mpÎntre 31 iulie și 11 august se va desfășura a 24-a ediție a taberei de creație și a forului profesional Minimum Party, la Gura Tisei în comuna Plăieșii de Jos, județul Harghita. În acest an cei interesați pot participa la diverse ateliere de creație, tabăra având tema principală: marea în picătură, concentrând la detalii în cursul actului creator, iar în cadrul forului profesional vor avea loc prezentări legate tot de această tematică. Pentru mai multe detalii vizitați: www.minimumparty.org.
Referitor la tematică: vom căuta măiestria în detalii, totaliatea în părțile componente, formula care creează structuri. Mai putem completa acesta cu zicătura diavolul este ascuns în detalii, ceea se referă exact la contrariul celei de dinaninte. În orice plan măreț poate fi ascuns răul, inacceptabilul sau posibilitatea greșelii în detalii. Pentru că de obicei la taberele Minimum Party examinăm pe cele două părți al medaliei, și acum căutăm îngerul și diavolul – în detalii.

covmetallicaCelebra trupă heavy metal Metallica a anunţat recent că va scoate pe piaţă un volum destinat copiilor, anunţă site-ul oficial al formaţiei.
Volumul ”The ABCs of Metallica/ Abecedarul Metallica” conţine ilustraţii şi rime pentru copii care surprind povestea trupei. Încasările sunt destinate fundaţiei de caritate înfiinţate de cei patru rockery, All Within My Hands, potrivit Mediafax.
Consideraţi clasici în viaţă ai genului heavy metal, componenţii trupei Metallica sunt cunoscutţi pentru rivalităţile de pe scenă şi episoade care au implicat abuz de droguri, printre piesele lor numărându-se titluri ca ”Leper Messiah”, ”Harvester of Sorrow” sau ”My Friend of Misery”.
Volumul va fi pus în vânzare pe 26 noiembrie şi a fost scris de Howie Abrams, ilustraţiile fiind semnate de Michael “Kaves” McLeer.
“Incluzând poezii şi desene, «The ABCs of Metallica» aruncă o privire asupra poveştii trupei de la, gen, A la Z! Fiecare literă a alfabetului reprezintă un moment din călătoria noastră”, notează muzicienii în anunţul publicat pe site.

Cel mai recent album al trupei, Hardwired … to Self Destruct”, a fost lansat în 2016, şi a fost vândut în 5 milioane de exemplare, fiind nominalizat la premiile Grammy.

premiuMarele Premiu și Trofeul Festivalului:

Nichi Ursei ,Râmnicu Vâlcea, jud. Vâlcea.

Secțiunea POEZIE:

Premiul I: Constantin Bidulescu, Ploiești, jud. Prahova.

Premiul II: Gela Enea ,Craiova, jud. Dolj.

Premiul III: Ioan Mugurel Sasu, comuna Vama, jud. Suceava.

Premiul Special „Ion Budai Deleanu”: Paraschiva Abutnăriței, Vatra Dornei, jud. Suceava.

Premiul Special al Juriului: Maria Magdalena Matei, comuna Ciofringeni, jud. Argeș.

tabaraEdiția 2019 a „Taberei prieteniei literare - De amicitiae” se desfășoară în perioada 26 - 30 iunie, lângă Hațeg, jud. Hunedoara. Anul acesta participă scriitori din Anglia, Franța, Italia, Republica Moldova și România. Din Maramureş participă poeţii Vasile Bele şi Gelu Dragoş.
Parteneri: Societatea „Românca” Londra - președinte Ionela Flood, Radio TV „Unirea” Wiener Neustadt - președinte Ioan Godja și Despărțământului „Vasile Moga” al Asociației Astra - președinte Mihai-Octavian Groza. Organizator principal scriitoarea Mariana Moga.

bookfestEditurile s-au bătut în reduceri şi aniversări la cea de-a XIV-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest şi, după ce au supravieţuit zilelor de joi şi vineri, în care cumpărătorii păreau să fi dat bir cu fugiţii, au încheiat weekendul cu vânzări care le-au redeschis pofta de topuri, potrivit Mediafax.
Scriitorul Stelian Tănase a remarcat sâmbătă că ”la Bookfest bătea vîntul”, iar ”vineri a fost şi mai rău din cauza vizitei papei. Au lăsat gol pavilionul B1 de la Romexpo, ameninţările meteo – de furtuna şi ploi torenţiale”, a notat Tănase.
Igor Bergler, la rândul său, a mers mai departe preluând vorbele colegului său de breaslă: ”Tendinţa e spre multinaţională. Iar multinaţionala e rece şi neprietenoasă! Dar aşa merge lumea. şi apoi care ar fi alternativa? Statul? Păi statul e corupt. Autorii sunt sprijiniţi din banii contribuabililor, pe care nu îi întreabă nimeni, pe criterii politice şi de gaşcă! Un cerc restrans. E un mandarinat ticălos. Adică e normal să sprijinim autori noi, tineri. Să îi ajutăm la prima carte, la a doua, hai la a treia. Cum fac ţările nordice! Dar să sprijinim un autor trecut de şaizeci de ani ca pe o tânără speranţă timp de 25 de ani neîntrerupt nu e normal!