Dan AchimCu bucurie vă semnalăm apariţia antologiei literare „Baia Mare în literatură, memorialistică şi culoare”, antologator prof. Dan V. Achim. Volumul de peste 300 de pagini şi un album cu imagini color la sfârşitul cărţii a fost tipărit la Editura Gutinul Baia Mare de către Fundaţia Culturală „PRO UNIONE”, cu sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Baia Mare (Bravo primarului Cătălin Cherecheş şi Consiliului Local).
De ce această carte?! Ne spune chiar autorul ei, profesorul de istorie Dan V. Achim: „Doamna Teresia B. Tătaru face o primă selecţie din creaţiile sale şi prin mijlocirea cenaclului literar băimărean, al doamnei Florica Bud, preşedinte, se face apel la implicarea membrilor cu lucrări proprii sau cu recomandări de autori şi texte. Sunt implicat şi eu având o lungă colaborare editorială cu doamna Tătaru şi membrii cenaclului, precum şi contribuţia la realizarea revistei «Pro unione», iniţierea şi realizarea proiectului literar «Paşi împreună» finalizat şi cu deosebita implicare a regretatului critic şi jurnalist Augustin Cozmuţa”.

bsfcO povestire de John Steinbeck publicată în anii '50 doar în limba franceză apare în premieră în limba engleză în prima săptămână a lunii august în ”The Strand Magazine”, notează Associated Press.
Steinbeck a scris mai multe texte pentru publicaţia franceză Le Figaro, într-o serie intitulată ”Un american la Paris”. Unul dintre aceste texte este publicat în premieră în Statele Unite, la mai bine de şase decenii de la apariţia în limba franceză.
”Câteodată sunt criticat pentru că aş evita notele grave ale vremurilor şi că nu aud tunetul problemelor presante de zi cu zi”, scrie Steinbeck. ”Dar mi-am dat seama că multe lucruri care se aud tare la un moment dat se transformă în şoapte şi furia de moment este uitată, pe când unele adevăruri mai puţin pregnante rămân valabile ani la rând. Ce ne-a ţinut în viaţă nu au fost lucrurile mari ci micile poveşti precum cele pe care le spun aici”, nota scriitorul.

“Steinbeck este privit ca un scriitor exclusiv american care nu a scris decât despre America. Dar povestea aceasta scoate la lumină un Steinbeck în calitate de călător în lume” spune editorul coordonator de la Strand Magazine, Andrew Gulli.

isidore isou 1951Pe 31 iulie, în urmă cu 11 ani, se stingea din viaţă scriitorul francez de origine română Isidore Isou, fondatorul letrismului.
Isidore Isou Goldstein a lansat letrismul - o teorie literară formalistă care consideră că esenţa poeziei constă în expresivitatea sunetelor îmbinate eufonic arbitrar - la sosirea sa la Paris, în 1946.
La fel ca poeţii dadaişti, el a proclamat moartea poeziei cuvintelor şi a propus înlocuirea ei cu o poezie a literelor şi semnelor.
Dintre lucrările sale amintim: "La dictature lettriste" (1946), "Introduction a une nouvelle poésie et a une nouvelle musique" (1946) şi "Essai sur la définition et le bouleversement total de la prose et du roman" (1950).

mpÎntre 31 iulie și 11 august se va desfășura a 24-a ediție a taberei de creație și a forului profesional Minimum Party, la Gura Tisei în comuna Plăieșii de Jos, județul Harghita. În acest an cei interesați pot participa la diverse ateliere de creație, tabăra având tema principală: marea în picătură, concentrând la detalii în cursul actului creator, iar în cadrul forului profesional vor avea loc prezentări legate tot de această tematică. Pentru mai multe detalii vizitați: www.minimumparty.org.
Referitor la tematică: vom căuta măiestria în detalii, totaliatea în părțile componente, formula care creează structuri. Mai putem completa acesta cu zicătura diavolul este ascuns în detalii, ceea se referă exact la contrariul celei de dinaninte. În orice plan măreț poate fi ascuns răul, inacceptabilul sau posibilitatea greșelii în detalii. Pentru că de obicei la taberele Minimum Party examinăm pe cele două părți al medaliei, și acum căutăm îngerul și diavolul – în detalii.

covmetallicaCelebra trupă heavy metal Metallica a anunţat recent că va scoate pe piaţă un volum destinat copiilor, anunţă site-ul oficial al formaţiei.
Volumul ”The ABCs of Metallica/ Abecedarul Metallica” conţine ilustraţii şi rime pentru copii care surprind povestea trupei. Încasările sunt destinate fundaţiei de caritate înfiinţate de cei patru rockery, All Within My Hands, potrivit Mediafax.
Consideraţi clasici în viaţă ai genului heavy metal, componenţii trupei Metallica sunt cunoscutţi pentru rivalităţile de pe scenă şi episoade care au implicat abuz de droguri, printre piesele lor numărându-se titluri ca ”Leper Messiah”, ”Harvester of Sorrow” sau ”My Friend of Misery”.
Volumul va fi pus în vânzare pe 26 noiembrie şi a fost scris de Howie Abrams, ilustraţiile fiind semnate de Michael “Kaves” McLeer.
“Incluzând poezii şi desene, «The ABCs of Metallica» aruncă o privire asupra poveştii trupei de la, gen, A la Z! Fiecare literă a alfabetului reprezintă un moment din călătoria noastră”, notează muzicienii în anunţul publicat pe site.

Cel mai recent album al trupei, Hardwired … to Self Destruct”, a fost lansat în 2016, şi a fost vândut în 5 milioane de exemplare, fiind nominalizat la premiile Grammy.