A vorbi despre cele două personalităţi importante ale culturii şi literaturii române şi cele maghiare, înseamnă a găsi deodebiri şi asemănări intre ei şi acestea îmbracă aspecte numeroase.
        Ady Endre s-a născut în satul Ermindszent comitatul Sălaj, azi jud. Satu Mare, la data de 22 noiembrie 1877 şi este considerat cel mai mare poet naţionalist maghiar din sec.XX. Părinţii lui, Ady Lorincz- agricultor şi mama Pasztor Maria care provenea dintr-o familie de preoţi reformaţi şi-au încropit o gospodărie frumoasă fiind consideraţi nobili dar la vremea naşterii fiului lor această gospodărie devenise destul de săracă. Primele clase le începe în satul Mecenţiu,avându-l ca învăţător pe Katona Karoly, ulterior urmându-şi studiile la Liceul catolic. 

ada kaleh 180Ada Kaleh, cunoscută uneori și ca Insula Carolina sau Insula Orșova Nouă, a fost o insulă fortificată situată pe Dunăre, ajungând în 1970 pe fundul lacului de acumulare de la hidrocentrala Porțile de Fier I.
Insula Ada Kaleh era situată la aproximativ 3 kilometri în aval de Orșova, având o dimensiune de 1,7 kilometri lungime și 500 metri înălțime. Insula avea o populație de aproximativ 600 de turci.
Insula Ada Kaleh era un centru turistic popular mulțumită prețurilor scăzute ale delicateselor turcești, bijuteriilor și pentru tutun. Mai mult, insula Ada Kaleh era renumită pentru trandafirii din care locuitorii produceau ulei și parfum.
Ada Kaleh a fost locuită încă din antichitate. Prima atestare documentară aparține Cavalerilor Teutoni din date de 22 februarie 1430, vorbindu-se atunci despre fortificațiile bănățene și insula Saan cu 216 de locuitori. Începând cu 1430, insula devine cunoscută ca Ada Kaleh.

gheorghe bratianuGheorghe I. Brătianu, unicul fiu al marelui liberal Ion I.C. Brătianu, a fost un istoric de marcă, om politic, membru al Academiei Române și profesor universitar, care a sfârșit tragic în închisoarea comunistă de la Sighet.
Într-una dintre lucrările sale, intitulată „File rupte din cartea războiului”, Gheorghe I. Brătianu s-a întrebat ce se poate înțelege din istorie dacă se ignoră atmosfera, adică imponderabilele ei și dacă istoria este faptă sau poveste: să fie cartea amintirii, care întregește caracterul laconic al zilelor de luptă, numai pagini de strict și riguros adevăr? Pe Brătianu nu l-au interesat doar faptele în sine; în egală măsură l-a interesat calitatea faptelor, substanța psihologică a acestora. Alexandru Zub a sesizat că în paginile lui Gheorghe. I. Brătianu s-a reflectat, de timpuriu, un mod de gândire specific istoriografiei de avangardă, ceea ce a coincis, în timp, cu pledoaria lui Lucien Febvre pentru studiul sensibilității și al psihologiei colective.

În concepția lui Brătianu, națiunea este și conștiință morală, viața este istorie iar istoria reprezintă o forță activă a vieții.

stefan cel mareSe împlinesc 517 ani de la moartea marelui Ştefan cel Mare, a cărei domnie în fruntea Moldovei s-a întins pe aproape o jumătate de veac, între anii 1457 şi 1504.
Ştefan cel Mare a făcut parte din familia Muşatinilor şi, pe parcursul domniei, a luptat de numeroase ori împotriva Imperiului Otoman, motiv pentru care a primit titlul de Athleta Christi de la Papa Sixt al IV-lea.
În total, Ştefan cel Mare a purtat 36 de bătălii pe parcursul celor 47 de ani de domnie. El a câştigat 34 dintre ele, chiar dacă de multe ori inamicii aveau o superioritate numerică zdrobitoare.
Una dintre marile bătălii la care a luat parte Ştefan cel Mare a fost cea de la Podul Înalt, unde 120.000 de turci şi 17.000 de munteni au intrat în Moldova. Domnitorul avea la dispoziţie doar 40.000 de ostaşi. Cu toate acestea, pe 10 ianuarie 1475 a reuşit să îşi înfrângă inamicii.

cinema film 180Anul 2020 a fost puternic influențat de criza sanitară cauzată de virusul COVID-19: bibliotecile au eliberat 20,6 milioane volume, cu 12,7 milioane mai puțin față de 2019, iar numărul vizitatorilor la muzee şi colecţii publice a fost de aproximativ 7,9 milioane, față de 18,2 milioane anul precedent.
Instituţiile şi companiile de spectacole și concerte au susţinut în țară 10 mii reprezentaţii, urmărite de 1,5 milioane spectatori, față de 26,4 mii reprezentații, urmărite de 8,1 milioane spectatori, în anul 2019, mai arată Institutl Național de Statistică.
Reţeaua bibliotecilor care au funcţionat în anul 2020 a fost formată dintr-un număr de 8829 biblioteci (unităţi administrative), mai puțin cu 393 unități față de anul 2019. Bibliotecile au pus la dispoziţia publicului, în anul 2020, circa 158 milioane volume, cu 2,5 milioane mai puține față de 2019.