tdCu ocazia Zilei Limbii Române, în cadrul Galei Artelor, aflată la ediția a-2-a, din 29 august 2021, Editura GLOBART UNIVERSUM –Revista românească de pretutindeni, din Montreal-Canada i-a acordat poetei Titina Nica Țene din Cluj-Napoca, Diploma”Penița de Aur “, semn de prețuire pentru întreaga sa activitate în domeniul creației literare și al promovării Limbii Române pe meridianele lumii.
    Diploma este semnată de scriitoarea Mihaela CD, coordonatorul proiectului și seniorul editor Johany Ciatlon-Deak.

adolf hitler Pe 18 iulie 1925, Adolf Hitler publica manifestul său personal ”Mein Kampf”.
Germania a republicat în 2016 manifestul autobiografic Mein Kampf, pentru prima dată după al Doilea Război Mondial, prezentând noua ediţie drept un document istoric, puternic adnotat şi însoţit de analize şi note critice.
Cartea a fost pusă în vânzare în librăriile din întreaga Germanie pentru prima dată de la moartea liderului nazist.
O interdicţie a republicării manifestului nazist se afla în vigoare în ţară de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Copyrightul era deţinut de către landul Bavaria, dar a expirat în decembrie 2015.

dcLuni, 26 iulie 2021, va fi lansată online prima parte a filmului de lungmetraj cu titlul Daniel, un om al credinței dublat în limba rromani (România), pe site-ul jw.org. Partea a II-a a producției va fi disponibilă tot online începând cu 16 august 2021.
Traducerea și dublarea în rromani a acestui proiect a durat peste șase săptămâni și a implicat colaborarea a peste 60 de traducători, interpreți, editori și regizori din România. În traducerea filmului s-a folosit un limbaj care să poată fi înțeles de cât mai mulți vorbitori de rromani din România. Acest lucru a fost posibil deoarece s-au folosit traducători care vorbesc diverse dialecte din diferite zone ale țării. În plus, echipa de editare a folosit la înregistrări atât persoane care au învățat această limbă, cât și vorbitori nativi de rromani.

charlotte bronteCharlotte Brontë a fost o romancieră și poetă engleză, cunoscută cel mai bine pentru romanul „Jane Eyre” din 1847. Romanul spune povestea unei tinere guvernante care reușește să depășească anumite dificultăți, iar în același timp rămâne fidelă principiilor sale. Romanul a îmbinat realismul moral cu elemente gotice. Alte romane cunoscute ale lui Charlotte Brontë includ „Shirley” (1849) și „Villette”(1853).
Charlotte Brontë s-a născut la data de 21 aprilie 1816, în Thornton, Yorkshire, Anglia, și a murit la data de 31 martie 1855, în Haworth, Yorkshire.
Charlotte Brontë a fost unul dintre cei șase copii ai familiei. Cele două surori mai mari, Maria și Elizabeth, au murit când Charlotte era încă un copil. Totodată, Charlotte a mai avut și un frate, Patrick Branwell, și două surori, Emily și Anne, care au fost și ele scriitoare. Cele trei surori au publicat opere împreună semnându-se Currer, Ellis, și Acton Bell.

einstein scrisoare simturi animale
Cu decenii înainte să știm că păsările pot „vedea” câmpul magnetic al Pământului, Albert Einstein discuta posibilitatea unor super-simțuri nedescoperite într-o scrisoarea adresate unui fan.
O scrisoare demult pierdută a renumitului om de știință, adresată unui inginer în 1949, s-a dovedit a fi o previziune extraordinară pentru biologie și fizică.
Scrisoarea originală elaborate de inginerul Glyn Davys, care a inițiat conversația cu fizicianul, a fost pierdută între timp, însă având în vedere răspunsul lui Einstein, întrebarea lui Davys ar fi avut legătură cu percepția animală și ce ne poate spune despre lumea fizică.
„Este posibil ca o investigație a comportamentului păsărilor migratoare și porumbeilor voiajori să ducă într-o bună zi la înțelegerea unor procese fizice care încă nu sunt cunoscute”, a scris Einstein.