În data de 23 martie 1821 a fost recunoscută Revoluția de la 1821.
Se ajunge la un acord cu boierii rămași în București (jurămîntul reciproc de credință).
În virtutea acestuia Tudor Vladimirescu recunoaște vremelnica stăpânire a țării, alcătuită din boieri.
Astfel are loc legitimarea acțiunilor lui Tudor.
Tudor Vladimirescu (n. 1780, Vladimir, Țara Românească – d. 7 iunie 1821, Târgoviște, Țara Românească) a fost o figură emblematică pentru istoria Țării Românești, de la începutul secolului al XIX-lea, fiind conducătorul Revoluției de la 1821, al pandurilor și domn al Țării Românești.
- Detalii
- Scris de Ioan Romeo Roșiianu
Citește mai departe: Recunoașterea Revoluției lui Vladimirescu
La Filarmonica Pitești, desigur. A cărei istorie de până acum am așternut-o pe foaie ori de câte ori am putut și, mai ales, precum am fost în stare. Căci nevrând a face muzicologie, ci a evidenția cât mai pe-nțelesu` cetitorului obișnuit cele petrecute aici în timp, am scris scurt și la obiect. Ca și de astă dată, firește...
Ei bine, cronologic în speță, primul, și categoric, binevenit, fuse dirijoru` bucureștean Tiberiu Soare. Om cu certă vocație muzicală. Pregătire și energie insuflată orchestrei, din plin. Priză la public, să nu mai vorbim. Ludwig, „Apoteoza dansului”, o simfonie superbă. Tibi, un tălmăcitor excelent (Să mai vie p-aci, repede, repede!) A evoluat în tandem cu percuționistu` Sorin Rotaru. Vibrafonist. Într-o partitură a brazilianului Rosauro. Un recital nu i-ar și nu ne-ar strica, fără doar și poate...
- Detalii
- Scris de Adrian SIMEANU
Citește mai departe: Muzica zilelor noastre | Cântări de Făurar `25
Ne-a vorbit despre ea, recent, psihoterapeutu` bucureștean Silviu Dragomir. Absolvent de filozofie specializat până la urmă în psihologie, psihiatrie. În știința și doctrina lui Carl Gustav Jung, cu precădere. Studiind la Zürich șase ani. Nouă, azi, lămurindu-ne, fie și numa-n parte, unele probleme ale psihicului. Ce, susține el, are, mereu complexele lui. Misterele sale. Meandrele sale. Subtilități nenumărate și-o importanță nemărginită. În creștere de la o zi la alta. Pe măsură ce cunoașterea evoluează și ideile sporesc unele dintr-altele...
- Detalii
- Scris de Adrian SIMEANU
Citește mai departe: Eveniment cultural | Criza internă de la mijlocu` vieții
Dorul este sentimentul universal și unic ce reprezintă un amalgam de trăiri intense, sub povara căruia s-au născut și se nasc adevărate capodopere literare.
Titlul prezentului volum „Dorul dintre aripi” creionează în mintea și imaginația cititorului fragilitatea sufletului uman, care, la fel ca o pasăre măiastră se desprinde de lumea pământeană și se înalță în imensitatea văzduhului, spre îndepărtate zări, spre a-și alina focul mistuitor.
Ajunge să arunci o privire peste versurile zămislite din adâncul sufletului și imediat realizezi că poeta Alexandrina Iurcu Bălan a fost înzestrată de Dumnezeu cu prețioși talanți, care mai devreme sau mai târziu și-au găsit calea spre a erupe, aidoma unui vulcan, care aduce la suprafață din cele mai adânci străfunduri lava încinsă a profundelor trăiri.
- Detalii
- Scris de Johnny Ciatloş Deak
’’Poezia este un fel de muzică, trebuie să o auzi ca să o apreciezi’’. (Voltaire)
De-a lungul anilor îndrăgita poetă Titina Nica Țene a bucurat cititorii săi cu numeroase volume de poezii pentru copii, povestiri, poezii cu teme diverse și memorii. Deoarece anul 2024 este un an mai special care marchează aniversarea poetei de 80 de ani, iată și motivul pentru care editura Napoca Star din Cluj Napoca s-a gândit să-l marcheze cu o antologie de versuri, POEZII ALESE -SELECTED POEMS, în ediție bilingvă româno-engleză, traducerile în engleză fiind realizate de Mariana Zavati Gardner, John Edward Gardner și Fay Jacqueline Gardner.
Versul care te poate pătrunde prin muzicalitate și emoție, acela poate ajunge la inima cititorului precum o melodie pe care s-o asculți în tihna unei seri de toamnă. Muzicalitatea și emoția versurilor cuprinse în acest volum, scrise de distinsa poetă Titina Nica Țene, la care se adaugă și melodicitatea specifică limbii române, se împletesc într-o doinire a inimii poetei Titina Nica Țene.
- Detalii
- Scris de Johnny Ciatloş Deak
Citește mai departe: Doinirea inimii poetei Titina Nica Țene