fantoma de la opera„Fantoma de la Operă”, povestea macabră scrisă de francezul Gaston Leroux, a fost transformată în numeroase piese de teatru, musicaluri și lungmetraje. Romanul „Le Fantôme de l’opéra” a fost publicat în 1910.
Probabil cea mai celebră ecranizare a fost filmul american mut de groază din 1925 cu actorul Lon Chaney în rol principal. Romanul lui Gaston Leroux a fost primit cu vânzări moderate și recenzii oarecum negative.
Abia după apariția filmului mut din 1925, povestea și personajul „Fantomei” cu mască au atras faimă internațională. Leroux a publicat numeroase alte romane și câteva piese de teatru, însă, cu excepția pasionaților de mistere, nu a mai atins niciodată același nivel de faimă precum cel atins ca scriitor de povești de groază.

salvador dali 180O tehnică a somnului descrisă de artistul suprarealist Salvador Dali și celebrul inventator Thomas Edison ar putea chiar să funcționeze și să inspire creativitate, au descoperit cercetătorii.
În esență, pentru a-ți îmbunătăți creativitatea, trebuie să te trezești chiar atunci când o anumită fază a somnului este pe punctul de a începe, acolo unde realitatea întâlnește fantezia.
Pentru a folosi această tehnică, vizionari precum Salvador Dali și Thomas Edison țineau în mână un obiect, cum ar fi o minge sau o lingură, în timp ce adormeau într-un fotoliu. Pe măsură ce ațipeau, obiectul cădea și făcea zgomot, astfel că ei se trezeau. După ce au petrecut câteva minute la limita inconștienței, aceștia erau gata să se întoarcă la lucru.

Agora 43 12 1  Sub directoratul președintelui Ligii Scriitorilor și având ca redactor șef pe Iulian Patca a apărut revista “Agora Literară” nr.43, în condiții grafice și estetice deosebite, oficiosul organizației profesionale a Liga Scriitorilor, având un bogat și variat cuprins.
    În paginile revistei descoperim eseuri, proză și poezii cu un bogat conținut ideatic, semnate de scriitori din țară și diasporă, astfel revista devenind o adevărată tribună de lansare a scriitorilor români de pe toate meridianele lumi.
    Remarcăm poeziile semnate de:Liviu Zamfirescu, Liliana Popa, Marieva A Demetrescu,  Mioara Oprișan, Irina Rusu, Emil Almășan, Eugen Burghelea, Adrian Munteanu, Doina Drăguț, Mariana Zavati Gardnier, Lucia Elena Locusteanu, Elena Popa, Nicolae Cabel, Titina Nica Țene, Mariana Popa, Gabriela Amzulescu Zidaru, Constantin Mîndruță, Maria Ciubotariu, Corina Ligia Pătrașcu, Mircea Daroși, Violeta Petre, Mihai Ganea, Lazăr Magu, Cristian Mladin, Ionuț Țene, Isabela Cotelin, Constantin Stroie, Angela Mihai, Al.Florin Țene, Viorica Sutu, Liviu Baitel, Dorian Marcoci, Paraschiva Cărbunar, Camelia Florescu, George Filip, Mircea Dorin Istrate, Ovidiu S Jucan, Marius Țion, Viorica C.popescu, Elena S.Jucan, și Iulian Patca.

emil cioran Manuscrisul enunțat de Emil Cioran în timpul creării volumului „Cartea Amăgirilor” a fost adjudecat pentru 7.000 de euro în cadrul Licitației de Carte Rară, Hărți și Manuscrise.
Prețul la care a fost adjudecat manuscrisul a crescut în licitație de 6 ori, după ce a pornit de la 1.800 de euro, fiind cea mai mare valoare de adjudecare a unui lot, anunță Artmark. Prețul adjudecat este de 7.000 de euro.
O evoluție impresionantă a avut și cartea scrisă de Dimitrie Cantemir – „Istoria Imperiului Otoman” cu 22 de gravuri ce ilustrează portretele sultanilor, fiind adjudecată pentru 6.000 de euro.
Organizatorii licitației au observat, în ultimii ani, un interes pentru hârtiile vechi cu ilustrații sau autografe celebre, dar și pentru volume cu un puternic caracter documentar sau cartografic. Acestea încep să se înscrie în circuitul național și să suscite, astfel, interesul colecționarilor sau bibliofililor. Caracteristic pentru această piață este faptul că prețul de pornire nu rămâne și cel de adjudecare, iar în majoritatea cazurilor, prețul final este dublu sau chiar triplu față de prețul de pornire.

manuscris rar einsteinUn manuscris rar, de 54 de pagini, scris de Albert Einstein în colaborare cu inginerul Michele Besso, prietenul său de o viață, s-a vândut la licitație marți, la Paris. În manuscris, cei doi au pus bazele celebrei Teorii a Relativității Generale a lui Einstein.
Licitația privind acest manuscris rar al lui Einstein a fost organizată marți seara, la Paris, de celebra casă Christie’s, potrivit Live Science.
Documentul extrem de valoros era așteptat să se vândă cu o sumă cuprinsă între 2,4 milioane și 3,5 milioane de dolari, făcând-o cea mai scumpă scriere a fizicianului Albert Einstein scoasă vreodată la licitație. Prețul final a întrecut cu mult așteptările casei de licitații, manuscrisul a fost vândut cu 11,6 milioane de euro (13 milioane de dolari) unui colecționar care nu și-a dezvăluit identitatea.

„Este fără îndoială cel mai valoros manuscris al lui Einstein intrat vreodată la licitație”, au precizat reprezentanții casei Christie’s.