ioan aurel pop 280Școala online nu poate fi altfel decât temporară, iar aspectul temporar ar trebui relevat mereu, spune președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, care este de părere că a sugera că acest sistem este bun și va fi permanent „înseamnă a semăna vânt”.
Școala online este o alternativă impusă și necesară în acest moment, dar nu poate fi o soluție permanentă, spune academicianul Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române.
„Școala generalizată online nu poate să fie decât temporară, iar aspectul temporar trebuie relevat mereu; nu se cuvine să creăm o psihoză din care să reiasă că această criză va însemna de-acum normalitatea. A sugera sau a spune direct că școala online sau va fi permanentă de-acum încolo și că această soluție este foarte bună înseamnă a semăna vânt. Este ca și cum am vrea să convingem lumea că mâncarea-surogat este mai sănătoasă decât hrana naturală.

dd 280Azi dimineață pe bulevardul principal al capitalei, se plimba un înger printre oameni.
Voia să cumpere flori, însă acestea stăteau ofilite-n gălețile florăreselor, fără culoare și fără miros. Trecea nevăzut, dar numai pentru unii, care puteau totuși să-l vadă, dar din invidie pentru unica floare vie pe care serafimul o purta în mână, le venea să-l ia la bătaie și chiar să-l omoare.
Iar îngerul trecea printre ei ca printr-o Vale a Plângerii, descoperind că asistă la stingerea lumii, unde nici pădurile nu mai vor să-nfrunzească și nici fluturii nu-și mai găsesc niciun rost. Și într-un secol când erau încă atâtea de învățat, oamenii n-au învățat nimic.

nicolae dabija 280Mai este sfânt Tricolorul nostru după ce l-a pupat Dodon?
Mai este acesta sacru, după ce miniștrii, judecătorii, deputații lui Dodon își șterg zilnic mucii și mâinile lor murdare de culorile lui?
Sunt întrebări pe care mi le-am pus, după ce am aflat, de pe rețelele de socializare, că o tânără din Durlești a fost amendată cu 40 000 de lei numai pentru faptul că a arborat tricolorul pe un pilon din curtea casei ei.
I s-au deschis patru dosare, ca unei criminale.
A fost târâtă pe la sectoarele de poliție, purtată dintr-o anchetă în alta, fugărită pe la judecătoriile din Chișinău, pe la executorii judecătorești, ca un fur.

Scriitori pe care acum nu-i putem vedea cu opere pe care acum nu le putem citi

A apӑrut în mediul virtual o listӑ cu lucrӑrile scrise de personalitӑţi (chiar dacӑ nu ne convine în acest caz termenul) aflate în detenţie. O parte din mult prea cuprinzӑtorul tabel cu scriitorii şi  operele celor aflaţi în spatele gratiilor o sӑ puteţi vedea la sfârşitul articolului. Nu-i completӑ, dar acest aspect conteazӑ mai puţin.

Conteazӑ cӑ toatӑ pleiada de scriitori-deţinuţi şi multiplele lor preocupӑri scriitoriceşti mӑ determinӑ sӑ (îmi) pun nişte întrebӑri.

dd 280Nu m-am gândit niciodată că Dumnezeu ar avea aripi.  Într-o dimineață însă fetița mea mi-a spus: „Mamă, tu știi că Dumnezeu are aripi?” Gândindu-mă la faptul că și îngerii au aripi, i-am zis: „Da, probabil că și Dumnezeu le are…” „Dar știi că El are șapte aripi? L-am visat în noaptea aceasta și am putut să i le număr. Erau șapte. Și era atât de frumos, ca soarele. Arăta exact ca icoana noastră cu Iisus Hristos, doar că avea părul mai alb.”
Și atunci m-am gândit pentru prima dată la aripile lui Dumnezeu. Mi-am lăsat toate lucrurile începute și am deschis Psaltirea, amintindu-mi că citisem undeva un psalm „Păzește-mă, Doamne, ca pe lumina ochilor, cu acoperemântul aripilor Tale acoperă-mă” (Psalmul 16). Și doar îl citisem de atâtea ori, dar așa cum obișnuim câteodată să ne rugăm mai mult mecanic, nu am atras atenția asupra cuvintelor.