Am mai scris despre mituri ştiinţifice, în mare parte pentru că oamenii au tendinţa de a le lua ca atare, fără să caute explicaţiile reale pentru diverse evenimente.

traditii de Craciun neobisnuiteIată 10 tradiții de Crăciun neobișnuite care par să ocolească cadourile tipice, cina de sărbători și copacul împodobit și merg spre ceva mult mai unic.
Crăciunul este o sărbătoare tradițională celebrată în întreaga lume.
Reuniunea de familie, sărbătoarea masivă de Crăciun cu sarmale, salată de beouf și cozonac și momentul plin de nerăbdare când cadourile sunt deschise la poalele copacului… Însă tradițiile variază foarte mult în funcție de țară, scrie ListVerse.

Colindul de Moș Ajun datează din vremuri îndepărtate, fiind cel mai vechi mesaj dus de copii, despre vestea Nașterii Pruncului Iisus,

mos nicolaeMulte țări europene consideră că sărbătoarea Sfântului Nicolae, celebrată în ziua de 6 decembrie, este începutul sezonului de Crăciun.
Copiii care au fost cuminți se trezesc în această zi și găsesc dulciuri și cadouri lăsate de Sfântul Nicolae în încălțările lor. Versiuni ale numelui dătătorului de daruri și legendei sale au dus la crearea poveștii lui Moș Crăciun.
Sfântul Nicolae a fost o persoană reală care a trăit în secolul IV și a fost episcop al unei biserici din orașul antic Mira, din Asia Mică (acum parte din Turcia). Nu sunt cunoscute foarte multe detalii despre viața sa, însă poveștile arată cât de generos era Sfântul Nicolae și cât de miraculoase erau puterile sale. Asocierea numelui său cu dăruirea de cadouri ar fi rezultat de pe urma faptului că acesta ajuta oamenii sărmani.

Fotografie Iulia Maria Ciherean 1           Calendarul popular cuprinde o mare omogenitate morfologică și funcțională a multor credințe, datini și obiceiuri despre natură și nu doar. Trecerea țăranului prin anotimpuri este de fapt o perioadă complexă, de încheieri vitale ale unor cicluri de existență, denumite printr-o zi anume ce se poate numi ,,cap”, adică un început sau ,,prag”, o trecere.
           În calendarul popular, sărbătoarea este denumită Sântandreiul, dar și Moș Andrei, Andrei de iarnă, fiind celebrată la data de 30 noiembrie. În calendarul ortodox, sărbătoarea este cunoscută sub numele de Sfântul Apostol Andrei cel Dintâi Chemat, Ocrotitorul României.