ExpCărți cu autograf și importante manuscrise, provenind majoritatea din două colecții importante – a familiei Țuculescu-Galaction și a poetului avangardist Sașa Pană – sunt scoase la licitație joi, 25 noiembrie. Unele exemplare poartă semnătura olografă a unor mari scriitori, precum Emil Cioran, Mircea Eliade, Marin Preda, Nichita Stănescu, George Bacovia sau Tudor Arghezi, iar alte vechi și rare ediții de colecție sunt scrise de Dimitrie Cantemir, Andrei Șaguna ori reginele României, precum Regina Elisabeta și Regina Maria și poartă ex-librisul unor biblioteci celebre. Colecțiile vor fi scoase la vânzare în cadrul Licitației de Cărte Rară, Hărți și Manuscrise din 25 noiembrie, iar până atunci sunt expuse la Palatul Cesianu-Racoviță, putând fi admirate și răsfoite în regim gratuit, de luni până duminică între 10:00-20:00.

fanateanu 180S-a născut în 28 iunie 1944, la Tăuţii de Sus. Din 1963, a fost corist, cântăreţ şi solist vocal la Ansamblul „Ciprian Porumbescu” din Suceava. Din 1974, a fost instructor-metodist la Casa de cultură din Baia Sprie. Între 1983 şi 2001, inspector judeţean pentru Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor. Apoi, până în 2008, s-a întors ca director la Casa de cultură din Baia Sprie. Este cunoscut ca un poet prolific (după Revoluţie, a publicat 11 volume de poezie), fiind premiat pentru „Necuprinsele azururi” la Cărţile anului 2013. A fost membru activ al Cenaclului Scriitorilor din Baia Mare.
Rămânem cu bunătatea lui provincială, rămânem cu eleganţa lui în cuvânt şi modul de a se purta în cultura maramureşeană şi cu ceilalţi colegi, rămânem cu aceste cuvinte spuse din inimă, într-o poezie de-a Domniei sale: "Doamne, ce sunt eu, Omul/dacă nu, un biet muritor/în care zădărniciile-s-au cuibărit, mistuindu-mă".

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

alfabetul grecescAlfabetul grecesc a fost un sistem de scriere dezvoltat în Grecia în jurul anului 1000 î.e.n. Alfabetul grecesc este strămoșul direct sau indirect al tuturor alfabetelor europene moderne.
Derivat din cel fenician, alfabetul grecesc a fost modificat astfel încât să devină mai eficient și precis pentru scrierea într-o limbă non-semitică prin adăugarea de litere noi și modificarea sau eliminarea altora.
Cel mai important aspect este că unul dintre simbolurile alfabetului semitic, care reprezentau doar consoane, au fost transforme astfel încât să reprezinte vocale. Așadar, consoanele semitice ʾalef, he, yod, ʿayin și vav au devenit literele grecești alfa, epsilon, iota, omicron și ipsilon, astfel reprezentând vocalele a, e, i, o și u, respectiv.

scriitoare sally rooneyScriitoarea irlandeză Sally Rooney nu a autorizat traducerea în ebraică a cărţii „Beautiful World, Where Are You”, ca protest împotriva ocupării teritoriilor palestiniene. În Marea Britanie, Rooney este considerată cea mai intensă şi autentică voce a generaţiilor tinere.
Scriitoarea irlandeză Sally Rooney nu a autorizat traducerea în ebraică a cărţii sale, „Beautiful World, Where Are You”, ca protest împotriva ocupării teritoriilor palestiniene.
Cititorii israelieni nu vor putea răsfoi cea mai recentă carte a lui Sally Rooney, cel puţin nu în ebraică. Asta deoarece autoarea irlandeză a decis să interzică traducerea cărţii sale, „Lumea frumoasă, Unde eşti”, un boicot care se doreşte a fi o formă de protest împotriva ocupării de către Israel a teritoriilor palestiniene.

nobel literaturaPremiul Nobel pentru Literatură din 2021 a fost acordat romancierului Abdulrazak Gurnah. Sezonul Premiilor Nobel 2021 a debutat luni, 4 octombrie.
Abdulrazak Gurnah a primit Premiul Nobel pentru Literatură din 2021 „pentru explorarea plină de compasiune și fără compromis a efectelor colonialismului și a sorții refugiaților din Golf între culturi și continente”. Gurnah s-a născut în 1948 și a copilărit pe insula Zanzibar din Oceanul Indian. La sfârșitul anilor 1960, acesta a ajuns în Anglia ca refugiat. Gurnah a publicat 10 romane și numeroase nuvele, tulburările refugiaților fiind o temă principală a scrierilor sale.
Devotamentul romancierului Gurnah pentru adevăr și aversiunea sa față de simplificare sunt izbitoare. Asta îl poate face adesea sumbru și necruțător, iar în același timp scriitorul urmărește cu multă compasiune și dăruire soarta indivizilor. Romanele sale evită descrierile stereotipice și deschid calea pentru noi perspective asupra culturilor diverse din Africa de Est, acestea fiind atât de necunoscute în multe colțuri ale lumii.