coperta ducan1Răzvan Ducan este un patriot până în străfundurile inimii lui mari. A făcut un cult pentru Poetul Național, sărbătorește cu sfințenie și pioșenie Ziua Națională a României, se apleacă  prin scris, faptic, asupra durerilor și nedreptăților suferite de frații români de peste Prut, din Ucraina ori din fosta Iugoslavia.
Așa că nu m-a surprins deloc faptul că am primit prin Poșta Română (o tot amintesc, că mi-e dragă și-i pe cale de desființare!) volumul „Melcul cu șase case”, editura „Vatra Veche” Târgu Mureș, titlu care te duce cu gândul direct la un omul de stat, care mai mult  „a stat” când nu era plecat să viziteze lumea pe banii contribuabililor.

gd180Ieri a împlinit niște ani frumoși poetul, jurnalistul și criticul Dragos Gelu!
Am bucuria trăirii și conlucrării timp de aproape trei decenii, el fiind unul dintre cei mai statornici colaboratori ai Revistei eCreator și al ziarelor mele, „Necenzurat” și „ȘtiriMM”.
Împreună am realizat multe, lângă mine a performat ca ziarist și s-a șlefuit ca și comentator critic.
Am străbătut vremuri și timpi, cu bune și rele!
Tot cu bune și rele ne-am (în)semnat trecerea printre oameni și fapte.
La mulți ani, prietene!

nl11 180A apărut numărul dublu, pe noiembrie-decembrie, al revistei de cultură „Nord Literar”, cu același cuprins bogat și variat ca de fiecare dată.
Irina Petraș abordează un subiect despre care s-a vorbit și s-a scris mult: soarta revistelor literare, afirmând că „în orice vremuri revistele de cultură sunt bune la ce e bună oricând Cultura”.
Ion Papuc aduce în atenție personalitatea lui Adrian Marino, eminentul istoric literar și fost deținut politic.
Gheorghe Glodeanu continuă cu partea a treia a cronicii dedicate romanului lui Octavian Soviany „Casa din Strada Sirenelor”, iar Ovidiu Pecican cu partea a treia a eseului „Scurta cronică în piatră a lui Radu de la Afumați”.

cartea deschisaContinuă Campania Națională de Promovare a Lecturii „Cartea Deschisă”. În săptămâna 25-29 noiembrie sunt planificate discuții cu elevii din scoli și cu cititorii din bibliotecile publice, mai multe participări la emisiuni radio și tv, dialoguri interactive  și ateliere de creație organizate și desfășurate de către scriitori, critici literari și de artă, jurnaliști, profesori.
 
Oaspeții din România poetul Vasile IFTIME și Ala  SAINENCO, istoric literar, managerul Memorialului Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, împreună cu scriitoarea și criticul literar Lucia ȚURCANU se vor întâlni  cu elevii din Gimnaziul Ratuș, raionul Telenești, cu cititorii Bibliotecii raionale „Vasile Alecsandri” din or. Telenești și cu studenții Colegiului „Alexei Mateevici” din Chișinău.

um     Uniunea Editorilor din Republica Moldova este îngrijorată de consecințele imixtiunilor străine în alegerile prezidențiale și referendumul constituțional. Credem că doar alegerile libere și corecte, cu respectarea pluralismului, pot asigura un viitor prosper, alături de națiunile civilizate. Valorile umaniste, cărțile, cultura și educația arată că intelectul prevalează în fața forței brute.
     Societatea noastră își aliniază standardele la țările dezvoltate, căutând să-și depășească trecutul totalitar. Rusia, investind resurse considerabile, exploatează slăbiciunile unei democrații în formare, pentru a-și impune favoriții în funcții publice și pentru a devia ascensiunea europeană a statului nostru.