cel mai bineCel mai bine vândut roman din toate timpurile este considerat prototipul romanului modern în parte pentru că autorul, Miguel de Cervantes, a dat glas unui sortiment vibrant de personaje cu convingeri și perspective diverse.
Această includere a multor puncte de vedere diferite este un exemplu timpuriu de heteroglosie („voci multiple”), o calitate definită de criticul literar Mihail Bakhtin ca fiind esențială pentru dezvoltarea romanului modern.

Care este numele acestui roman?

„Don Quijote de La Mancha”, de Miguel de Cervantes, a ajuns să fie cel mai bine vândut roman din toate timpurile după ce au fost vândute peste 500 de milioane de exemplare.

cultura cartiBibliotecile au eliberat anul trecut 16,3 milioane volume, cu 4,2 milioane volume mai puțin față de anul 2020 și cu 16,9 milioane volume mai puțin decât în anul 2019, anunță INS.
Numărul vizitatorilor la muzee şi colecţii publice a însumat 11,4 milioane persoane, cu 3,5 milioane persoane mai mult față de anul 2020, dar cu 6,8 milioane persoane mai puțin față de anul 2019.
Instituţiile şi companiile de spectacole și concerte au susţinut în țară 14,5 mii reprezentaţii, urmărite de 1,9 milioane spectatori, cu 4,5 mii reprezentații și cu 0,4 milioane spectatori mai mult față de anul 2020, dar cu 11,9 mii reprezentații și cu 6,2 milioane spectatori mai puțin fațăde anul 2019.

carl saganÎn urmă cu mai bine de 25 de ani, Carl Sagan a făcut o predicție terifiant de profetică despre viitor, aparent prevestind, printre altele, apariția giganților în tehnologie și a dezinformării.
Sagan este cel mai cunoscut pentru ideile sale științifice complexe, pe care le transmitea mereu cu pasiune și poezie, ca niciun alt om de știință, însă astrofizicianul a încercat, de asemenea, să analizeze îndeaproape umanitatea.
În cartea sa „Lumea și demonii ei: Știința ca lumină în întuneric” (The Demon-Haunted World: Science as a Candle in the Dark)  din 1995, Sagan a explicat modul în care metoda științifică a ajutat la elucidarea multor mistere ale Universului, potrivit IFL Science.

Femeile afgane deschid o bibliotecaActivistele pentru drepturile femeilor afgane au deschis miercuri o bibliotecă în Kabul, sperând să ofere o oază pentru femeile tot mai izolate de educație și de viața publică în timpul regimului taliban, scrie Reuters.
De când au preluat controlul Afganistanului, în urmă cu un an, talibanii islamiști au declarat că femeile nu trebuie să iasă din casă fără o rudă bărbat și că trebuie să-și acopere fața, deși unele femei din centrele urbane ignoră această regulă.
Școlile secundare pentru fete rămân în mare parte închise după ce talibanii și-au încălcat promisiunile de a le deschide în martie.

esperanto 180La finalul anilor 1800, orașul Białystok, cândva polonez, apoi prusac, iar mai apoi rusesc și care astăzi este din nou parte a Poloniei, era un centru al diversității, cu un număr mare de polonezi, germani, ruși și evrei Idiș. Fiecare dintre aceste grupuri vorbea câte o limbă diferită și se raportau cu suspiciune la membrii celorlalte comunități.
Ani de zile, L.L.Zamenhof, un evreu din Białystok care se pregătise ca medic la Moscova, a visat la o modalitate prin care diverse grupuri de oameni să comunice ușor și pașnic. La 26 iulie 1887, el a publicat ceea ce se numește acum „Unua Libro” sau „Prima Carte”, care a introdus și descris Esperanto, o limbă pe care Zamenhof a perfecționat-o ani de zile, în speranța că va aduce pacea în lume.