premiul nobel literaturaPremiul Nobel pentru Literatură din 2022 a fost acordat scriitoarei franceze Annie Ernaux pentru „curajul și acuitatea clinică prin care dezvăluie originile, înstrăinarea și constrângerile colective ale memoriei personale”.
Sezonul Premiilor Nobel 2022 a debutat luni, 3 octombrie, odată cu anunțarea laureatului pentru Fiziologie sau Medicină.
Începând cu anul 1901 au fost acordate în total 114 Premii Nobel pentru Literatură. Dintre acestea, 16 femei au primit distincția, iar patru Premii Nobel pentru Literatură au fost împărțite între doi laureați.
Cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel pentru Literatură avea 41 de ani atunci când l-a primit, fiind vorba despre Rudyard Kipling, cunoscut pentru „Cartea Junglei”.

cnbÎnainte de toate ca să  puteți înțelege  de ce consider că acest eveniment  s-a aflat  ''sub semnul magiei''am să încep cu dezvăluirea unor indicii ce fac parte  integrantă din magia evenimentului. Până acum  am lansat cărți  numai  în Canada, ideea lansării unei  cărți în România părea doar  un vis frumos foarte îndepărtat și de-a dreptul irealizabil... mai ales după o lungă si grea  perioadă de restricții pandemice trăită în Canada, România părea o ''fată morgana''... dar minunea  s-a produs și în luna iunie  am primit  în sfârșit dreptul  să călătorim  înafara tarii.
Imediat ce am anunțat că voi ajunge în această vară  în Romania, a venit prompt invitația lansării de la  președintele World Poets Association România, domnul  Trandafir Simpetru care împreună  cu președinta Asociației socio culturale Excelsior Prahova din Sinaia, doamna Cristina Florea, au  organizat în  data de 3 iulie 2022 un superb eveniment la  hotelul  International din  SINAIA.

oneEvenimentul THE  O.N.E,  organizat de UNIVERSUM VIP STUDIOS  in colaborare cu editura GLOBART UNIVERSUM  din Montreal a  avut loc duminica, 14 august 2022  intr-un cadru privat, la sediul  UNIVERSUM VIP STUDIOS.
Accesul la acest eveniment a fost pe baza de invitatie, printre cei prezenti aflandu-se prieteni,  artisti,  pictori, scriitori, interpreti, jurnalisti, editori, redactori, cu totii sustinatori  ai evenimentelor culturale  pe care le organizeaza editura Globart Universum .
Elegantul eveniment in stil GARDEN COCKTAIL  s-a  derulat intr-o  superba gradina  care a dat evenimentului un plus de chic al naturii si al razelor  calde de soare care au stralucit abundent.

Nistor Bud 2 180De puţin timp, autorităţile locale din Mireşu Mare i-au acordat inginerului silvic și scriitorului (afirmat și confirmat, între speciile literare abordate, ca epigramist de mare substanţă umoristică) Nistor Ioan Bud titlul de cetăţean de onoare al comunei Mireşu Mare, motiv pentru care a fost invitat la Centrul Cultural din Dăneştii Chioarului, locul de naştere al Domniei sale (într-o familie cu 13 copii) să se prezinte elevilor din şcoala în care a învăţat (coordonatori: prof. Ana Dragoş, prof. de limba română Nicoleta Butean).
Domnul Nistor Ioan Bud a vorbit în cuvinte alese despre satul copilăriei sale, a adus şi cărţi, pe care le-a prezentat copiilor, care l-au ascultat cu atâta plăcere, încât noi, adulții, ne-am dus cu gândul la marele povestitor Ion Creangă.

cel mai bineCel mai bine vândut roman din toate timpurile este considerat prototipul romanului modern în parte pentru că autorul, Miguel de Cervantes, a dat glas unui sortiment vibrant de personaje cu convingeri și perspective diverse.
Această includere a multor puncte de vedere diferite este un exemplu timpuriu de heteroglosie („voci multiple”), o calitate definită de criticul literar Mihail Bakhtin ca fiind esențială pentru dezvoltarea romanului modern.

Care este numele acestui roman?

„Don Quijote de La Mancha”, de Miguel de Cervantes, a ajuns să fie cel mai bine vândut roman din toate timpurile după ce au fost vândute peste 500 de milioane de exemplare.