociale. Cercetarea relaţiilor de rudenie din colectivităţile maramureşene înseamnă o înţelegere mai profundă a culturii tradiţionale.

Cornii de la Eftimie-Murgu/Rudăria, Caraş-Severin

    Lunea Cornilor este un obicei străvechi, cu origini păgâne, care avea şi are menirea de a alunga spiritele rele aflate în sat. Totodată, obiceiul este menit să îngroape iarna şi să ajute primăvara să vină mai repede. Localnicii din Rudăria nu știu exact datarea obiceiului, cei mai mulţi bătrâni, chiar şi de 90 de ani, spun că aşa s-au pomenit cu el. Unii susțin ca ar fi fost adus „răzlogu’“ de Moș Ulian Fulga, acesta fiind până înainte de a muri, naşul Cornilor. În trecut, acesta şi soția sa Ana pregăteau măștile pentru corni: mire, mireasă, preot, milițieni, țărani şi țigani.

Bunavestire

De Blagoveştenie ieşim şi afumăm cu tămâie şi cu jar.