carte literatura personajeCercetătorii de la Facultatea de Inginerie Viterbi a Universității Carolina de Sud au folosit tehnologiile de inteligență artificială pentru a concluziona faptul că personajele masculine sunt de până la patru ori mai prezente în literatură decât cele feminine.
Mayank Kejriwal, cercetătorul principal de la Institutul pentru Știința Informației din cadrul Universității Carolina de Sud a fost inspirat de lucrările curente privind prejudecățile de gen, dar și propria expertiză în programarea neuro-lingvistică.

cartiZece edituri românești vor participa, în perioada 21-24 martie, la Târgul Internațional de Carte pentru Copii de la Bologna. Aceasta este primul târg internațional de carte la care Ministerul Culturii participă cu stand național, după decembrie 2019.
Potrivit Ministerului Culturii, a 59-a ediție a Târgului Internațional de Carte pentru Copii de la Bologna este organizată anul acesta în perioada 21 – 24 martie. Evenimentul va avea loc în format fizic, acesta fiind primul târg internațional de carte la care Ministerul Culturii participă cu stand național, după decembrie 2019.

„După mai bine de doi ani de pauză, participarea la Târgul Internațional de Carte de la Bologna este încă un pas către întoarcerea la normalitate a sectorului cultural.

Cartolina Jadan NobelAcademia de Științe a Poloniei l-a înaintat pe scriitorul ucrainean Serhii Jadan la Premiul Nobel pentru Literatură. Cu motivația: „Am decis să-l nominalizăm pe Serjii Jadan drept candidat la Premiul Nobel pentru Literatură. Jadan este unul dintre cei mai mari poeți ai Ucrainei și un minunat prozator, tradus și premiat în lume. În opinia noastră, merită să fie câștigătorul Premiului Nobel. Vocea lui de poet a avut o semnificație specială pentru ucraineni. Ucraina Liberă vorbește și gândește în mare măsură în cuvintele lui Jadan, le ascultă cu atenție. Astăzi se află în Harkivul său. Și se luptă."
„Ca persoană publică, Jadan este sexy și tare. Muzica lui e punk post-proletar, poezia lui e lirică, iar romanele amintesc de William Burroughs și beatnici, cu ocazionala intruziune a realismului magic, în stil latino-american." (The New Yorker)

pzBiblioteca Metropolitană București (BMB) prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti sărbătorește luni, 21 martie 2022, Ziua Internațională a Poeziei – ocazia specială de a promova lectura și scrierea de poezie, printr-o serie de activități derulate în cadrul filialelor BMB.
Începând cu orele 14:00, Sediul Central „Mihail Sadoveanu” va găzdui lansarea volumelor
Antologia de poezie contemporană românească POEME PEREGRINE/ POEMAS PEREGRINOS (ediție bilingvă română – spaniolă) și Antologia de poezie braziliană contemporană DE LA RIO DE JANEIRO LA BUCUREȘTI (ediție bilingvă portugheză- română), ale autoarei Carmen Bulzan (Carmen Peregrina), doctor în sociologie.  

Afis Elogiu cititorului 180De Ziua Națională a Lecturii, vă invităm să urmăriți lansarea cărții „Elogiu cititorului. Un documentar al (re)cunoașterii emoționale de sine” de Zorin Diaconescu. Volumul apare în Colecția Binefacerile Lecturii (coord.: Vasile George Dâncu), sub egida Cenaclului UBB, condus de Ion Mureșan. Partener: Asociația Școala Ardeleană de Editare și Promovare a Cărții. Pe copertă: Lucian Dobârtă – LuciD, „utopii distopice” (2021).
Prezintă: Ion Mureșan și Vasile George Dâncu.
Invitat special: Lucian Dobârtă.
Moderator: Remus Octavian Câmpean.