tania tabuleac varaRomanul Tatianei Țăbuleac Vara în care mama a avut ochii verzi apare în martie în traducere germană și poloneză.  
Ediția germană apare în traducerea scriitorului Ernest Wichner, la Editura Schoffing & Co. Ernest Wichner a mai tradus în germană Max Blecher, Norman Manea, Ana Blandiana, Dumitru Țepeneag, Nora Iuga. În 2018 a luat Premiul Târgului de Carte de la Leipzig, categoria carte străină, traducere.
Ediția poloneză apare la Editura Kraina Ksiazek în traducerea lui Dominik Matecki.
Romanul a mai apărut în franceză, spaniolă și norvegiană. În Spania s-au vândut deja peste 25 de mii de exemplare. Ediția spaniolă, apărută în 2019 la Editura Impedimenta, a câștigat Premiul European Cazino de Santiago.

duiliu zamfirescu si conaculMoștenitorii scriitorului Duiliu Zamfirescu au decis să doneze Consiliului Județean Vrancea casa și terenul din comuna Vârteșcoiu, care au aparținut străbunicului lor, celebrul autor al romanului „Viața la țară”, au anunțat reprezentanții CJ Vrancea.
Președintele CJ Vrancea, Cătălin Toma, a avut miercuri o discuție online cu Nicolas Duiliu Zamfirescu, aflat în Franța, unul dintre moștenitorii legali ai scriitorului, în cadrul căreia a fost stabilită, pentru perioada următoare, o întâlnire la sediul CJ Vrancea.
„Străbunicul nostru iubea foarte mult regiunea natală Vrancea, orașul Focșani, cât și casa din Vârteșcoiu unde a locuit și a creat. Există și numeroase texte în acest sens. Moștenitorii au considerat că este frumos, elegant și adecvat să facem această donație. Vom sprijini cu toții această acțiune”, a declarat Nicolas Duiliu Zamfirescu.

tort gelu dragos 2021 180Mie greu de tot să scriu puțin (câteva rânduri, adică) despre prietenul Gelu Dragoș.
El a fost, este și va fi un veritabil prieten. Pentru el prietenia are dimensiunile unui munte.
Își petrece viața printre ”cei mici” – învățându-i să scrie și să citească. Absolvent de Jurnalism fiind, Gelu Dragoș exersează cu multă pricepere pe mai multe ”felii” ale scrisului: ziaristică, monografii, reportaje, critică și desigur, poezie. O plajă întinsă a creației, așadar...
În prag de sărbătoare, îi spun ”cu toată gura” LA MULȚI ANI!” (Sunt convins că mi se alătură cu aceeași urare toți prietenii într-ale condeiului.) Apoi, neodihnă creatoare! Multă sănătate! Și...tot ceea ce îți dorești.
Te îmbrățișez, prietene!

gelu dragos si toma g. rocneanu 180 De rămas...
Iubiți concitadini, ne apropiem de  încheierea  acestei discuții ”plimbate” prin municipiul nostru drag numit Baia Mare sau în latină „Rivulus Dominarum”, în germană „Frauenbach”iar  în maghiară „Asszonypataka”. Se putea și fără această  carte, ca o falie în timp, dar am vrut a zice că  nu este lucru mai frumos ca dragostea și nici fericire mai mare, cum zice și Biblia și acest îndemn la fericirea noastră, l-a scris un om căruia  îi lipsește 80% din vedere, are 4 infarcte și-i este interzisă munca de orice fel.
    Totuși acest material ar putea  servi unora, care obținând o funcție, se domnesc pe banii noștri și odată ajunși  se reia fabula lui Grigore Alecsandrescu cu ”Boul și vițelul”, ba am putea zice că își face la nume prenumele de... hoț.
    Într-o vreme judecătoriile  și tribunalele  judecau în prezența asesorilor, care vorba șefului de secție, puteau fi eliberați din funcție prin intrarea în pușcărie, ori dacă moare...

Festival Lhana afisFestivalul-concurs literar-cultural "ȚARA-MAMĂ, ROMÂNIA"
Etapa a doua: 24 februarie 2021
Iubiții noștri poeți,
este un nou "decembrie' 89"!
Credeți că întâmplător s-a dat startul în 20 Decembrie 2020 cu un număr de 89 concurenți? Nu. Dumnezeu vrea să luptăm pentru salvarea poeziei cu singura armă nobilă: CUVÂNTUL!
Sunt bineveniți toți autorii care simt românește!
Vă invităm cu ȘAPTE INIMI ROMÂNIA să mergem de mână pe acest minunat drum calăuziți de cuvânt, de iubirea pentru neam și țară!