Luni, 31 august 2015, orele 13,00 în Sala de conferinţe a Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” Baia Mare, director dr. Teodor Ardelean, va avea loc prezentarea volumelor „Linişte divină” a scriitoarei Flavia Cosma şi „Viaţa reală şi alte poeme”, autor Luis Raul Calvo.
Moderatorul evenimentului va fi scriitoarea Florica Bud, preşedintele Cenaclului Scriitorilor din Maramureş. Intrarea liberă.
Notă. Afişul este realizat de scriitorul albanez BAKI YMERI.

În adolescenţă aveam un prieten care se dădea în vînt după picturile lui Jackson Pollock. Datorită lui am umblat o vreme prin librării pînă cînd am găsit un album de artă cu o serie de reproduceri din catalogul pictorului american. Opera lui era descrisă drept profund influentă şi inovatoare. Atunci – aveam 17 sau 18 ani – mi-a plăcut… în felul în care cuiva i-ar place un obiect neobişnuit pe care nu îl poate înţelege. Senzaţia de intrigă m-a dominat un timp şi am încercat să aflu mai multe despre genul de artă reprezentat de Pollock. Am citit studii, monografii, istorii de artă şi am devenit un iniţiat. Puteam conversa lejer în jargonul explicativ al artei moderne şi eram flatat de faptul că asimilasem cunoştintele necesare pentru descifrarea unei lumi impenetrabile şi vast superioară instinctelor estetice perimate ale muritorului de rînd.

Lucrarile a sase importanti artisti internationali vor fi prezentate, in premiera in Romania, la Institutul Cultural Roman din Bucuresti. Expozitia "Les amis de Christian Paraschiv en Roumanie" isi deschide portile marti, 25 august 2015, la ora 19.00 in Sala Mare a ICR, din Aleea Alexandru nr. 38.
Lucrarile au fost realizate in aceasta vara in cadrul unei rezidente de creatie la Conacul Otetelisanu, iar ceea ce ii reuneste pe artisti este prietenia lor cu pictorul Christian Paraschiv, cel care, inainte de a se stabili la Paris in anii '80, a transformat radical arta experimentala romaneasca, orientand-o spre estetica internationala a postmodernismului.

Întorcându-se asupra „lucrurilor însele”, analiza fenomenologică urmăreşte să surprindă şi să descrie nu atât varietatea formelor de manifestare, cât mai degrabă eidos-ul acestor lucruri, adică esenţa pură şi formală identificabilă în orice „obiect noematic”, în orice formă particulară a fenomenului autorității ce poate fi surprinsă de o conştiinţă cunoscătoare.

            Așa că în această etapă a demersului analitic constatăm că delimitările conceptuale anterioare – dintre autoritate, putere, legitimitate, competenţă şi excelenţă – deşi extrem de utile, s-au dovedit a fi, până la urmă, insuficiente, întrucât autoritatea este asociată deseori - atât în vorbirea curentă, cât şi în discursurile specializate – şi cu notorietatea ori prestigiul.

Titlul alarmant al comentariului de astazi nu l-am ales noi. E o formula mai atenuata inspirata de un articol cu un titlu si mai alarmant: 2067: The End of British Christianity ("Anul 2067 - sfarsitul crestinismului britanic") publicat de The Spectator in iunie anul acesta, scrie Alianța Familiilor din România, preluată de Romanian Global News.
Articolul reda un portret sumbru privind situatia curenta, dar mai ales de viitor, a crestinismului in Marea Britanie. Conform articolului, ultimul crestin al Marii Britanii se va naste in 2067. Atunci Marea Britanie va inceta sa mai fie "mare" si se va transforma in altceva, un "altceva" care inca acum incepe sa se reliefeze la orizont.