nCuprins:

1. Precizări preliminare
2. Medicii, categoria profesională cea mai apreciată, respectată și iubită de oameni
3. Medici care și-au dedicat întreaga viață în slujba sănătății și a vieții oamenilor
4. Medici ipocriți, depravați și infractori
5. În loc de concluzii

Rezumat. Este cunoscut faptul că medicii (merituoși) sunt categoria profesională cea mai apreciată, respectată și iubită de oamenii din întreaga lume. Grav este faptul că și în sistemul medical se constată cazuri (tot mai multe) de medici ipocriți, depravați și infractori. Chiar dacă asemenea medici l) sunt puțini (față de numărul total al medicilor), faptele acestora ajung uneori să fie dintre cele mai grave din cauză că un singur asemenea medic poate distruge sănătatea și chiar viața a zeci și a sute de persoane. Popularizarea faptelor acestor medici este benefică pe plan social prin aceea că:  1) îi mai frânează pe cei predispuși la asemenea fapte; 2) sensibilizează și conștientizează tot mai mult populația asupra faptului că, în special în cazul bolilor grave, niciodată un om nu trebuie să se lase în seama unui singur diagnostic deoarece, consultarea mai multor opinii medicale specializate, poate salva sănătatea și chiar viața multor oameni.

Alba Iulia 2021 180Razele unei dimineți însorite de vară, ne însoțesc pe  drumul noilor  aventuri, descoperi, clipe frumoase alături de prieteni veniți din toate colțurile țării la simpla chemare a doamnei scrisului românesc, o doamnă frumoasă și distinsă, Mariana Moga. Trăim vremuri tulburi, cu  restricții la tot pasul, nesiguranță și uneori frică , o perioadă grea și plină de obstacole. Curajul doamnei Mariana Moga - un adevărat magician al cuvântului şi sentimentului frumos înstelat în inima sa, cum a descris-o doamna Emilia Dabu, de a organiza o Tabără Literară, este un act de mare responsabilitate dar și un moment așteptat cu nerăbadare de toți cei ce participă la'' un pahar de veșnicie''. Cu multă experiență și o capacitate organizatorică deosebită, Mariana Moga reușește și de această dată șă - și surprindă plăcut colegii întru - cuvânt, prietenii iubitori de cultură, de frumos, de neam și de țară. Aflați într - o efervescență creatoare, participanți la cea de a V-a  ediţie a Taberei Prieteniei Literare „De amicitia” 2021,  ce se desfășoară în superba vilă Elisabeta de la periferia oraşului Unirii - Alba Iulia, și -au pregătit cele mai noi și frumoase cărți publicate.

TENE 266x300La începutul creștinismului și până în prezent Biserica Creștină, indiferent de rit, a imaginat că după moarte omul ajunge, undeva în Cer, în două locuri: Rai sau Iad, în funcție de cum s-a comportat în viață cu scopul de a supune enoriașii la disciplină și cumințenie în fața clerului.
    Raiul este Împărăția lui Dumnezeu, așa ne spune  Arhiman Serafin Man în “ Crâmpeie de propovăduire din amvonul Rohiei“ în care va răsplăti pe toți cei ce ascultă și împlinesc voia Sa. Sfântul Apostol Pavel, care a fost răpit până la al treilea Cer, spune: „Cele ce ochiul n-a văzut și urechea n-a auzit și la inima omului nu s-a suit, pe acestea le-a gătit Dumnezeu celor ce-L iubesc pe El” (I Corinteni 2, 9).
    În lumea aceasta au fost, sunt și vor fi sute de împărății cu mii de generații de oameni, dar nu există niciun singur om care să fi fost atât de fericit încât să nu știe ce este plânsul, durerea și întristarea. Din milioanele de familii, nu aflăm una din care să lipsească necazul și durerea. Deci noi, pământenii, putem zice că suntem între Rai și iad, avem bucurii, dar avem și necazuri, însă deosebirea între acestea pământești și cele din Rai e ca între cer și pământ.

nAşa după cum este cunoscut, limba română are multe cuvinte necunoscute, fapt pentru care sunt dese cazurile când, pentru a ne asigura că ne exprimăm corect, verbal și/sau în scris, trebuie să consultăm „Dicționarul explicativ al limbii române” - DEX-ul.
„Dicționarul explicativ al limbii române”, elaborat de Academia Română, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan”, prezintă numeroase și grave neajunsuri, dintre care cele mai mari sunt următoarele:
1. Nu este actualizat cu mulțimea de neologisme venite din alte limbi, cele mai multe din limba engleză, generate de progresul tehnologic.
2. Nu se prezintă spre utilizare și în format online (existând numai în format pe hârtie).
Cum documentarea cea mai uşor de efectuat este în mediul online, se apelează foarte uşor la singura sursă existentă, respectiv la DEX online, pe Site-ul dexonline.ro.

ch „Cunoaşterea cuvintelor conduce la cunoaşterea lucrurilor”. (Platon), sau „Cuvintele dau forma felului în care gândim şi ne determină la ce să ne gândim”. (Benjamin Lee Whorf).
„Niciodată să nu scrii incorect; nu numai că insulţi gramatica, dar faci să sufere şi sufletele”. (Socrate).

Cuprins:
1. Semnele diacritice.
2. De ce este importantă scrierea cu diacritice.
3. Măsuri ce se impun a fi luate pentru a asigura scrierea cu diacritice.
4. Într-un cuvânt, o singură literă scrisă fără diacritice conduce la un alt cuvânt, cu un sens şi cu un conţinut diferit de cel iniţial, fie cu consecinţe negative imprevizibile, fie cu conotaţii pornografice.
Anexa nr. 4/1. Exemplele de modul în care scrierea fără diacritice schimbă radical sensul şi conţinutul unui cuvânt şi pe cel al întregii propoziţii, fraze, articol de lege care conţine cuvântul respectiv.
Anexa nr. 4/2. Exemplele de modul în care o singură literă schimbă radical sensul şi conţinutul unui cuvântul şi pe cel al întregii propoziţii, fraze, articol de lege care conţine cuvântul respectiv.
5. Bibliile scrise fără diacritice redau eronat „Cuvântului lui Dumnezeu”, fiind o blasfemie.