cartea deschisaContinuă Campania Națională de Promovare a Lecturii „Cartea Deschisă”. În săptămâna 25-29 noiembrie sunt planificate discuții cu elevii din scoli și cu cititorii din bibliotecile publice, mai multe participări la emisiuni radio și tv, dialoguri interactive  și ateliere de creație organizate și desfășurate de către scriitori, critici literari și de artă, jurnaliști, profesori.
 
Oaspeții din România poetul Vasile IFTIME și Ala  SAINENCO, istoric literar, managerul Memorialului Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, împreună cu scriitoarea și criticul literar Lucia ȚURCANU se vor întâlni  cu elevii din Gimnaziul Ratuș, raionul Telenești, cu cititorii Bibliotecii raionale „Vasile Alecsandri” din or. Telenești și cu studenții Colegiului „Alexei Mateevici” din Chișinău.

um     Uniunea Editorilor din Republica Moldova este îngrijorată de consecințele imixtiunilor străine în alegerile prezidențiale și referendumul constituțional. Credem că doar alegerile libere și corecte, cu respectarea pluralismului, pot asigura un viitor prosper, alături de națiunile civilizate. Valorile umaniste, cărțile, cultura și educația arată că intelectul prevalează în fața forței brute.
     Societatea noastră își aliniază standardele la țările dezvoltate, căutând să-și depășească trecutul totalitar. Rusia, investind resurse considerabile, exploatează slăbiciunile unei democrații în formare, pentru a-și impune favoriții în funcții publice și pentru a devia ascensiunea europeană a statului nostru.

mad d 860x645La poalele Munților Nemira, umbrit de culorile vremurilor, orașul Dărmănești a fost un izvor curat de suflete tari (intenție vădită după semnificația numelui său). La finalul unui octombrie răsucit pe axa firescului, se aprinde un foc molcom în mijlocul comunității: o întâlnire realmente istorică a unuia dintre cei „duși departe” cu cei care au rămas la vatra satului de odinioară. Părintele-poet Dumitru Ichim pășește cu încordare, deslușind cu ochi umezi chipuri dragi ce-l întâmpină în incinta primăriei. „Lacrimile mele vă întâmpină!”

Rămân în plan secund, trasă de mânecă de o emoție copleșitoare, cum să nu răspunzi lacrimii cu lacrimă? Cerul e neînțeles de senin, întâlnirea aceasta e sub semnul Providenței, altfel nu-mi explic cu ce croșet să fi lucrat îngerii liniștea de azi…

RC left„Verdele este culoarea principală a lumii
și de-aici ia naștere frumusețea”.
(Pedro Calderon de la Barca)
 
 Pornind de la esența acestui citat, îmi „recolorez’’ si eu cuvintele, inspirându-mă din titlul mai mult decât sugestiv  al cărții de critică literară ’’Recolorarea cuvintelor’’ a scriitoarei Mihaela CD.
Astfel, verdele care sub zecile de spectre, este culoarea dominantă a primăverii prin care natura reînvie, așezat alături de o paletă largă de culori vibrante devine o pictură în „Culori de Primăvară” Acesta a fost titlul pe care l-am dat evenimentului nostru din 27 aprilie 2024, în miez de primăvară într-o abundență de culori, când a avut loc lansarea celui mai recent pui literar, proaspăt ieșit de sub tipar, al Mihaelei CD: „Recolorarea Cuvintelor”.

medaliaAsociaţia LIGA Scriitorilor Români prin Comitetul Director al Ligii Scriitorilor din România oferă anual  Medalia Virtutea Literara scriitorilor în viață, a căror operă promovează idei umaniste de tolerantă, valori ale patrimoniului national și a căror personalitate și comportare morală și civică este un exemplu în societatea românească.
In data de 22 iunie 2024, Comitetul Director al Ligii Scriitorilor Români, cu sediul central în Cluj-Napoca, România s-a întrunit  în ședință ordinară și a analizat raportul susținut de președintele national al Ligii Scriitorilor, Al Florin Tene, în care se explică amănunțit activitatea deosebită a celor doi scriitori din Montreal, Canada: Mihaela CD și Johnny Ciatloș Deak.