eCreator 280Îl ştiu de ceva timp pe scriitorul, omul de televiziune şi editorul Ioan Romeo Roşiianu şi pentru mine nu a fost o surpriză faptul că pandemia nu l-a împiedicat să muncească, ba dimpotrivă, l-a făcut să muncească şi mai mult! Cu folos! În sprijinul afirmaţiei mele stau faptele săvârşite de acest om altruist şi profesionist până la perfecţiune.
„Închis” în casă (am pus ghilimelele de rigoare fiindcă este un suflet liber!), munceşte zi şi noapte pentru colegii lui într-ale scrisului iar roadele se văd, acum de Sfintele Paşte! (cred că nici perioada nu a fost aleasă întâmplător!).

Poza Teleormanul    Cu o deosebită plăcere am scris de fiecare dată despre revista de cultură și atitudine „Teleormanul cultural”, numind fiecare recenzie „O bibliotecă într-o revistă”, căci pe bună dreptate așa poate fi numită, datorită calității și spațiului pe care îl conferă literaturii, dar și celorlalte arte.
    Acum a venit rândul numărului 6 (15), anul IV, din 15 decembrie 2020, număr ce stă sub auspiciile „altruismului”, deschizându-se cu editorialul redactorului Cristian Gabriel Moraru, „Invitație la altruism”, articol ce se încheie printr-o sintagmă de care avem nevoie în fiecare clipă a vieții: „Dumnezeu să ne binecuvânteze și să ne ocrotească pe toți!”.
    Funcționând ca o minibibliotecă, te poartă pe căile artei, debutând cu versuri din creația Danielei Achim Harabagiu și Tudor Matreșu, urmate de cele scrise de Iuliana Pașca, Mihai Merticaru, Alina Florica, regretatul Nicolae Vălăreanu Sârbu și Daniela Trandafir.

Budeanu Pe pământurile vechii Moldove. Reiese clar și trist dintr-un op de Chișinău. Ce spune povestea de iubire a doi tineri dintre Prut și Nistru în timp de război. Supuși de soartă și istorie aspră unei crunte despărțiri. Fără vină și vrere. Cruzimea separatiștilor transnistrieni susținuți neostoit de rușii imperialiști, expansioniști fiind motivu` nefast. Mai concret, confruntarea iscată acu` vreo două decenii pe acele plaiuri...
 Peripețiile prin care-au trecut Radu și Ecaterina, materia narativă a cărții*. Legate ingenios, inteligent și potrivit de alt conflict nenorocit declanșat nemilos de același ”big brother” estic mereu nesățios. Cu-atât mai credibilă, cutremurătoare, mi s-a părut povestea, cu cât am văzut mai an pelicula lu` Loznitsa, „Donbass” intitulată. Despre ce e-ntr-o zonă din teritoriul ucrainean. Nefericire nemeritată instaurată putinian cu forța armată. Prin dezbinare, sfidare, invadare, teroare. Justificată deloc, cotropitoare neechivoc...

tcEditorialul semnat de Iulian Chivu ”APUD CURAE, DE LIBRI”  face referire la inflația de cărți apărute în ultimii ani, la valoarea lor îndoielnică, la faptul că se procură cărți de calitate în număr neînsemnat de biblioteci, că nu se citește cât se scrie și încheie astfel: ”Nu mai puțin interesant este bugetul de timp alocat zilnic de fiecare locuitor pentru citit: cam 2 minute zilnic francezii; 5 minute italienii, austriecii și românii; 10 minute ungurii; 12 minute finlandezii și polonezii, iar estonienii citesc în medie 13 minute pe zi. Numărul cel mai mare de cititori îl consemnează Finlanda (16,8%), urmându-i Polonia (16,4%), Estonia (15%), Grecia (11,9%). La coada clasamentului se situează patria lui Voltaire, Balzac, Baudelaire..., Franța (2,6%), România (6,2%), Austria (7,2%) etc. Și este interesant de remarcat că peste tot, procentual, femeile citesc mai mult decât bărbații. S-ar părea că, la noi, tot ele și scriu mai mult. Așadar, dacă nu le învinuim fără probe, să așteptăm ca tot dumnealor să reanime cartea și să-i recupereze cititorii?”.

simeanu Când ziaristu` Jean Dumitrașcu era manager al filarmonicii urbei, l-am tot pisat să-nființeze și-un departament de profil. Ferm convins că și pe aici sunt melomani în domeniu. N-a dat curs, din păcate, îndemnului meu. Chiar dacă, rareori, mai accepta și vreo cântare de gen. Veni la șefie Gabi Nițu cel tânăr și iute, iute se produse ”minunea”. Apăru un trio de jazz & pop cu forțe interne. Gabi Barani, un bun baterist, din secția ritmică a orchestrei simfonice. Alexandru Iordache, la chitară bas, din afară. Florin Pană, idem, la claviatură. Îi însoțește cu improvizații adecvate la clarinet, Ionuț Tolea. Tot din orchestra instituției. Și, nelipsit, Mădălin Sandu. Concert-maestrul trupei mari. Lipsind, neproductiv, Costinel Mirea, un violonist, până nu demult, și el în simfonicul instituției. Mirea mănâncă jazzu` pe pâine, improvizând cu-adevărat virtuoz și convingător. Motiv pentru care insist a fi readus la lucru în noua structură. Ce nu va performa fără colaborări și conlucrare intensă cu oameni de vârf în materie...