Ana Podaru Pe talentata şi minunata poetă din comuna Nicolae Bălcescu, judeţul Bacău, ANA PODARU am cunoscut-o întâia oară prin  poemele Domniei Sale (unele publicate şi de eCreator), apoi am cunoscut-o ceva mai bine întâlnind-o fizic, adică „faţă în faţă” datorită scriitoarei Mariana Moga la Tabăra de literatură Sebeş - Alba, prin vara anului trecut.
Poeta moldoveancă ANA PODARU, fire sensibilă - aşa cum îi stă bine unui poet, cultă, modestă, altruistă - poate şi datorită profesiei, uşor fragilă şi puternică în acelaşi timp, fragilă văzută de cei care o priveau cu superficialitate, Ana Podaru a scris poeme de mare valoare, poate şi fiindcă se lupta cu o boală, o boală  de care nu făcea caz iar boala o ducea cu multă demnitate...
O consideraţie pur personală:  Ana Podaru avea un zâmbet unicat, pe care nu o să-l pot uita de acum înainte!
Astăzi, 7 octombrie 2019, dis de dimineaţă, o stea a plecat...între stele! Da, moartea n-are caracter!
 DOAMNE, rogu-te fă-i o cărare de flori şi miresme până la Tine!

c an 180Într-o atmosferă sobră, toţi cei prezenţi regretând moartea eminentului Dragomir Ignat, s-au decernat premiile de anul acesta al cărţilor scrise cu mult har în 2018.

Juriul format din poetul şi editorul Mircea Petean, preşedinte, istoricul literar Săluc Horvat, criticul literar Ioan Papuc, poetul Ioan Dragoş şi profesorul universitar Gheorghe Glodeanu, Raluca Hăşmăşan, redactor la revista "Nord literar"au acordat, vineri, 27 septembrie, în sala de conferinţe a Bibliotecii Judeţene "Petre Dulfu" Baia Mare, următoarele premii:

PREMIUL CARTEA ANULUI

    Teodor Ardelean pentru coordonarea volumului "100 de personalităţi maramureşene care au făcut istorie";
    Ioan Ardeleanu-Pruncu pentru volumul "Maramureşul. Ziare şi ziarişti de la începuturi până în 1945";

covoare 180Singurul tablou românesc din colecția IBM va fi expus în cadrul Licitației de toamnă – Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești. Este vorba de ,,Vânzătoarea de covoare’’, operă de o importanță muzeală, semnată de Francisc Șirato și repatriată, astăzi, de Artmark după o îndelungată viețuire în SUA.
Romania participă în 1939 la Expoziția Universală de la New York cu tablouri semnate, printre alții, de Nicolae Grigorescu, Theodor Pallady, Francisc Șirato, Ion Theodorescu sau Nicolae Tonitza. La  pavilionul românesc de pe Arena ,,Arthur Ashe’’ din New York, tablourile lui Francisc Șirato îl cuceresc pe Thomas Watson, CEO IBM, care era și colecționar de artă și cumpără tabloul ,,Vânzătoarea de covoare’’ cu o valoare de 25.000 de lei. Vreme de 56 de ani, în perioada anilor 1939-1995, opera face parte din colecția de tablouri cu tematică industrială și comercială din toate țările lumii a IBM, Statele Unite ale Americii.
În 1995, tabloul este cumpărat de un alt colecționar de artă la expoziția ,,Contemporany Art of 79 Countries’’ din San Francisco și devine parte a unei colecții particulare din Pennsylvania, SUA. 
 ,,Vânzătoarea de covoare’’, tratată în spiritul artei populare, poate fi descoperită în cadrul Licitației de toamnă – Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești, cel mai amplu și așteptat eveniment de pe piața de artă din România, alături de lucrări unice prin viziune și limbaj plastic ale pictorilor clasici și moderni.  

ecreatorFracturi e un roman al minciunilor. Implicit, și al urmărilor acestora. Subiectul debutează cu o mașină care lovește în plin un grup de pietoni, în centrul Bucureștiului. Unul dintre supraviețuitori, de meserie manipulator media, profită de panica din jur pentru a fugi de la fața locului. Curând, mustrările de conștiință îi provoacă insomnii și îl determină să ia legătura cu familia uneia dintre victime, aflate în comă. Pentru a-și ascunde identitatea și intențiile, sugerează că ar fi fost vechi prieten cu acesta. E prima minciună dintr-o serie care îl va pune în fața mai multor conflicte.

Fragment:
Te-ai oferit, înaintea Caterinei, să mă conduci spre ieșire. Cuvintele pe care mi le-ai șoptit, înainte de a-mi ura o seară liniștită, m-au ținut treaz peste noapte. „Pe mine nu mă poți păcăli atât de ușor ca pe cumnată-mea.” Ai făcut referire la presupusa întâlnire cu Damian din ziua atentatului sau mi-ai dat de înțeles că nu te convinsese nimic din interpretarea mea? Am contraatacat cu o replică destul de uzuală. „Nu vreau să păcălesc pe nimeni.”

che guevaraO carte ce cuprinde scrisori ale liderul regimului comunist cubanez Ernesto Che Guevara va fi lansată în limba engleză, în toamna anului 2021 şi va avea o introducere scrisă de una dintre fiicele acestuia, Aleida Guevara, potrivit Associated Press.
"Letters 1947 - 67" va fi lansată în Statele Unite al Americii de Seven Stories, transmite agenţia de presă Mediafax.
 O versiune în limba spaniolă a fost publicată recent în Cuba.
Corespondenţa revoluţionarului a mişcat scena politică, dar a expus şi impresionanta relaţie pe care acesta a avut-o cu familia.
Într-o scrisoare din 1966 dedicată copiilor săi, redactată cu un an înainte de a fi executat, Che Guevara promitea că va trimite o fotografie membrilor familiei, pentru ca aceştia să-l poată recunoaşte, pentru că devenise, aşa cum se autocaracteriza, "un pic mai bătrân şi mai neplăcut".
Totodată, i-a transmis fiului său că, dacă imperialismul va mai exista atunci când el va creşte, i se vor opune împreună.