În perioada 28 aprilie - 13 mai, 2018, Baia Mare va găzdui prima ediţie a MICAS, Maramures International Ceramic Art Symposium organizat de Asociația Nod si Faimar cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Maramureș. Evenimentul, primul de acest gen din țara noastră, va reuni 15 artişti ceramişti din România şi de peste hotare din ţări precum Spania, Turcia, Letonia, Rusia, Hong Kong şi Anglia.  
Pe parcursul a două săptămâni se vor desfășura ateliere de lucru în Faimar, excursii de documentare în Maramureș, prezentări  de proiecte ale artiștilor invitați, ateliere cu public și o expoziție de ceramică contemporană cu vernisaj: duminică, 13 mai, ora 17:00, la Colonia Pictorilor.

Luni, 16 aprilie 2018, la Teatrul Odeon din București, a avut loc cea de-a XII-a ediţie a Galei Premiilor revistei „Observator cultural”, în cadrul căreia au fost  acordate premii la șase categorii: „Critică/Istorie şi teorie literară“, „Proză“, „Poezie“, „Eseistică/Publicistică“, „Memorialistică“ și „Debut.
Vara în care mama a avut ochii verzi de Tatiana Țîbuleac, apărut la Editura Cartier, a luat Premiul pentru proză împreună cu Mandarina de Răzvan Petrescu, Editura Curtea Veche. De asemenea, Premiul Observator Lyceum  (decernat de liceenii din București) a mers la Tatiana Țîbuleac.
Ceilalți laureați ai Premiilor Observator Cultural 2018 au fost
Critică/Istorie şi teorie literară: Gelu Ionescu, Cartea lui Prospero. Eseuri despre douăsprezece piese de William Shakespeare, Humanitas;
Poezie: Dan Coman, Insectarul Coman, Charmides și Vlad Moldovan, Glitch, Charmides;

Scoala de Vara “Arlechin”, 15 iunie-15 septembrie 2018. Scoala, in vacanta??? Aceasta ar fi reactia majoritatii. A venit vacanta, trebuie sa ne odihnim, sa dormim tarziu, sa ne jucam (caci suntem copii), sa profitam de timpul liber cat se poate, pentru ca indata vine din nou scoala cea obositoare si stresanta si…si… Pentru multi parinti insa, in vacanta se nasc multe intrebari, aceleasi: ce fac cu copiii, cum sa le gestionez timpul, pentru ca are importanta cum se odihnesc, cat dorm, cum profita de timpul liber.
Oferta este diversa in fiecare vacanta, cursuri gratuite, cu plata, cu profesori, cu bone, gradinite, si…de toate! Ce-si doreste copilul? Ce crede el ca pierde sau castiga in perioada vacantei de vara? O saptamana sau doua nu este greu de gestionat, insa cand e vorba de doua luni, se vede necesitatea unui management serios al timpului, mai ales ca adultii observa cu totii ca „sta prea mult in fata calculatorului”, „s-a ingrasat”, „nu mai are prieteni”, „uita tot ce a invatat peste an la scoala sau la gradinita”.

Începând de joi, 5 aprilie 2018, Academia Română are un nou președinte  în persoana clujeanului Ioan-Aurel Pop, scriitor, istoric și rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. După plecarea la cele veșnice a fostului președinte Ionel Valentin Vlad, care era original din Săliștea, județul Maramureș, președinția înaltului for cultural şi ştiinţific a rămas tot în Ardeal, prin voturile obținute de academicianul Ioan-Aurel Pop, rectorul universității din Cluj încă din anul 2012.
Cu 86 de voturi valabil exprimate, la distanță de 30 de voturi de cel de-al doilea clasat, Victor Voicu, președintele Ioan-Aurel Pop are un CV impresionant. Este membru al Academiei Române, director al Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române, specializat pe istoria medievală, instituţii medievale şi paleografie latină. Înainte de a deveni rectorul Universității „Babeș- Bolyai”, în martie 2012, Ioan-Aurel Pop a fost directorul Centrului Cultural Român din New York (1994-1995) şi directorul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia (2003-2007). În 1989, Ioan-Aurel Pop a obţinut titlul de doctor în istorie, fiind cel mai tânăr membru corespondent al Academiei Române.

O scrisoare în care Albert Einstein a scris detalii despre una dintre cele mai revoluţionare teorii ale sale a fost vândută în cadrul unei licitaţii din Ierusalim pentru mai bine de 100.000 de dolari.
Scrisoarea a fost trimisă în 1928 de către Albert Einstein din Berlin către un matematician pentru formalizarea ''Celei de-a treia etape a Teoriei Realtivităţii''. Conform Phys, documentul a fost achiziţionat de un cumpărător anonim pentru suma de 103.700 de dolari.
Deşi suma este uriaşă, aceasta nu a reuşit să o întreacă pe cea de 1,59 de milioane de dolari plătită pentru scrisoarea în care Einstein discută despre secretul fericirii. Printre obiecte vândute recent s-au aflat şi fotografii ale câştigătorului Premiului Nobel pentru fizică din 1921.