Afis lansare Dudu 180Orice poveste începe cu... a fost o dată ca niciodată!
Să știți că în Baia Mare chiar a fost... o dată și odată!
În data de 13 mai, la Muzeul de Arheologie și Istorie Maramureș s-a (tot) petrecut petrecerea lansării nobiliare a cărții înnobilatoare a dr. Gheorghe Firczak – președintele Uniunii Culturale a Rutenilor din România - despre îndelung înnobilatul Avram Iancu.
Au susținut și întreținut manifestarea și atmosfera dr. Viorel Rusu, directorul Muzeului, dr. Ilie Gherheș, exdirector, Ioan Romeo Roșiianu, absolvent al Facultății de Istorie, director al revistei și al editurii Ecreator.
Dincolo de eleganța și noblețea momentului, a cântat poetul și rapsodul Florin Dragomir, iar Ansamblul folcloric „Cernova Ruja – Bujorul Roșu” din Bistra a reușit să reducă la tăcere și să oblige la inspirație și meditație sala arhiplină.
Mariana Petretchi, distinsa coordonatoare a ansamblului a depășit așteptări, iar frumosul a venit de la sine.

premiul nobel literatura 768x450 1Cum ajung la Parlament, dau nas în nas cu Cătălin Drulă, cu Rareș Bogdan, cu George Simion, cu Theodor Stolojan, cu Ludovic Orban, mă rog, cu multă lume. Dar ce zice Dacian Cioloș, întreb, a vorbit cu Emmanuel Macron? El ce zice? Despre ce?! Cătălin Drulă se uită în sus, se uită în jos, știi că eu nu am vorbe cu Dacian Cioloș.
Și cum stăm noi doi și vorbim de una, de alta, îl sună generalul Victor Predescu de la Serviciul de Informații Externe, auzi, întreabă-l despre Premiul Nobel pentru Literatură. Vezi bine, generalii de la SIE știu la orice oră din noapte sau din zi unde sunt extratereștrii, unde sunt eu, unde ești tu, nu te joci cu serviciile secrete.

GHE GHE 4Era 30 Decembrie 2023 și ne îndreptam spre New York pentru a sărbători două evenimente majore, revelionul și ziua de naștere a prietenului nostru de suflet, maestrul Gheorghe Gheorghiu trubadurul melodiilor de dragoste. Gigi, așa cum îl alintă cei apropiați, împlinea pe 1 ianuarie, frumoasa vârstă de 70 de ani pe portativul vieții, o mini vacanță în metropola americană.
Fulgi de nea epuizați în rafalele vântului glacial se așezau rând pe rând pe parbrizul mașinii, aidoma unor pescăruși pe catargul unei corăbii, pentru a se odihni, inconștienți de faptul că, dansul lor va fi curmat în clipa când vor lua contact cu sticla. Pe traseul Montreal - New York. punctul de trecere între Canada și SUA este de regulă aglomerat, eram pregătiți sufletește că vom aștepta mult însă spre surprinderea noastră am găsit culoare libere. Am traversat într-o ploaie de blitz-uri mai ceva ca actorii de la Hollywood iar tânăra agentă după câteva întrebări de rutină mi-a înmânat pașapoartele semn că suntem liberi să trecem.

holo 180Echipa Institutului Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, are plăcerea să vă invite la prezentarea intitulată „Israelul și Algoritmul Holocaustului” susţinută de prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy şi care are la bază informaţiile cuprinse în cărţile apărute la Editura Saga: Algoritmul Holocaustului: Reversibilitatea om-fiară și Biosemiotica unei zile obișnuite (2 volume). În ultimele volume sunt explicate, într-o manieră accesibilă, aspectele neurologice ale mecanismelor fiziologice care participă și produc la om diverse emoţii şi reacţii (zâmbet, plâns, râs, căscat, strănut, sughiț etc.).
Manifestarea, desfășurată în limba română, are loc vineri, 12 aprilie 2024, de la ora 11:00, la sediul ICR Tel Aviv (bd. Shaul Hamelech nr. 8, Beit Amot Mishpat, etaj 6).

ai9Avram Iancu, bibliotecarul şi sportivul de anduranţă din Petroşani, a lansat, și la București, la sfârșitul săptămânii trecute, cartea „PROVOCAREA RINULUI”.
El a ales să își lanseze oficial volumul, ÎN PREMIERĂ ȘI ÎN EXCLUSIVITATE, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” al Bibliotecii Metropolitane București, în primul rând din respect față de colegii săi, bibliotecarii BMB. Evenimentul de lansare a cărții a fost moderat chiar de către directorul BMB, Ramona Ioana Mezei.
Alături de doi dintre membrii echipei sale, Nino (Sandrino Mătase), bucureşteanul de doar 23 de ani - suportul terestru al echipei de la traversarea Rinului și Radu Ileană, din Alba Iulia, instructor de înot - care a fost însoţitorul de înot şi observatorul echipei, în sală au fost și alți înotători în ape deschise, prieteni și chiar fani ai lui Avram Iancu.