În urmă cu 19 ani apărea revista Pro Unione  editată de Fundația Culturală cu același titlu avîndu-l în frunte pe Augustin Micu , redactorul șef al revistei  fiind prof dr. Valeriu Achim (1923 – 2014). După cîte știu este cea mai longevivă revistă care a apărut în Baia Mare. Inimosul profesor Achim, de cînd i-a fost încredințată revista n-a lăsat-o din mână pînă în ultima clipă a vieții. Scriu cu simpatie față de venerabilul om de cultură și publicist care m-a debutat și pe mine  la editura sa Gutinul dar și dintr-o admirație pentru arta  de a conduce o instituție formată din orgolii, cu atît mai greu de stăpînit și mulțumit cum, de altfel, este peste tot între oamenii de litere și de cultură.

Pare greu de imaginat pentru orice om normal că, în România, românii să fie discriminați etnic de o minoritate națională, cea maghiară.

Cu toate acestea, în Harghita și Covasna, două județe în care maghiarii sunt majoritari, românii au viață grea cu autoritățile… statului român, în cele mai multe cazuri de etnie maghiară.

Cei interesați pot achiziționa volumul „Uitați în inima României” de pe site-ul www.dacia-art.ro aici.

Cu bucurie semnalăm faptul că poetul maramureşean Ioan Romeo Roşiianu, director al editurii şi publicaţiei literare „eCreator” este invitat în al doilea an consecutiv la Evenimentul cultural organizat de Cenaclul „Poeţii Cetăţii” pentru data de 22 iulie 2017, în localitatea Cristian, localitate situată în Lunca Cibinului, la o altitudine de 444 m, la 10 km vest de municipiul Sibiu, pe DN 1 Sibiu – Sebeş Alba, în Depresiunea Sibiului, aceasta fiind traversată de râul Cibin.

În perioada 21 – 23 iulie 2017, la Sibiu, se vor desfășura lucrările Festivalului Internațional de Poezie Artgothica. În cadrul Festivalului vor fi acordate Premiile Naționale pentru Poezie Mircea Ivănescu, aflate la a VI-a ediție, de către un Juriu prezidat de criticul Mioara Bahna. Din Juriu mai fac parte scriitorii și criticii literari Ciprian Chirvasiu, Marius Dumitrescu, Silviu Guga și Anda Ionaș.

Valoarea, implicarea în literatura contemporană, deschizător de drumuri şi punţi de „Prietenii literare” face ca scriitorul maramureşean Ioan Romeo Roşiianu să fie apreciat la justa lui valoare şi să fie invitat, din nou,  la Festivalul Internaţional de Poezie „Argothica” Sibiu, care va avea loc în perioada 21 – 24 iulie 2017.
Poetul băimărean participă în triplă calitate: editor, critic literar şi poet iar editura şi revista pe care o conduce „ECREATOR” este partener media pentru al doilea an consecutiv:
În calitate de poet - participă la „Noaptea poeţilor” în 21 iulie;