r2Pe 21 aprilie, în anul 753 î.e.n., Romulus punea piatra de temelie a Romei, oraş care de-a lungul istoriei avea să fie capitala unei monarhii, a unei republici şi a unui imperiu.
Ab urbe condita! Astfel a răsunat deasupra celor Şapte Coline, strigătul triumfător în latină care anunţa fondarea Romei în anul 753 înainte de Hristos. Conform miturilor Lumii Antice, Roma a fost întemeiată şi ridicată la rang de capitală în data de 21 aprilie 753 de către doi fraţi gemeni, cu atribute de semizei. Este vorba evident de Romulus şi Remus.
Tot conform legendelor se pare că în decursul unei certe violente între cei doi, ceartp care avea ca obiect locul amplasării viitoarei aşezări, Romulus l-a ucis pe Remus, iar oraşul i-a preluat numele. Nu este singurul mit. Altă legendă ne povesteşte despre o femeie misterioasă pe nume Roma, care a navigat spre Peninsula Italică alături de căpetenia tracă Eneas şi restul supravieţuitorilor căderii cetăţii Troiei.

nicolae dabija 180În aceste zile triste, de pandemie universală, la Paris s-a stins una dintre cele mai importante personalități pe care le-a dat vreodată pământul Basarabiei: Paul Goma.
Un mare scriitor. O mare conștiință. Un mare basarabean.
A fost, atunci când pământul nașterii sale traversa momente grele, alături de noi. I-am simțit bătaia de inimă, ne-a susținut, ne-a încurajat.
Îi voi rămâne recunoscător pentru faptul că la sfârșitul lui martie 2007, atunci când am fost reținut de către oamenii lui Voronin și amenințat cu închisoarea, datorită intervenției ferme a lui Paul Goma au putut fi anihilate niște planuri ale puterii comuniste de la Chișinău în privința umilei mele persoane.
Cu doi ani mai devreme, în 2005, în contextul obținerii de către V. Voronin al celui de-al doilea mandat de președinte al republicii și pe fundalul trădării lui Iurie Roșca, cel care s-a dus cu tot cu formațiune în tabăra adversarilor neamului românesc, un grup de intelectuali – Grigore Vieru, Mihai Cimpoi, Andrei Vartic, Ion Ungureanu, Alexandru Moșanu, Sergiu Chircă, Dumitru Matcovschi, Gheorghe Ghidirim, Anatol Codru, Vasile Micu, Ion Buga, Anatol Ciobanu, Ion Costaș, Anatol Petrencu, Valeriu Dulgheru, Mihai Patraș, Alecu Reniță, Aurelian Silvestru, Anatol Vidrașcu, Ion Melniciuc, Aurel Saulea ș.a. – au creat Forul Democrat al Românilor din Republica Moldova, asociație neguvernamentală de cultură și drept, la care au aderat în câteva luni peste 100 000 de persoane și circa 150 de organizații neguvernamentale.

d auOraș din România mai vechi decât piramidele Egiptene
Arheologii români au făcut o descoperire de senzație în județul Hunedoara! Aici a fost descoperit un oraș imens, cel mai vechi din Transilvania, și chiar mai vechi decât piramidele egiptene!
De cele mai multe ori, arheologii români au ocazia de a descoperi istoria României, ascunsă sub straturi de pământ, doar când autoritățile vor să mai construiască una-alta.
Cel mai vechi oraș din Transilvania, ridicat pe la anul 4.200 î.Hr …înainte să apară piramidele din Egipt (2.630 – 2.611 î.Hr.)
Este și cazul celui mai vechi oraș din Transilvania, ridicat pe la anul 4.200 î.Hr, înainte să apară piramidele din Egipt (2.630 – 2.611 î.Hr.). Așezarea a fost descoperită în timp ce muncitorii săpau pentru amenajarea autostrăzii Sibiu- Nădlac.

InimaOare de ce nu înțelege Bărbatul că Femeia este sensibila și că ea îți pune sufletul în tot ceea ce face? De ce nu înțelege Bărbatul că pentru ea conteaza lucrurile mici, făcute cu drag și din drag? Oare de ce îi dărâmă el adeseori castelul prin răceala și indiferența lui?
 
Vreau să cred că eu, Femeia, sunt importantă pentru el, Bărbatul, și că de fiecare dată când fac un pas către el, natural ar fi să facă și el un pas către mine. Indiferent că este tata, fratele, fiul, iubitul / soțul.
 
Eu sunt reprezentanta tuturor femeilor dinaintea mea.
Eu sunt rezultatul celor bune, dar și a problemelor pe care Femeia din trecut le-a avut de împărțit cu el, Bărbatul.
Iar el îl reprezintă pe Bărbatul din toate timpurile și a preluat transgenerațional toate angoasele, nemulțumirile și traumele pe care Femeia de dinaintea mea i le-a cauzat lui până acum.
Așa că Doamne, oare nu mi s-a dat o povară prea mare?
Cum aș putea eu să vindec atâtea răni deschise și vechi, de mii de ani? Nu e posibil, așa că fă-mă mai înțeleaptă.

ecreatorAșa cum am arătat în capitolele anterioare, fenomenul nebuniei joacă un rol semnificativ în scrierile autorului chinez. El adoptă acest personaj-tip, nebunul, înstrăinatul, tocmai pentru a evidenția discrepanțele sociale și atitudinea mulțimii față de individul necunoscut, care vine să pună în pericol realitatea obișnuită, fie prin felul său de a se comporta, fie prin exprimarea unor adevăruri greu de acceptat de către ceilalți. Pentru a arăta acest lucru, este necesară prezentarea aspectelor alienației mintale în două opere ale lui Lu Xun, reprezentative în acest sens, Jurnalul unui nebun și Adevărata poveste a lui A Q.

    Aspecte ale nebuniei în Jurnalul unui nebun

    Publicat în 1918, în  revista literară “新青年”(„Noul tineret”), care încuraja idei democratice, Jurnalul unui nebun este prima proză scurtă din istoria literaturii chineze moderne. Aceasta reamintește cauzurile de canibalism din perioada antică a Chinei, precum și din perioada dinastiei Qing (1644-1911). Astfel de exemple sunt cazul lui Yi Ya, care și-a gătit fiul în onoarea lui Huan din Chi (Lu Xun, 2010, p. 26), cazul lui Xu Xi Lin, executat în 1907 pentru asasinarea unui membru al dinastiei Qing, inima și ficatul fiindu-i mâncate (Lu Xun, 2010, p. 26), sau faptul că în vechime “oamenii își schimbau copiii între ei pentru a-i mânca” (Lu Xun, 2010, p. 21) – fapte verificabile, de asemenea, în istoria Chinei.
    Încă din titlu se observă o asemănare cu Jurnalul unui nebun al scriitorului rus Nikolay Gogol, care pare să fi stabilit tonul ironic și sarcastic din Jurnalul lui Lu Xun. Textul începe printr-o introducere, ce constituie un fel de ramă a povestirii în sine, care are un narator despre care nu cunoaștem decât faptul că, întorcându-se la casa părintească, decide să-și viziteze doi buni prieteni din perioada liceului, care erau frați, deoarece auzise că unul dintre ei era bolnav. Numele celor doi frați nu este dezvăluit și nici locul desfășurării acțiunii nu este clar precizat.