nobel literaturaPremiul Nobel pentru Literatură din 2021 a fost acordat romancierului Abdulrazak Gurnah. Sezonul Premiilor Nobel 2021 a debutat luni, 4 octombrie.
Abdulrazak Gurnah a primit Premiul Nobel pentru Literatură din 2021 „pentru explorarea plină de compasiune și fără compromis a efectelor colonialismului și a sorții refugiaților din Golf între culturi și continente”. Gurnah s-a născut în 1948 și a copilărit pe insula Zanzibar din Oceanul Indian. La sfârșitul anilor 1960, acesta a ajuns în Anglia ca refugiat. Gurnah a publicat 10 romane și numeroase nuvele, tulburările refugiaților fiind o temă principală a scrierilor sale.
Devotamentul romancierului Gurnah pentru adevăr și aversiunea sa față de simplificare sunt izbitoare. Asta îl poate face adesea sumbru și necruțător, iar în același timp scriitorul urmărește cu multă compasiune și dăruire soarta indivizilor. Romanele sale evită descrierile stereotipice și deschid calea pentru noi perspective asupra culturilor diverse din Africa de Est, acestea fiind atât de necunoscute în multe colțuri ale lumii.

sven hasselSven Hassel s-a născut în 1917 în micul oraș danez Frederiksborg, într-o familie săracă din clasa muncitoare. Însă, tocmai aceste condiții l-au făcut să se înroleze în marina comercială la vârsta de doar 14 ani. Cinci ani mai târziu, la vârsta de 19 ani, Sven își finalizase serviciul militar obligatoriu sperând la un viitor mai bun.
Cu toate acestea, în ciuda eforturilor, Sven Hassel trăia într-o lume afectată de o criză economică accentuată, fiind înconjurat de un nivel de șomaj aflat în creștere. Asta l-a făcut să caute un trai mai bun și să se mute în Germania, în speranța că acolo își va găsi de muncă.

sadoveanuSadoveanu nu se vinde din cauza faptului că, în 1990, detractorii lui l-au făcut ţăndări, a spus, la emisiunea Interviurile lui Cristoiu, de la Aleph News, Dan Herford, strănepotul scriitorului.
Dan Herford, strănepotul scriitorului Mihail Sadoveanu, vorbeşte despre bătălia dusă în justiţie pentru a putea administra drepturile de autor pe opera sadoveniană după moartea tatălui său.
El spune că mama sa, Smaranda Caterina Herfurt, nepoata lui Mihai Sadoveanu, este singurul descendent în viaţă al scriitorului şi singurul moştenitor al operei sadoveniene.
„Doresc de la început să specific că drepturile de autor sunt ale mamei mele, iar eu sunt administratorul acestor drepturi de autor. Mama mea, Smaranda Caterina Herfurt, a fost căsătorită cu tatăl meu. Înainte, numele era Smaranda Caterina Manoliu. Dânsa este fiica Liei Sadoveanu, fata lui Mihail Sadoveanu, cea mai în vârstă.

tene montrealÎn cadrul Gale Artelor  editia a 2-a care a fost un  eveniment  reusit  la care și-au dat concursul scriitori, muzicieni, interpreti,  pictori și  personalităti marcante ale comunității românesti de pe meleagurile canadiene și de pe mapamond, scriitorului și ziaristului Al.Florin Țene i s-a acordat Diploma STEJARUL DE AUR pentru eminenta sa operă și pentru activitatea sa de promotor cultural. La festivitatea de premiere a fost remarcată munca de-o viață a acestui scriitor clujan, președinte național al Ligii Scriitorilor Români,  născut pe meleagurile istorice vâlcene, care toată viața a activat în promovarea personalităților cultural-științifice din România profundă.

zlMarți, 31 august 2021, s-a sărbătorit Ziua Limbii Române la Cluj-Napoca. Începând cu ora 17.00, în clădirea Casino din Parcul Central „Simion Bărnuţiu” din Cluj-Napoca, au avut loc manifestări dedicate limbii române.
Cu această ocazie, au susținut conferinţe despre limba română primarul Emil Boc și scriitorii: Irina Petraș, președinte Uniunea Scriitorilor, filiala Cluj și Horia Bădescu, cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca.
S-a subliniat limba română ca factor de unitate și rezistență națională, precum și feminitatea ei.
La final, poeți clujeni au încântat asistența cu un recital liric”, în fața unui numeros public și a elevilor clujeni.