Méréu tinerii în șăzători, la gioc, la nunți. Și demult băieții îmblau la fete. Înt-acela timp oamenii punéu zua nunții. Mergeau și discutau. Dar ascultau și de părinți. Când se căsătoreau tinerii se uitau cum erau părinții, dacă erau muncitori, dacă nu erau băutori etc. Acuma nu mai ascultă așa de părinți. Și din dragoste se căsătoreau, da ziceau părinții: „Du-te că dup-acé ț-a plăcé!” Da o știut să ducă și de-o fo bine și de-o fo rău. Fetele sărace să căsătoreau cu băieți care aveau averi și de nu le plăcea. Atunci trăiau oamenii numai din agricultură. Se puneau cartofi mulți, holde de grâu, de secară, de ovăz. Acum toate-s pustii. Dacă nu-ți plăcé defel totuși nu te-ai putut lipt'i de el ca de-on par în gard.
- Detalii
- Scris de Corina Isabella Csiszár
Mihai Pop s-a născut la 18 noiembrie 1907, în satul Glod, comuna Strâmtura din județul Maramureș.
- Detalii
- Scris de CORINA ISABELLA CSISZÁR
Citește mai departe: Omul călător în concepția Prof. Mihai Pop
Când ne-arăduim din loc,
Să ne hie cu noroc;
- Detalii
- Scris de Mirela Ardelean
„Hai mai bine despre copilărie să povestim, căci ea este veselă şi nevinovată
şi drept vorbind, acesta-i adevărul.” (Ion Creangă în Amintiri din copilărie)
Tăierea porcului de Crăciun era un eveniment deosebit de important în fiecare familie, în special pentru copii. Conform tradiției, porcul trebuia tăiat pe 20 decembrie, în ziua de Sfântul Ignat.
Dar cum la doborârea, înjunghierea, tranșarea și curățarea mațelor (operațiune strict necesară a se efectua imediat după tranșare) era necesară participarea a cel puțin două familii, bărbați și femei, era practic imposibil ca toată lumea să taie porcul în aceeași zi de Ignat.
- Detalii
- Scris de N. Grigorie Lăcrița
Citește mai departe: Obiceiul tăierii porcului de Crăciun în Lăcrița
Anul Nou
Obiceiul de a sărbători începutul anului este întâlnită pretutindeni,
- Detalii
- Scris de Corina Isabella Csiszár
Citește mai departe: Obiceiuri la început de an în Țara Lăpușului