Pe drept cuvânt Baia Mare este un pol important al vieţii artistice şi culturale a ţării, iar acest fapt se datorează valorii scriitorilor autohtoni, cât şi faptului că Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” ne găzduieşte cu drag. Există aici în Nord două cenacluri literare, dar şi consacrata „Miercurea de poezie” a lui Nicolae Scheianu. Există reviste culturale dar şi edituri profesioniste în care primează calitatea.
Am intrat în posesia a două cărţi a lui Grigore Ciaşcai: „Cronica amară a unor ani irosiţi”, Editura Ceconi, 2016 şi „Campionii”, Editura Ceconi, 2017. Dacă în prima carte, între coperţile ei a adunat editorialele scrise în perioada 2011-2016, din defunctul cotidian „Informaţia Zilei de Maramureş”, în cea de-a doua Grigore Ciaşcai face o pledoarie pentru sport şi elogiază echipa de rugbyCSM Baia Mare, o echipă cu 40 de ani de performanţă sportivă. Cristian China Birta spune, pe ultima copertă a cărţii: „Mulţumesc, Grigore Ciaşcai, pentru această carte, în care am regăsit bucurie, în care am regăsit tristeţe, în care am regăsit speranţă. În care am regăsit tot atâtea motive nu să iubesc acest sport, ci să îl respect şi mai tare. Respect!”
Vasile Dan Marchiş tipăreşte, la Editura Amanda Edit Verlag Bucureşti, 2018 volumul de poezii „Meditaţiile bucuriei”. Despre volum vorbeşte editorul Baki Ymeri: „Cu trăirile ascunse dincolo de cuvinte, autorul ne oferă o carte rară pentru răcoarea sufletului. Există ceva deosebit în viaţa fiecărui poem. În profunzimea lor, poetul reflectă sentimente preţioase şi durabile. Apariţia unui astfel de volum, înseamnă o nouă împlinire spirituală.”

Stimați colaboratori, cititori, prieteni,

Așteptăm cu interes texte pentru Ediția a II-a a Concursului național de creație literară și traduceri “Bronisława Wajs”, după cum urmează:
1. la secțiunea poezie/ proză în limba română (3 poezii sau 2 proze scurte sau 1 roman);
2. la secțiunea poezie/ proză în limba rromani (3 poezii sau 2 proze scurte sau 1 roman);
3. la secțiunea traduceri în limba rromani (4 poezii reprezentative, 2 proze scurte sau 1 roman).
Se vor acorda:
Premiul I – 1000 lei
Premiul II – 700 lei
Premiul III – 400 lei
Premiul special al juriului

În an centenar, sub auspiciile Consiliului Județean Satu Mare, Biblioteca Județeană, în parteneriat cu Fundația Culturală „Carpatica” și Uniunea Universităților Clujene, organizează evenimentul de prezentare a revistei de cultură urbană „Orașul”.
    Evenimentul publicistic se va derula în găzduirea Sălii de lectură „Gheorghe Bulgăr”, vineri, 25 mai,cu începere de la ora 1200, având ca invitați oaspeți de seamă din pleiada culturală clujeană, dar și nume marcante ale culturii sătmărene. Amintim aici prezența arhitectului Ionel Vitoc, directorul general al revistei și a lui George Albuț, reputat diplomat român,fost director al Institutului Cultural Român din Budapesta (1993-1995) și al Institutului Cultural Român din New York (1995-1997). Numărul curent al revistei va beneficia și de prezentarea poetului George Vulturescu, a profesorului Gheorghe Gheorghiade și a istoricului și cercetătorului Viorel Câmpean.
    Momentele artistice vor fi asigurate de membrii Grupului vocal bărbătesc „Vox Samus Art”.

Cu prilejul desfășurării târgului de carte la Alba Iulia „Alba Transilvania”, a XI-a ediție (17-19 mai 2018) am avut plăcuta surpriză de a-l întâlni pe distinsul domn Ioan Nelu Godja, directorul postului de radio și televiziune din Viena, Radiotv Unirea. Â fost invitatul de onoare al Bibliotecii județene Alba „Lucian Blaga”.

Programul de activități, deosebit de bogat, s-a desfășurat sub semnul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Pe timpul lansărilor de carte domnul Ioan Godja a transmis participanților, dar și tuturor românilor din țară, salutul comunității românești din Austria. Totodată a prezentat și ultimele apariții editoriale a unor lucrări deosebite scrise de români din Austria și de colaboratori din țară.

Asociatia Culturala ”Arlechin” organizeaza la Botosani, in perioada 7-15 iulie 2018, Tabara de vara a picturii si creatiei plastice ”Micul Picasso”. Activitatile si evenimentele cuprinse in programul taberei se vor desfasura in locatiile Centrului Judetean de Voluntariat Botosani de la Casa de Cultura a orasului Saveni, Casa Tineretului Botosani, in spatiile/clasele de studiu puse la dispozitie de Pensiunea ecoturistica ”Fata verde”, Soldanesti – Botosani, iar vernisajul expozitiei internationale de pictura si creatie plastica ”Micul Picasso”, la Memorialul Ipotesti – Centrul National de Studii ”Mihai Eminescu”, parteneri traditionali in realizarea proiectelor organizate de catre Asociatia Culturala ”Arlechin”.
Tabara de vara a picturii si creatiei plastice ”Micul Picasso” este parte a proiectului de dezvoltare personala ”Edu Arte – Centrul de excelenta” realizat la Botosani incepand cu anul 1993, de catre Asociatia Culturala ”Arlechin” in parteneriat cu Fundatia Judeteana pentru Tineret Botosani, Memorialul Ipotesti – Centrul National de Studii ”Mihai Eminescu” si Directia Judeteana pentru Tineret Botosani.