jo nesbo mediafax descoperaNorvegianul Jo Nesbø a explicat în ce fel pasiunile sale precum căţăratul pe stânci, muzica rock ori fotbalul completează scrisul: Frica e ceva de care am nevoie ca să mă pot concentra 100% la ce fac, a spus romancierul într-un interviu pentru MEDIAFAX.
Norvegianul Jo Nesbø a venit în România la începutul lunii mai pentru a-şi lansa cele mai recente romane publicate în ediţii româneşti. Pasionat de căţărare, solist într-o trupă rock şi adulat de pasionaţii de roman poliţist, Nesbø a vorbit despre felul în care dorinţele publicului au influenţat mereu istoria poveştilor spuse, dar şi despre felul în care frica îl face să se concentreze. Din când în când, scriitorul se simţea întrerup de o sonerie de telefon care se auzea în librăria în care discutam şi întreba unde am rămas. După ce îi răspundeam, continua să răspundă exact de unde îşi oprise nu doar ideea ci chiar fraza. Florin Ghioca a surprins în fotografii chiar momentele în care scriitorul cunoscut mai ales pentru romanele sale poliţiste traduse în română la editura Trei dar şi pentru recenta rescriere a intrigii din ”Macbeth” de William Shakespeare publicată la noi de Humanitas îşi lega firul răspunsurilor după întreruperile neaşteptate.
Redăm mai jos integral interviul pe care Nesbø l-a acordat agenţiei MEDIAFAX.

Tatiana Tibuleac 55Romanul Grădina de sticlă de Tatiana Țîbuleac, apărut la Editura Cartier în 2018, a luat Premiul Uniunii Europene pentru Literatură (EUPL) 2019.
Premiul Uniunii Europene pentru Literatură se acordă anual, începând din anul 2009, tinerilor scriitori contemporani din literaturile emergente (ţările sunt selectate prin rotație pentru participarea în competiția EUPL). Premiul este coordonat de un consorțiu format din: European and International Booksellers Federation (EIBF), European Writers' Council (EWC) și Federation of European Publishers (FEP). Consorțiul înființează jurii naționale care au rolul de a nominaliza autorii propuși pentru premiere. Membrii juriilor sunt nominalizați de organizațiile naționale membre ale consorțiului EUPL din fiecare dintre țările participante. Premiul este în valoare de 5000 de euro.
Trei scriitori români au fost recompensați până în prezent cu acest premiu: Claudiu Mihail Florian (2016) pentru Vârstele jocului. Strada Cetăţii (Polirom), Ioana Pârvulescu (2013) pentru Viaţa începe vineri (Humanitas) și Răzvan Rădulescu (2010) pentru Teodosie cel Mic (Polirom).

Pe 22 mai 1957 a murit poetul George Bacovia.
George Bacovia a fost un scriitor român format la şcoala simbolismului literar francez.
El este autorul unor volume de versuri şi proză scrise în baza unei tehnici unice în literatura română, cu vădite influenţe din marii lirici moderni francezi pe care-i admira.
La început văzut ca poet minor de critica literară, el va cunoaşte treptat o receptare favorabilă, mergând până la recunoaşterea sa ca cel mai important poet simbolist român şi unul dintre cei mai importanţi poeţi din poezia română modernă.

Tatiana Tibuleac 55A fost anunțată oficial lista scurtă a Premiului Uniunii Europene pentru Literatură (EUPL) 2019.
În lista scurtă pentru literature română au intrat romanele:
Așa să crească iarba pe noi, de Augustin Cupșa, Editura Humanitas, 2017
Porci, de Tudor Ganea, Editura Polirom, 2018
Sindromul Stavroghin, de Alina Pavelescu, Editura Humanitas, 2019
Grădina de sticlă, de Tatiana Țîbuleac, Editura Cartier, 2018
Copilăria lui Kaspar Hauser, de Bogdan-Alexandru Stănescu, Editura Polirom, 2017.
Premiul Uniunii Europene pentru Literatură se acordă anual, începând din anul 2009, tinerilor scriitori contemporani din literaturile emergente (ţările sunt selectate prin rotație pentru participarea în competiția EUPL).

duiliu zamfirescu si conaculConacul din Faraoanele, judeţul Vrancea, în care Duiliu Zamfirescu a scris multe dinte romanele sale, va fi reabilitat şi introdus în circuitul turistic, după ce, proprietatea înconjurată de vii, ajunsă, în timp, o ruină, va fi cumpărată de CJ Vrancea care s-a înţeles cu moştenitorii autorului, potrivit Mediafax.
Conacul din localitatea Faraoanele este locul în care s-a născut cunoscutul romancier Duiliu Zamfirescu. Ulterior, casa boierească a devenit refugiul de la ţară al scriitorului şi locul în care scriitorul îşi primea oaspeţii de seamă. După război, conacul a fost naţionalizat şi transformat în fermă viticolă, iar în timp imobilul a fost părăsit şi a adăpostit oameni ai străzi şi animale fără stăpân.
După revoluţie, clădirea şi terenurile au ajuns în proprietatea urmaşilor lui Duiliu Zamfirescu, dar aceştia nu l-au reabilitat, astfel că proprietatea a continuat să se degradeze, fiind în prag de prăbuşire.