albert einsteinÎn ultimii ani ai vieții, marele fizician Albert Einstein s-a confruntat cu dureri abdominale acute care îi provocau și vomă, afectându-i astfel activitatea de a cerceta misterele spațiului și timpului.
Pentru a face față acestei boli, fizicianul a suferit o intervenție chirurgicală extrem de riscantă și experimentală care a implicat celofan.
Se întâmpla în toamna anului 1948, când Einstein avea 69 de ani și era afectat de durerile sale intense de stomac.
Marele savant i-a cerut sfatul doctorului Rudolph Nissen, un chirurg influent de la Spitalul Evreiesc Brooklyn din New York, potrivit Departamentului de Chirurgie al Universității Columbia.

 Riley Ben King, ”regele” bluesului, necontestat. Născut în Mississippi, fu predestinat să cânte muzica neamului său de pe plantații. S-o dăruiască planetei în chip nimerit și toți după ea necontenit să tânjească. Că genu` și derivatele lui fac de un veac și ceva deliciul a miliarde de inși. Dornici fundamental de melodie și dans. De energie în armonie, lirism, de asemeni...
 B. B. King ”doinit-a” bluesu` străbun decenii întregi, cu impact. Îl zicea curat, nesofisticat. Fluent, viu, ritmat, cald și-mprospătat. A fost și gurist, da` și ghitarist. I-a influențat și i-a învățat pe atâți fertil. I-a avut alături, pe scene, ades.

 louis armstrong 3Zici jazz, zici ritm. Zici ritm, zici vibrații. Zici vibrații, zici vioiciune. Și oamenii au nevoie de vioiciune dintotdeauna, oricând. Așa apărând muzica asta spontană, molipsitoare, dansantă, nemuritoare. Acum un veac și ceva, undeva-n America. Azi, răsplătită cu o zi a ei, întemeiat, meritat. Că ritmurile-i varii și stilurile idem cuceres planeta. Unind omenirea, etnii și culturi, fructuos. Ea răsunând pretutindeni, incandescent. Cântată, fredonată, aplaudată de la o oră la alta și mai apăsat. Pe glob, de-a lung și de-a lat...

    A venit rândul și celei de-a patra consemnări cu titlul „O bibliotecă într-o revistă (IV)”, privind un alt număr al revistei de cultură și atitudine „Teleormanul Cultural” (Anul V, Nr. 1), apărut în februarie 2021.
Deloc întâmplătoare este data acestei recenzii (târzie, ce-i drept!), 23 aprilie 2021, Ziua Mondială a Cărții, dar și marea sărbătoare creștin-ortodoxă a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe și deloc întâmplător e unul dintre citatele eminesciene, inserat în revistă: „Citește! Citind mereu, creierul tău va deveni un laborator de idei și imagini din care vei întocmi înțelesul și filosofia vieții.”
Mica bibliotecă pe hârtie este deschisă de Iulian Chivu, cu editorialul „Apud curae, de libri” și după cum sunt obișnuiți cititorii fideli ai revistei, aceasta acoperă toate gusturile și cerințele, cu profesionalism și dăruire din partea colectivului de redacție, cât și a colaboratorilor acestora.

simeanu Sau omu` rușilor în Occidentul ăstui mileniu. Servind neclintit noul țar. Colonel în structuri moscovite. Chiar de nu era o slavă, ci o englezoaică. Fiica lui ”Kim” Adrian Harold Russell Phillby. Și el agent dublu în veacu` trecut. Angajată-n intelligence la englezi. În post de top la Washington. Care, dacă n-ar fi fost cineva perspicace, ar fi adus Rusiei actuale supremație furată. Iară Vestului slăbiciune și pagube ireparabile poate...
 Cartea*, rod al fanteziei fain utilizate, cuprinde întâmplări captivante. Detalii relevante. Despre servicii. Compromisuri. Trădări. Asasinate. Dedesubturi. Tehnici la zi. Intuiție de vârf. Curaj. Risc. Șansă, neșansă. Caractere. Conjuncturi. Comploturi. Acțiuni specifice. Locuri varii în desfășurare. Erori, reușite. Agenți de teren, șefi coordonatori. Creiere și brațe făcute, formate să lupte-n domeniu. Gabriel Allon, personaju` principal.