citire lecturaAproape două treimi dintre părinți declară că citesc zilnic copiilor sau alături de aceștia. Subiectele preferate sunt înțelegerea emoțiilor, empatia, bunătatea, protejarea planetei și bunele maniere.
Bugetul mediu alocat pentru achiziția de noi cărți în biblioteca copilului este de 51-100 de lei pentru aproape jumătate dintre părinți, iar frecvența cu care cumpără cărți este lunară, arată datele unui sondaj Didactica Publishing House.
Peste 70% dintre respondenți au precizat că, atunci când citesc, copiii află despre bunătate, despre empatie, despre încredere în sine și alte aspecte ale dezvoltării personale, cititul fiind și un moment de învățare (76%).

nostradamus manuscrisUn manuscris antic al astrologului francez Michel de Nostredame, cunoscut drept Nostradamus, furat în urmă cu 15 ani, a fost restituit recent Italiei. Cartea a fost găsită abia când a fost scoasă la licitație în Germania.
Manuscrisul de aproximativ 300 de ani a fost găsit anul trecut, când a fost scos la vânzare de o casă de licitații germană.
Nu se știe cu exactitate când a fost furat manuscrisul de 500 de pagini dintr-un centru de studii din Roma, dar se crede că acest lucru s-a întâmplat în jurul anului 2007.
Cartea a trecut prin piețele de vechituri din Paris și din orașul german Karlsruhe înainte ca un comerciant de artă să încerce să o vândă printr-o casă de licitații din Pforzheim, Baden-Württemberg, la un preț de pornire de 12.000 de euro.

carte literatura personajeCercetătorii de la Facultatea de Inginerie Viterbi a Universității Carolina de Sud au folosit tehnologiile de inteligență artificială pentru a concluziona faptul că personajele masculine sunt de până la patru ori mai prezente în literatură decât cele feminine.
Mayank Kejriwal, cercetătorul principal de la Institutul pentru Știința Informației din cadrul Universității Carolina de Sud a fost inspirat de lucrările curente privind prejudecățile de gen, dar și propria expertiză în programarea neuro-lingvistică.

cartiZece edituri românești vor participa, în perioada 21-24 martie, la Târgul Internațional de Carte pentru Copii de la Bologna. Aceasta este primul târg internațional de carte la care Ministerul Culturii participă cu stand național, după decembrie 2019.
Potrivit Ministerului Culturii, a 59-a ediție a Târgului Internațional de Carte pentru Copii de la Bologna este organizată anul acesta în perioada 21 – 24 martie. Evenimentul va avea loc în format fizic, acesta fiind primul târg internațional de carte la care Ministerul Culturii participă cu stand național, după decembrie 2019.

„După mai bine de doi ani de pauză, participarea la Târgul Internațional de Carte de la Bologna este încă un pas către întoarcerea la normalitate a sectorului cultural.

Cartolina Jadan NobelAcademia de Științe a Poloniei l-a înaintat pe scriitorul ucrainean Serhii Jadan la Premiul Nobel pentru Literatură. Cu motivația: „Am decis să-l nominalizăm pe Serjii Jadan drept candidat la Premiul Nobel pentru Literatură. Jadan este unul dintre cei mai mari poeți ai Ucrainei și un minunat prozator, tradus și premiat în lume. În opinia noastră, merită să fie câștigătorul Premiului Nobel. Vocea lui de poet a avut o semnificație specială pentru ucraineni. Ucraina Liberă vorbește și gândește în mare măsură în cuvintele lui Jadan, le ascultă cu atenție. Astăzi se află în Harkivul său. Și se luptă."
„Ca persoană publică, Jadan este sexy și tare. Muzica lui e punk post-proletar, poezia lui e lirică, iar romanele amintesc de William Burroughs și beatnici, cu ocazionala intruziune a realismului magic, în stil latino-american." (The New Yorker)