ExpCărți cu autograf și importante manuscrise, provenind majoritatea din două colecții importante – a familiei Țuculescu-Galaction și a poetului avangardist Sașa Pană – sunt scoase la licitație joi, 25 noiembrie. Unele exemplare poartă semnătura olografă a unor mari scriitori, precum Emil Cioran, Mircea Eliade, Marin Preda, Nichita Stănescu, George Bacovia sau Tudor Arghezi, iar alte vechi și rare ediții de colecție sunt scrise de Dimitrie Cantemir, Andrei Șaguna ori reginele României, precum Regina Elisabeta și Regina Maria și poartă ex-librisul unor biblioteci celebre. Colecțiile vor fi scoase la vânzare în cadrul Licitației de Cărte Rară, Hărți și Manuscrise din 25 noiembrie, iar până atunci sunt expuse la Palatul Cesianu-Racoviță, putând fi admirate și răsfoite în regim gratuit, de luni până duminică între 10:00-20:00.

alfabetul grecescAlfabetul grecesc a fost un sistem de scriere dezvoltat în Grecia în jurul anului 1000 î.e.n. Alfabetul grecesc este strămoșul direct sau indirect al tuturor alfabetelor europene moderne.
Derivat din cel fenician, alfabetul grecesc a fost modificat astfel încât să devină mai eficient și precis pentru scrierea într-o limbă non-semitică prin adăugarea de litere noi și modificarea sau eliminarea altora.
Cel mai important aspect este că unul dintre simbolurile alfabetului semitic, care reprezentau doar consoane, au fost transforme astfel încât să reprezinte vocale. Așadar, consoanele semitice ʾalef, he, yod, ʿayin și vav au devenit literele grecești alfa, epsilon, iota, omicron și ipsilon, astfel reprezentând vocalele a, e, i, o și u, respectiv.

scriitoare sally rooneyScriitoarea irlandeză Sally Rooney nu a autorizat traducerea în ebraică a cărţii „Beautiful World, Where Are You”, ca protest împotriva ocupării teritoriilor palestiniene. În Marea Britanie, Rooney este considerată cea mai intensă şi autentică voce a generaţiilor tinere.
Scriitoarea irlandeză Sally Rooney nu a autorizat traducerea în ebraică a cărţii sale, „Beautiful World, Where Are You”, ca protest împotriva ocupării teritoriilor palestiniene.
Cititorii israelieni nu vor putea răsfoi cea mai recentă carte a lui Sally Rooney, cel puţin nu în ebraică. Asta deoarece autoarea irlandeză a decis să interzică traducerea cărţii sale, „Lumea frumoasă, Unde eşti”, un boicot care se doreşte a fi o formă de protest împotriva ocupării de către Israel a teritoriilor palestiniene.

nobel literaturaPremiul Nobel pentru Literatură din 2021 a fost acordat romancierului Abdulrazak Gurnah. Sezonul Premiilor Nobel 2021 a debutat luni, 4 octombrie.
Abdulrazak Gurnah a primit Premiul Nobel pentru Literatură din 2021 „pentru explorarea plină de compasiune și fără compromis a efectelor colonialismului și a sorții refugiaților din Golf între culturi și continente”. Gurnah s-a născut în 1948 și a copilărit pe insula Zanzibar din Oceanul Indian. La sfârșitul anilor 1960, acesta a ajuns în Anglia ca refugiat. Gurnah a publicat 10 romane și numeroase nuvele, tulburările refugiaților fiind o temă principală a scrierilor sale.
Devotamentul romancierului Gurnah pentru adevăr și aversiunea sa față de simplificare sunt izbitoare. Asta îl poate face adesea sumbru și necruțător, iar în același timp scriitorul urmărește cu multă compasiune și dăruire soarta indivizilor. Romanele sale evită descrierile stereotipice și deschid calea pentru noi perspective asupra culturilor diverse din Africa de Est, acestea fiind atât de necunoscute în multe colțuri ale lumii.

sven hasselSven Hassel s-a născut în 1917 în micul oraș danez Frederiksborg, într-o familie săracă din clasa muncitoare. Însă, tocmai aceste condiții l-au făcut să se înroleze în marina comercială la vârsta de doar 14 ani. Cinci ani mai târziu, la vârsta de 19 ani, Sven își finalizase serviciul militar obligatoriu sperând la un viitor mai bun.
Cu toate acestea, în ciuda eforturilor, Sven Hassel trăia într-o lume afectată de o criză economică accentuată, fiind înconjurat de un nivel de șomaj aflat în creștere. Asta l-a făcut să caute un trai mai bun și să se mute în Germania, în speranța că acolo își va găsi de muncă.