Chemarea la nuntă:

 

Noroc bun să deie Dumnezo!

Viaţa omului a fost, dintotdeauna, chinuită, plină de lipsuri, de mari greutăţi care îi produceau multe nelinişti şi spaime,

    Ierni ancestrale le Valea Izei

Moto: „Munţii Apuseni, sunt pumnul Ardealului; să desfacem acest pumn şi să citim în palma lui deschisă istoria acestor munţi, istorie plină de lacrimi, scrisă cu fapta de Horea celor mulţi şi Iancu durerii şi suferinţelor neamului nostru. În amândouă rândurile lovitura a pornit din acelaşi loc.” (Ionel Gomboş, Alba Iulia)

1.    Istorie şi har a datinii încingerii mijlocului
    
Din străvechi timpuri, de când omul din Ţara Moţilor a înţeles că semnul este fiindul eului său, a căutat să îl descifreze, să îl asocieze în viaţa de fiecare zi cu un simbol.

nCu toate că în noaptea „de Revelion”, a anului 2025, am petrecut frumos în familie, numai cu soția (precum majoritatea persoanelor în vârstă), noaptea am avut un coșmar, un vis urât, precum că muream.
M-am trezit speriat, care a făcut-o și pe soție să se sperie, liniștindu-mă după ce mi-a explicat visul, spunând că moartea din vis, conform dicționarelor de vise, este un proces de purificare a sufletului, de renaștere a ego-ului mai bun, care trebuie să se schimbe în bine, pentru a învinge  în lupta vieții.
Dimineața și ziua am primit zeci de urări (așa cum se obișnuiește în ziua de Anul Nou), cele mai multe conținând și urarea „… să vi se împlinească toate visele.”
Deci, azi noapte am visat că mor, iar acum oamenii mei de suflet și prietenii îmi urau, „cu sinceritate și din tot sufletul lor”, „să mi se împlinească toate visele”, deci inclusiv cel de azi noapte.
Puteam să mă supăr pe ei?!