chCărţile de foarte mare utilitate care, efectiv şi în mod real, ne schimbă viaţa, care ne ajută:
1) să adoptăm un regim de viaţă sănătos,
2) la prevenirea şi la tratarea bolilor.

Somităţi în materie prezintă, în unele din aceste cărţi, cazuri de persoane cu grave probleme de sănătate, inclusiv cu cancer, care s-au însănătoşit numai prin adoptarea unui anumit regim alimentar şi de viaţă.

1. O carte excepţională, care m-a ajutat să-mi schimb modul de viaţă, să scap (aşa spun medici oncologi) de cancerul de prostată.
 PATRICK HOLFORD. LIZ EFIONG.
SPUNE NU CANCERULUI.  Ghid de prevenire şi luptă împotriva cancerului

    Dacă bolșevismul, fascismul și nazismul constituie niște regretabile derapaje ale istoriei, căci – ne înștiințează mărturisitorul Petre Țuțea – „democrația este ostilă extremelor, care confiscă - și extrema stângă, și extrema dreaptă – personalitatea umană” (cu completarea că „extrema dreaptă nu confiscă proprietatea”, că cea stângă e egalitară și că „egalitatea coercitivă este sterilizantă”), atunci leninismul, stalinismul și hitlerismul exprimă suprema ticăloșenie a derapajelor legalizate.
    Iată de ce, pentru a nu se repeta aceste cumplite orori ale vremelnicei atotputernicii umane, ce credea în acele vremuri despre sine că-i providențială (firește, în pofida avertismentului eclesiastic că „nu este nimic nou supt soare” și că „totul este deșertăciune”), ele trebuie împărtășite generațiilor mai tinere prin manuale de istorie necontrafăcută, reviste, cărți cu amintirile supraviețuitorilor, precizări ale istoricilor obiectivi și bine intenționați etc.
    Pentru că atrocitățile săvârșite zeci de ani de către tătucul Stalin și haidamacii lui împotriva cetățenilor sovietici (cu toții neliberi), îndeosebi împotriva întemnițaților și înlăgăraților, mai apoi (după al doilea război mondial) și împotriva celor mai vrednici cetățeni ai țărilor intrate, cu incalificabilul acord al anglo-americanilor, în sfera de influență a Moscovei, nu pot fi socotite mai puțin barbare ca suferințele îndurate de evrei din partea nemților și a aliaților acestora (unguri, austrieci, ucraineni etc.) în ghetouri, dar mai ales în lagărele de exterminare prin gazare. Dimpotrivă, zic eu, dacă nu sunt minimalizate sau cu bună știință ignorate elementele complementare ale monstruosului, atunci inumanul stalinisto-bolșevic îl surclasează pe cel hitleristo-nazist. Din următoarele motive:

ch„Spune-mi ce mănânci ca să-ţi spun cine eşti”. (Jean Anthelme Brillat-Savarin).
„Eşti ceea ce mănânci”. (O veche filozofie indiană, Ayurveda).

În întreaga lume este tot mai mare numărul persoanelor care se îmbolnăvesc şi mor din cauză că nu se hrănesc sănătos, ajungând astfel să-şi sape mormântul cu dinţii mâncând.
Materialul de faţă are ca scop de a fi, pentru fiecare dintre noi, un proces permanent de examinare și de reflecţie profundă asupra faptului că sănătatea şi viaţa noastră depinde, în mod decisiv, 1) de ceea ce mâncăm, 2) de cum mâncăm şi 3) de când mâncăm.
O veche filozofie indiană, Ayurveda, spune că „Eşti ceea ce mănânci”, iar faimosul gastronom de origine franceza din secolul al 19-lea, Jean Anthelme Brillat-Savarin a lansat dictonul „Spune-mi ce mănânci ca să-ţi spun cine eşti”.
În acelaşi sens, Dr. Kirschner, în Live Food Juice, precizează că „Alimentele pe care le consumaţi determină în mod semnificativ longevitatea – sau cât de mult vă veţi bucura de viaţă şi cât de reuşită va fi viaţa pe care v-o faceţi singuri.”. (Dr. Kirschner, Live Food Juice)”.
În zilele noastre, marele pericol pentru sănătatea şi viaţa noastră este cauzat cel mai mult de faptul că noi înşine (1) nu respectăm unele reguli elementare de alimentaţie raţională, și (2) nu suntem conştienţi de faptul că „Boala este cu mult mai scumpă decât menţinerea sănătăţii”. (Robert Morse, medic american, specialist în medicină naturistă şi iridologie), şi că ajungem astfel la cruda realitate conform căreia „Jumătate din viaţă ne cheltuim sănătatea pentru avere, iar cealaltă jumătate, averea pentru sănătate”. (Voltaire).

ch„Nouă zecimi, cel puţin, din fericirea noastră se bazează exclusiv pe sănătate.”.
(Arthur Schopenhauer, în „50 de reguli de viaţă. Arta de a fi fericit”. „Regula de viaţă nr. 32”).
„Fiecare om este autorul propriei sale sănătăţi sau boli”. (Buddha).

Prin acest material sunt prezentate câteva dintre principalele regulile de bază care trebuie avute în vedere în consumul fructelor pentru ca beneficiile pentru sănătate să fie maxime.
Niciodată fructele (1) nu trebuie consumate alternativ (când unele, când altele) cu alte tipuri de alimente, şi (2) nu trebuie să aibă sub ele, în stomac, alte feluri de alimente.
Este o mare greşeală să introducem în stomac fie fructe peste mâncare nedigerată complet, fie mâncare peste fructele consumate şi nedigerate complet.
Cu 4 – 5 ore înainte de culcare, nu mai trebuie mâncat nimic, nici chiar fructe.
Zaharurile din fructele consumate înainte de culcare ne dau peste cap procesul de digestie şi ne pot strica somnul din cauză că zaharurile cresc glicemia şi dau energie. Aceasta datorită faptului că dintre toate alimentele, fructele (1) au cea mai mare încărcătură energetică, pentru tot organismul, inclusiv pentru sistemul cerebral şi nervos, şi (2) au cea mai mare putere de curăţare (de detoxifiere).

Dana Hara 2 Ultima dată când am fost la țară era pe 14 martie 2020, ziua în care am pomenit pe mama de cinci ani, și după rânduiala ortodoxă am fost la mormântul ei să torn pe el din vinul citit și binecuvântat la slujba de pomenire. Îmi era teamă cu o zi înainte că nu se va mai ține slujba de pomenire, teama justificată de noul coronavirus, cel care ne-a țintuit la nivel mondial pe toți în casă. L-am sunat atunci pe preot să știu să nu pregătesc coliva degeaba. După mai bine de o lună, am ajuns azi la țară. La mormântul mamei nu pot merge pentru că cimitirul e închis. Am ajuns la țară în casa și curtea în care îmi regăsesc universul copilăriei. Mare bucurie și mare spaimă. Bucurie văzând atâta verde în jur si atâta aer curat respirând, și spaima la gândul cât am de lucru cu dezinfectatul. Am ieșit după mai bine de o lună din casa și am ajuns la țară, casa în care îmi regăsesc universul copilăriei. Ne-am dezinfectat mâinile, încălțările și tălpile lor înainte de a ne da jos din mașină, și tot, absolut tot ce am dat jos din mașină. A trebuit să ne schimbăm de hainele de pe noi, înainte de a ne putea așeza pe vreun scaun sau pe vreuna din băncile confecționate de tata. Tata dormea. Și l-am lăsat sa doarmă aproape cât a durat operațiunea “Kill the new Corona”. Am observat petuniile plantate anul trecut de mine. Erau înflorite toate râzând la soare. Mi-am amintit ca pe 14 martie când am venit erau verzi, nu muriseră, dragile de ele! Și acum, toate erau înflorite! Ce zăpăcite! Cum să fie petuniile verzi iarna, iar acum înflorite toate, ca în miezul verii?