TezaTeza de licență scrisă de Titu Maiorescu și teza de doctorat a Zoiei Ceaușescu, cu semnătura și dedicația fiicei lui Nicolae Ceaușescu, sunt scoase la licitație joi, 2 februarie, alături de o impresionantă colecție de cărți rare, ediții princeps, cu semnătura olografă a unor scriitori celebri, dar și alte documente istorice, manuscrise de colecție, hărți vechi sau fotografii cu autograf ce surprind momente importante din istorie.
Viitorul profesor universitar și rector al Universității de la Iași, liderul de necontestat al Societății Literare „Junimea”, Titu Maiorescu scrie în 1861 teza de licență în drept, în limba franceză, pe care o susține la Universitatea din Paris.

isaac newton opticaO copie personală impecabilă a cărții „Opticks” a lui Issac Newton, care a fost găsită recent după ce a dispărut timp de un secol, va fi scoasă la licitație la Târgul de Cărți Rare din San Francisco, SUA.
Acest tratat iluminator al lui Isaac Newton analizează natura fundamentală a luminii și este considerat una dintre cele trei lucrări majore de optică ale Revoluției Științifice. Exemplarul pierdut de mult timp a fost descoperit de colecționarul de cărți David DiLaura în timp ce își sorta colecția în timpul pandemiei de COVID-19, potrivit Live Science.
Cartea urmează a fi vândută la Târgul de Cărți Rare din San Francisco, care va avea loc între 3 și 5 februarie, fiind așteptată să atingă prețul uriaș de 460.000 de dolari.

mihai eminescu poetPentru prima dată, scrisoarea lui Mihai Eminescu adresată prietenului său Chibici, aflată în prezent în patrimoniul Muzeului Prima Școală Românească, va fi expusă publicului în original, duminică, la un eveniment dedicat Zilei Culturii Naționale.
Primăria Brașov și Banca de Cultură Apollonia așteaptă publicul la un eveniment special, dedicat zilei lui Mihai Eminescu și Zilei Culturii Naționale. Pentru prima dată, scrisoarea lui Mihai Eminescu adresată prietenului său Chibici, aflată în prezent în patrimoniul Muzeului Prima Școală Românească, va fi expusă publicului în original.
Potrivit unui comunicat al Primăriei Brașov, din Dobling, Viena, Eminescu i-a scris prietenului său în perioada în care era internat într-un spital privat „de alienați“, cum el însuși povestește, pentru care cheltuielile erau suportate probabil chiar de Titu Maiorescu.

Biblia de la GenevaBiblia de la Geneva, evaluată la 10.000 de lire sterline, va fi vândută la Belfast, potrivit BBC.
O Biblie veche de 400 de ani, care a fost dusă în Lumea Nouă de către fondatorul unui oraș din Massachusetts, va fi pusă în vânzare în orașul Belfast. Exemplarul Bibliei de la Geneva este evaluat între 5.000 și 10.000 de lire sterline de către Bloomfield Auctions, potrivit BBC.
Cartea a fost tipărită în 1615 și a fost dusă în America în 1633 de Elizabeth Pole. Originară din Devon, ea a fondat orașul Taunton din Massachusetts și se crede că a fost prima femeie care a înființat un oraș în America de Nord. Exemplarul a fost tipărit de Robert Baker, tipograful lui Elizabeth I și al lui James I și VI.

baba yagaBaba Yaga, zgripțuroaica de origine slavă, renumită pentru că se hrănește cu copii mici și pentru casa ei construită din oase de găină, este un personaj feminin mult mai complex și controversat decât am fi crezut.
Cel puțin asta arată „Into the Forest”, noua antologie recent lansată, care cuprinde 23 povești scrise de femei, cu interpretări ale Babel Yaga, potrivit BBC.
În basme, femeia trecută de prima tinerețe ocupă, de regulă, unul dintre aceste roluri: fie este vrăjitoarea cea rea, fie este mama vitregă cea diabolică – uneori, ea este ambele.
Un personaj-cheie din folclorul slavic este Baba Yaga, o vrăjitoare decrepită (așa cum îi spune și numele) care locuiește în pădure, într-o casă construită din oase de pui de găină. Uneori, ea plutește într-un mojar cu pistil, iar legenda spune că oamenii se temeau de ea pentru că se hrănea cu copii.