s  ...adusu-le-a piteștenilor trei concerte, trei recitaluri și așa-zisa conferință lunară (ce numai conferință nu e, atâta timp cât se prezintă ca dialog). Ca de obicei, să zicem, pianistu` Mădălin Voicu jr. a stat la o șuetă, pe scenă, cu actoru` Dan Puric. A fost ceva public în sală, da` pe mine nu m-a dat pe spate. Așa că prima cântare muzicală a aparținut eminamente simfonicului local. Alegerea inspirată a dirijorului Tiberiu Oprea cantonându-se preponderent între autori francezi de prim rang (Berlioz, Bizet, Fauré ș. a.). A urmat un concert dirijat cu-adevărat de un concert-maistru româno-german. Cătălin Desagă, pe numele său. Spun asta orchestranții, care susțin că neamțu` Dieter Holzapfel cel de la pult n-ar prea avut treabă reală-n chestiune. 

lagar 28027 ianuarie este Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Această dată a fost aleasă întrucât marchează aniversarea eliberării Auschwitz-Birkenau, cel mai mare lagăr de concentrare și exterminare nazist.
Această zi a fost adoptată  de Națiunile Unite pentru a ajuta la educarea publicului cu privire la Holocaust și pentru a comemora în mod oficial victimele regimului nazist. Printre acestea se numără 6 milioane de evrei și milioane de alte persoane, inclusiv polonezi, slavi, țigani și Sinti, homosexuali și persoane cu dizabilități.
După evrei, Martorii lui Iehova au fost al doilea cel mai persecutat grup în timpul Holocaustului.

sMai precis, 15 ianuarie, a.c. Zi dublă de sărbătoare, în fapt. Căci e aniversat, omagiat și Mihai Eminescu, poetul nostru național. Așa că voi trece în revistă succint trei manifestări la temă.
   Mai întâi, Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” îl avu ca invitat binevenit, la amiază, pe omu` de cultură astăzi bucureștean Adrian Mihai Cioroianu. Care-a răspuns ”la provocări” în chip temerar și argumentat pertinent. Aducând și cartea apărută anu` trecut, despre perioada-i pariziană de ambasador român la UNESCO. Supusă îmbelșugat, meritat autografelor. Oaspele a promis că se va reîntâlni, în martie, cu elevi și profesori de la Colegiile ”Ion C. Brătianu” și ”Zinca Golescu”, din Pitești. Lucru, firește, de apreciat dacă s-o-ntâmpla...

s  Anu` recent încheiat prilejui piteștenilor, în ultimele sale două luni, niște întâlniri muzicale remarcabile. Neapărat de consemnat. Pentru că realizatorii lor și-au dat silința să le facă pe deplin atractive. Alegând inspirat, cântând minunat. Dovedind certe valențe interpretative. Indiscutabil aprofundate temeinic în timp. Și convingătoare oriunde, nu doar la filarmonica urbei argeșene...
  Violonistu` brașovean Florin Ionescu-Galați, fiul octogenarului dirijor de la poalele Tâmpei a suit pe scenă împreună cu Mădălin Voicu jr., nepotu` celebrului mânuitor bucureștean de vioară Ion Voicu.

s  În deceniul trecut. Când olteanu` ”capitalist” Adrian Mihai Cioroianu este ambasador al României la UNESCO. Om de cultură incontestabil, el se arată, în timp,  și un mânuitor de condei demn de citit. Anu` trecut apărându-i o carte* pe tema asta realmente de larg interes. Atât pentru compatrioți, cât și, y compris, pentru francezi. Adrian fiind un bun vorbitor al limbii acestora. Iubitor al capitalei franceze (chiar dacă nu mai este ea ca odinioară). Adaptat rapid la realitățile-i de azi. Aidoma integrat în misiunea și activitatea specifică. În proiectele pentru-a căror realizare-a depus apăsat eforturi benefice. Cultura și politica, familiare fiindu-i în egală măsură. La nivel înalt, neîndoios...