„Născut în Iria Flavia (acuma El Padrón sau La Coruña”), ne spune Ana Vădean în Cuvânt  înainte la versiunea românească a romanului Familia lui Pscual Duarte (Editura Libra, București, 1991), „în a unsprezecea zi a lunii floriilor din anul 1916, don Camilo descinde din familii vechi și ilustre, atât pe linie paternă spaniolă – Cela, cât și maternă engleză – Trulock”, plăcându-i să semneze CJC.
    Dar cu toate că prin Cela „limba a căpătat măreție, pentru că a făcut-o ritmică, barocă, a umplut-o de prospețime și de splendoare, pentru că a prezentat-o ca pe un nud și s-a văzut că spaniola este o limbă creată pentru a vorbi cu diavolul, cu picarul și pungașul, cu șmecherul, bogatul și înfumuratul sau mahalagiul din orice speluncă sau salon” (A. Vădean), don Camilo nu numai că-și publică anevoie Familia lui Pascual Duarte, romanul „înspăimântător” nu atât prin mult lăudatul teribilism („descrierea unui realism care accentua trăsăturile negre, violența și crima truculentă” în literatura spaniolă a anilor patruzeci), cât – mai ales - prin maturitatea stilului unui autor de numai 26 de ani, chit că limbajul teribilismului însemna „nerușinare, asprime și, în unele cazuri, o anumită plăcere în mârșăvie” (Ana Vădean),

top recorduri 180Începând cu 1955, Guinness World Records a documentat și catalogat numeroase victorii, reușite și caracteristici ale lumii și oamenilor.
Deși nenumărate recorduri au fost documentate, majoritatea sunt doborâte după un timp, iar altele sunt doborâte chiar de mai multe ori. Totuși, există și unele recorduri pe care nimeni nu le-a doborât și care continuă să fie neatinse și în zilele noastre.

10. Cel mai înalt bărbat și cea mai înaltă femeie din lume

Deși mulți sunt considerați giganți, doar un singur bărbat a fost documentat drept cel mai înalt din istorie. Robert Wadlow cântărea aproape 4 kg la naștere, iar ambii părinți erau de înălțime medie. Totuși, Wadlow avea să atingă o înălțime de 2,72 m. Din păcate, a murit la vârsta de 22 de ani, însă nu dăduse niciun semn că nu ar fi continuat să crească și mai mult.

Fotografie Iulia Maria CihereanEditura Polirom (Colecția <<PLURAL M>>),  Iași, 2018, 205 pagini
    
           Vintilă Mihăilescu a fost un antropolog cultural român, publicist și psihosociolog.. A absolvit Facultatea de Psihologie din cadrul Universității din București (1974). Imediat după terminarea studiilor, a fost cercetător în psihologie la Institutul de Geriatrie (1974-1978), iar apoi a fost cercetător la Centrul de Antropologie, care se află sub egida Academiei Române. A fost profesor universitar doctor în cadrul Departamentului de Sociologie al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) din  București, unde a susținut numeroase cursuri de antropologie. Începând cu anul 1998, Vintilă Mihăilescu a scris și publicistică, având o cronică permanentă la revista culturală ,,Dilema Veche”.
            În perioada 2005-2010 a fost director general al Muzeului Țăranului Român. În anul 2006 a fost decorat de președintele țării pentru serviciile aduse culturii române.
            Vintilă Mihăilescu a scris mai multe studii, precum: ,,Socio-hai-hui: o altă sociologie a tranziției” (anul 2000, Editura Paideia, București); ,,Socio-hai-hui prin arhipeleagul România” (anul 2006, Editura Polirom, Iași); ,,Etnografii urbane. Cotidianul văzut de aproape” (anul 2009, Editura Polirom, Iași); ,,Scutecele națiunii și hainele împăratului. Note de antropologie publică” (anul 2013, Editura Polirom, Iași); ,,Hotel Ambos Mundos. Scurt eseu de antropologie borgesiană” (anul 2017, Editura Polirom, Iași).

stConflictele militare au transformat, în mod fundamental, istoria civilizației umane.
Războiul este unul dintre lucrurile la care ne pricepe cel mai bine ca specie, reușind ca în doar câteva mii de ani să trecem de la arme din piatră și lemn la armele atomic și, implicit posibilitatea de a ne aduce singuri sfârșitul.
De-a lungul istoriei noastre, au avut loc un număr extrem de mare de bătălii care au schimbat cursul războaielor n care au fost purtate și, odată cu acestea, modul în care a evoluat lume. Live Science a creat o listă cu zece astfel de bătălii.

10. Bătălia de la Marathon

În anul 409 înaintea erei noastre, grecii au înfruntat Imperiul Persan, conduși de către regele Darius I. Navele conduse de către acesta au adus peste 20.000 de infanteriști pe câmpia de la Maraton pentru a-i pedepsi pe greci.

ih 180 La 21 august 1456 a încetat din viaţă Iancu de Hunedoara, în tabăra de la Zemun, de lângă Belgrad (este înmormântat la Alba Iulia, în Catedrala Sf. Mihail)
Ioan de Hunedoara, mult mai cunoscut ca Iancu de Hunedoara, alternativ Ioan (Ion) Huniade sau Ioan Corvin(n. 1407 – d. 11 august 1456, Zemun) a fost o personalitate dominantă a istoriei româneşti din veacul al XV-lea.
S-a născut în jurul anului 1407 (mult timp s-a crezut că s-a născut în 1387, din cauza unei interpretări greşite a unor surse). Tatăl său, Voicu, şi fraţii lui, Mogoş şi Radu, au fost ostaşi în slujba regelui maghiar Sigismund de Luxemburg.
La 7 martie 1441, Iancu de Hunedoara a devenit voievod al Transilvaniei. El deţinea această funcţie pe lângă cea de comite al Timişoarei şi de ban al Severinului (1441 – 1456). Ulterior a devenit guvernator al regatului Ungariei între 1446-1453, apoi căpitan suprem al Ungariei şi al Transilvaniei între 1453-1456.