De câteva ori în grandiosul roman Don Quijote de la Mancha, cu certitudine cel mai pilduitor şi desfătător roman al tuturor timpurilor şi una din cărţile de căpătâi ale omenirii (toată viaţa William Faulkner a citit şi recitit Biblia şi înţeleptele nebunii ale iscusitului hidalgo şi ale mult hazosului său scutier), de câteva ori, deci,

dadSă-i zicem așa deocamdată. Doman revenind recent în sala ”Ars Nova” a Centrului Cultural Pitești. Ca să vorbească despre starea prezentă a presei culturale românești. Ca fost conducător al revistei ”Argeș”, aflat la prezidiu, firesc, lângă succesoru-i Leonid Dragomir. În sală, printre cei câțiva ascultători mai curajoși, interesați de subiect, și antecesorul invitatului, la funcția respectivă, Jean Dumitrașcu...
 Ei bine, Doman a punctat, nu exhaustiv (că n-avea cum) situația de moment în domeniu. Speech-ul său a făcut apel, comparativ, și la trecut, nu doar la ce e acum. Încercând să arate cât mai convingător cum stau lucrurile azi.

kl La 10 noiembrie 1919 s-a născut M. T. Kalaşnikov, constructor al celebrului pistol automat "AK-47", cea mai vândută armă din lume
Destinul a vrut cu tot dinadinsul ca cel mai mare producător de arme de asalt din toate timpurile să vadă lumina zilei în inima Asiei, în sătucul Kurya din imensitatea Regiunii Altai, deţinută încă, pe atunci, de muribundul Imperiu Ţarist.
Nou-născutul a fost botezat Mihail Timofeevici Kalaşnikov şi a devenit instantaneu una dintre multele guri flămânde ale unei familii de simpli ţărani.
Soarta a fost crudă cu el încă din fragedă pruncie, deoarece tatăl său a fost deportat într-unul dintre gulagurile de tristă amintire ale Uniunii Sovietice.

s ... soldatu-s-a, la Filarmonica Pitești, cu trei concerte de clasic, unul pop și-un al cincilea de jazz. Cum pe acesta din urmă l-am comentat separat de curând, le trec în revistă, succint, doar pe celelalte. Mai întâi, Wolters și Pancec. Primul, cum îl știm, vrednic simfonist (și despre el publicat-am niște rânduri recent). Natalia, violonistă șefă în știuta orchestră simfonică națională de la Ateneu. Care cochetează, util, și cu solistica. Partituri celebre de Mozart și Dvořák...
 Apoi, amicu` Zampieri. Italiano vero, vorbind românește. Cu o tânără compatrioată, Aurora Schiara, la flaut. Gian Luigi a pus, inspirat, pe pupitre lucrări de Gluck, Kozeluch, Benda, Rosetti, revizuite de el nimerit. Noutăți binevenite și de interes pentru urechile noastre, obișnuite preponderent, de vreun an încoa`, cu Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart.

Doru Glavan 280    Ḯncepi să te întrebi cu ce ai greṣit cȃnd 40 de ani dintr-o biografie a ta (mobilată de-o personalitate covȃrṣitoare, etalon de omenie, bunătate ṣi solicitudine, aṣa cum a fost Doru Dinu Pavel Glăvan  -„Pavel din Banat, cel mai fain fecior”) dispar (fiindcă n-ai cu cine să-i mai rememorezi) pur ṣi simplu, fără ca nenorocirea să fi fost în vreun fel anunţată de vreun indiciu de boală grea (altceva decȃt mediatizatul COVID-19).
    Am rămas încremenit la aflarea veṣtii ṣi n-am putut să scriu nimic, atunci (la cald cum se zice) de aceea fac acum această pomenire tȃrzie.
    M-a învăţat să fiu ordonat, să nu duṣmănesc ṣi să-mi respect adversarii chiar ṣi atunci cȃnd îi biruiesc.
    L-am preţuit ṣi iubit ca pe un membru al familiei mele, aṣa cum în tinereţe alături de el i-am iubit ṣi pe alţi reṣiţeni (el reṣiţean prin adopţiune, ca ṣi mine) valoroṣi ṣi năbădăioṣi ca Ion Chichere ṣi Traian Baia.