Sub directoratul președintelui Ligii Scriitorilor și având ca redactor șef pe Iulian Patca a apărut revista “Agora Literară” nr.43, în condiții grafice și estetice deosebite, oficiosul organizației profesionale a Liga Scriitorilor, având un bogat și variat cuprins.
În paginile revistei descoperim eseuri, proză și poezii cu un bogat conținut ideatic, semnate de scriitori din țară și diasporă, astfel revista devenind o adevărată tribună de lansare a scriitorilor români de pe toate meridianele lumi.
Remarcăm poeziile semnate de:Liviu Zamfirescu, Liliana Popa, Marieva A Demetrescu, Mioara Oprișan, Irina Rusu, Emil Almășan, Eugen Burghelea, Adrian Munteanu, Doina Drăguț, Mariana Zavati Gardnier, Lucia Elena Locusteanu, Elena Popa, Nicolae Cabel, Titina Nica Țene, Mariana Popa, Gabriela Amzulescu Zidaru, Constantin Mîndruță, Maria Ciubotariu, Corina Ligia Pătrașcu, Mircea Daroși, Violeta Petre, Mihai Ganea, Lazăr Magu, Cristian Mladin, Ionuț Țene, Isabela Cotelin, Constantin Stroie, Angela Mihai, Al.Florin Țene, Viorica Sutu, Liviu Baitel, Dorian Marcoci, Paraschiva Cărbunar, Camelia Florescu, George Filip, Mircea Dorin Istrate, Ovidiu S Jucan, Marius Țion, Viorica C.popescu, Elena S.Jucan, și Iulian Patca.
- Detalii
- Scris de Al.Florin Țene
Citește mai departe: A apărut revista Agora Literară nr. 43, editată de Liga Scriitorilor
Manuscrisul enunțat de Emil Cioran în timpul creării volumului „Cartea Amăgirilor” a fost adjudecat pentru 7.000 de euro în cadrul Licitației de Carte Rară, Hărți și Manuscrise.
Prețul la care a fost adjudecat manuscrisul a crescut în licitație de 6 ori, după ce a pornit de la 1.800 de euro, fiind cea mai mare valoare de adjudecare a unui lot, anunță Artmark. Prețul adjudecat este de 7.000 de euro.
O evoluție impresionantă a avut și cartea scrisă de Dimitrie Cantemir – „Istoria Imperiului Otoman” cu 22 de gravuri ce ilustrează portretele sultanilor, fiind adjudecată pentru 6.000 de euro.
Organizatorii licitației au observat, în ultimii ani, un interes pentru hârtiile vechi cu ilustrații sau autografe celebre, dar și pentru volume cu un puternic caracter documentar sau cartografic. Acestea încep să se înscrie în circuitul național și să suscite, astfel, interesul colecționarilor sau bibliofililor. Caracteristic pentru această piață este faptul că prețul de pornire nu rămâne și cel de adjudecare, iar în majoritatea cazurilor, prețul final este dublu sau chiar triplu față de prețul de pornire.
- Detalii
- Scris de DN
Un manuscris rar, de 54 de pagini, scris de Albert Einstein în colaborare cu inginerul Michele Besso, prietenul său de o viață, s-a vândut la licitație marți, la Paris. În manuscris, cei doi au pus bazele celebrei Teorii a Relativității Generale a lui Einstein.
Licitația privind acest manuscris rar al lui Einstein a fost organizată marți seara, la Paris, de celebra casă Christie’s, potrivit Live Science.
Documentul extrem de valoros era așteptat să se vândă cu o sumă cuprinsă între 2,4 milioane și 3,5 milioane de dolari, făcând-o cea mai scumpă scriere a fizicianului Albert Einstein scoasă vreodată la licitație. Prețul final a întrecut cu mult așteptările casei de licitații, manuscrisul a fost vândut cu 11,6 milioane de euro (13 milioane de dolari) unui colecționar care nu și-a dezvăluit identitatea.
„Este fără îndoială cel mai valoros manuscris al lui Einstein intrat vreodată la licitație”, au precizat reprezentanții casei Christie’s.
- Detalii
- Scris de Mihaela STOICA
Citește mai departe: „Cel mai valoros” manuscris al lui Einstein s-a vândut cu o sumă record
Cărți cu autograf și importante manuscrise, provenind majoritatea din două colecții importante – a familiei Țuculescu-Galaction și a poetului avangardist Sașa Pană – sunt scoase la licitație joi, 25 noiembrie. Unele exemplare poartă semnătura olografă a unor mari scriitori, precum Emil Cioran, Mircea Eliade, Marin Preda, Nichita Stănescu, George Bacovia sau Tudor Arghezi, iar alte vechi și rare ediții de colecție sunt scrise de Dimitrie Cantemir, Andrei Șaguna ori reginele României, precum Regina Elisabeta și Regina Maria și poartă ex-librisul unor biblioteci celebre. Colecțiile vor fi scoase la vânzare în cadrul Licitației de Cărte Rară, Hărți și Manuscrise din 25 noiembrie, iar până atunci sunt expuse la Palatul Cesianu-Racoviță, putând fi admirate și răsfoite în regim gratuit, de luni până duminică între 10:00-20:00.
- Detalii
- Scris de Alina Panico
Citește mai departe: Se vinde prin licitație manuscrisul Emil Cioran pentru "Cartea Amăgirilor"
Alfabetul grecesc a fost un sistem de scriere dezvoltat în Grecia în jurul anului 1000 î.e.n. Alfabetul grecesc este strămoșul direct sau indirect al tuturor alfabetelor europene moderne.
Derivat din cel fenician, alfabetul grecesc a fost modificat astfel încât să devină mai eficient și precis pentru scrierea într-o limbă non-semitică prin adăugarea de litere noi și modificarea sau eliminarea altora.
Cel mai important aspect este că unul dintre simbolurile alfabetului semitic, care reprezentau doar consoane, au fost transforme astfel încât să reprezinte vocale. Așadar, consoanele semitice ʾalef, he, yod, ʿayin și vav au devenit literele grecești alfa, epsilon, iota, omicron și ipsilon, astfel reprezentând vocalele a, e, i, o și u, respectiv.
- Detalii
- Scris de Ioana Matei
Citește mai departe: Alfabetul grecesc, strămoșul tuturor alfabetelor europene moderne