Manuscrisele lui Emil Cioran și Mircea Eliade pentru care Ministerul Culturii și-a exercitat în acest an dreptul de preemțiune au intrat în administrarea Bibliotecii Naționale a României, potrivit unei hotărâri de Guvern adoptate recent.
Ministerul Culturii și-a exercitat în acest an dreptul de preemțiune și negociere pentru cinci bunuri culturale mobile, mai precis, manuscrise ce aparțin marilor autori români, Emil Cioran și Mircea Eliade, clasate în patrimoniul cultural național, categoria juridică „Tezaur”.
- Detalii
- Scris de DN
Khwāja Šamsu d-Dīn Muḥammad Hāfez-e Šīrāzī (1320-1389) a fost unul dintre cei mai îndrăgiți poeți persani, considerat de mulți oameni de artă a fi una dintre cele șapte minuni literare ale lumii, idee aprobată inclusiv de Ralph Waldo Emerson și Johann Wolfgang von Goethe, ambii autori traducându-i opera lui Hafiz.
„Nu se teme de nimic. Vede în profunzimi, vede orice, oriunde. Un astfel de om aș dori să fiu sau măcar să întâlnesc. Hafiz este poetul poeților”, spunea Ralph Waldo Emerson. „Hafiz nu are pereche”, gândea și Goethe.
Poeziile Hafiz au fost admirate, de asemenea, și de personalități precum Nietzsche și Arthur Conan Doyle (al cărui personaj, Sherlock Holmes, chiar îl citează pe Hafiz).
- Detalii
- Scris de Roxana Ioana Ancuța
Cercetătorii de la CNRS, Universitatea Sorbona și Tyndale House (afiliată la Universitatea din Cambridge) au descoperit fragmente din Catalogul stelar Hipparchus, alcătuit de astronomul grec Hiparh (sau Hipparchus) în secolul al II-lea î.Hr.
Catalogul stelar a fost scris între 170 și 120 î.Hr. de către astronomul grec Hipparchus și reprezintă cea mai veche încercare cunoscută de a determina poziția exactă a stelelor fixe prin asocierea acestora cu coordonate numerice, scrie HeritageDaily.
Textele, care au fost șterse în perioada medievală pentru a putea fi refolosite paginile, au fost dezvăluite cu ajutorul tehnologiilor de imagistică multispectrală.
Până acum, acest text era cunoscut doar prin intermediul scrierilor lui Claudius Ptolemeu, un alt astronom antic care și-a compus propriul catalog la aproape 400 de ani după Hipparchus.
- Detalii
- Scris de Mihaela Horchidan
Spectacolul „Alegerea”, ce are la bază piesa într-un act scrisă în 1960, la Versoix, de către Majestățile Lor Regele Mihai I și Regina Ana, va avea premiera absolută vineri, la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova.
Premiera absolută a piesei scrise de Regele Mihai I și Regina Ana va avea loc vineri, 17 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala I.D. Sîrbu și se va desfășura în prezența Alteței Sale Regale, Principesa Sofia.
Spectacolul este regizat de Alexandru Boureanu și Raluca Păun, scenografia poartă semnătura Liei Dogaru, muzica live este compusă și interpretată live de către AG Weinberger, Florin Constantinescu semnează video design-ul iar distribuția spectacolului este alcătuită din actorii Naționalului craiovean: Claudiu Mihail, Marian Politic, Gabriel Marciu, Raluca Păun și copilul Vladimir Politic.
- Detalii
- Scris de DN
Alexandru Preda, fiul cel mic al marelui scriitor Marin Preda, a vorbit despre condițiile misterioase în care a murit tatăl său, fiind invitat la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene.
„Oficial, am văzut dosarul de la Procuratură. Sunt foarte mult lucruri acolo care nu se leagă și aici Mariana Sipoș a făcut o anchetă mai largă. Sunt foarte multe lucruri care nu se pupă. Sunt declarații care se bat cap în cap, greșeli de urmărire penală, pe care le consider voite”, a declarat Alexandru Preda, în cadrul unui interviu la podcastul Altceva.
„Am povestit unui amic de-al meu care este procuror și mi-a zis Dom’le, nu așa se face. Erau niște pași care trebuiau făcuți în investigația de atunci, care nu au fost făcuți din motive… și aici începe teoria conspirației, de ce există urme pe tâmpla lui dreaptă? De ce a fost mișcat din pat până să vină Procuratura? De ce era cearșaful cu pete roșii? Sunt foarte multe dileme, pe care istoria le va elucida”, a adăugat fiul scriitorului.
- Detalii
- Scris de DN