Există la români o problemă lingvistică (dar nu numai la români) obsesivă: teama de cacofonie şi evitarea ei cu orice preţ, chiar al exprimării...ridicole.
- Detalii
- Scris de Horia Picu
Din pacate, istoria tehnicii -in general- si a aviatiei -in special- este putin cunoscuta in Romania. Avem istorici buni si foarte buni, auxiliari excelenti, dar se orienteaza spre teme generale. Si sunt -in continuare- extrem de regionalizati. Ancorindu-se doar in istoria locala, cel mult a tarii.
Eu am mai postat pe temele in discutia de azi. Reiau subiectele pentru a le reuni intr-un singur material si a prezenta cititiroului neavizat, fapte care schimba perceptia asupra istoriei noastre -si nu numai-. In sec. XX.
- Detalii
- Scris de Munteanu "Mongolul" Mircea
Vorbim de poezie, desigur. Căci profesoru` Daniel Cristea-Enache pornește de la marele înaintaș și ajunge la contemporani. Încercând să evidențieze încă o dată perenitatea stihurilor acestuia, da` și influența lor asupra unora dintre cei care poartă, fie și numai ideatic, amprenta romanticului nostru de nivel european în creația lor poetică. Nichita Stănescu, Ion Mureșan, Emil Brumaru, Mircea Cărtărescu. L-au completat cu alte nume Nicolae Oprea, Mircea Bârsilă și Jean Dumitrașcu, din Filiala Pitești a USR. Prezenți în sală binevenit, în fața unui public modest numeric, din nefericire. Semn că interesu` pentru cultură scade odată cu trecerea timpului. Lumea trăind majoritar pentru satisfacerea instinctelor primare. Ceea ce nu peste multă vreme se va răsfrânge fatal asupra existenței sale pe glob. Din păcate...
- Detalii
- Scris de Adrian SIMEANU
Citește mai departe: Eveniment cultural | Eminescu și urmașii de azi
Mai precis Richard Horatio Edgar Wallace. Un englez talentat care-a urcat meritat pe creasta policier-ului britanic acu` mai bine de-un veac. Albionul având a se mândri cu el în veci pentru prolificitatea și calitatea tomurilor sale. Atractive și azi nețărmurit...
Am încheiat anul trecut și l-am început pe acesta cu ele. Satisfăcut nespus de ce găsesc în a` lor conținut. Și ferm convins că viitorii fani ai genului se vor simți la fel. Și nu le vor lăsa ușor din mână. Pentru că omu` nostru a fost și rămâne un romancier de prim rang pe plan mondial. Stând justificat alături de Conan Doyle și Agatha Christie. Concetățenii săi cu care ocupă, meritoriu, podiumul beletristicii de profil în Albion...
- Detalii
- Scris de Adrian SIMEANU
Citește mai departe: Cartea zilelor noastre | Pe scurt despre Wallace
Complexitatea limbilor noastre reprezintă unul dintre lucrurile care disting oamenii de animale, dar în cea mai mare parte a acestui timp, s-ar putea ca oamenii să nu se fi gândit prea mult la structura limbajului, care a evoluat organic.
Între secolele al VI-lea și al IV-lea î.Hr., savantul indian Dakṣiputra Pāṇini a elaborat instrucțiunile care descriu funcționarea limbii sanscrite. Cu mai bine de 2000 de ani mai târziu, lucrarea sa a fost citită de europeni și a ajutat la stabilirea științei lingvistice pentru toate limbile oamenilor.
Pāṇini a scris aproape 4000 de versuri care descriu regulile a ceea ce reprezintă în prezent domenii de cunoaștere, cum ar fi sintaxa și semantica. Activitatea sa s-a remarcat, în special, prin studiul modului în care se formează cuvintele și cum se leagă acestea de altele din aceeași limbă, cunoscut în prezent sub numele de morfologie.
- Detalii
- Scris de Claudia Cociug