În urmă cu doi ani Ioan Romeo Roșiianu lansa în lumea virtuală un site literar: eCreator. Era o noutate absolută care  se ocupa numai de literatură: poezie, proză, eseu, tradiții, teatru, critică literară, parodii, interviuri. Roșiianu este un recidivist  și un pionier în publicistica literară din Maramureș. Prin anul 2000 editase o publicație cultural –literară Millenium. Un amic mă ironiza prietenește: ce dracu și tu te-ai dat cu clerul ?

Am primit la redacţie revista „Urmuz”, no. 5-6/2017, Vitrină de artă nouă, fondată de Geo Bogza la 1 ianuarie 1928, Câmpina, seria a doua, anul IV, publicaţie cu şi despre poezie îngrijită de poetul Florin Dochia. Editor Biblioteca Municipală „Dr. C. I. Istrati” Câmpina, director Liliana Ene.
Încă de la început revista surprinde plăcut prin „tălmăcirea” lui Florin Dochia despre „Discursul asupra poeziei” a lui Jean L*Anselme: „Dacă sunt întrebat ce este poezia, răspund că nimeni nu ştie cu adevărat ce este, deoarece fiecare poet o defineşte după cum vrea el, dar noi o recunoaştem atunci când apare.

La Sibiu, în perioada 21-23 iulie 2017, a avut loc Festivalul Internaţional de Poezie „Artgothica”, ediţia a VII-a, oraşul în care s-au decernat Premiile Naţionale pentru Poezie „Mircea Ivănescu” 2017. Premierea a avut loc la Biblioteca Judeţeană „Astra” Sibiu, loc încărcat de istorie.
Manifestările culturale propriu-zise au început vineri, 21 iulie, ora 16,oo la „Casa cu Cariatide”, una dintre emblemele barocului in Sibiu şi au debutat în forţă cu scriitorul maramureşean Ioan Romeo Roşiianu, care a prezentat Antologia „Aşii Cuvântului (50+5 poeţi), Editura Ceconi Baia Mare, Colecţia „eCreator”.

La data de 19 iulie 1893 s-a născut poetul şi dramaturgul rus Vladimir Maiakovski (m. 14 aprilie 1930), elogiat de Stalin care declara că este “cel mai bun şi talentat poet al epocii noastre sovietice”.
Maiakovski este considerat poet al revoluţiei, poet politic prin excelenţă, care a influenţat puternic evoluţia poeziei contemporane. Printre creaţiile sale se numără: Pro Eto (Despre asta), Vladimir Iltyitsh Lenin, Oda Revolyutsi (Oda revoluţiei).

Poate că cea mai cunoscută replică de film din cinematografia românească este cea din „Columna”, în care personajul Bastos (interpretat magistral de Gheorghe Dinică) rosteşte: „În nemernicia mea, ca un câine turbat, am muşcat mâna care m-a hrănit”. Celebritatea replicii nu se datorează filmului (o producţie propagandistică din anii naţionalismului ceauşist), nici măcar extraordinarei sale interpretări, ci mai ales faptului că în ea se ascunde ceva din ceea ce am putea numi specificul neo-medieval al spaţiului civic românesc.