nÎn această perioadă, în care boala numită COVID-19 amenință întreaga lume, miliarde de oameni de pe întreaga planetă au serioase nedumeriri cu privire la adoptarea uneia dintre cele două soluții pe care trebuie să o aleagă, respectiv să se vaccineze sau nu contra virusului SARS-CoV-2, care produce boala numită „COVID-19”.
Prin acest material nu se promovează una sau alta dintre cele două soluții, ci numai se prezintă nedumeririle firești cu care se confruntă fiecare om.
Aceasta deoarece vaccinarea este o problemă care priveşte sănătatea şi viaţa fiecărui om şi chiar şi a urmaşilor săi ca urmare a faptului că un asemenea vaccin ar putea interveni și în materialul genetic al celui injectat, modificând în mod nedorit zestrea genetică a acestuia.
În cazul unui vaccin contra COVID-19, cu grave efecte secundare negative, pot avea loc daune, defecte, mutații genetice ireversibile (genetic) şi ireparabile, care pot fi pentru tot restul vieţii și care se poate transmite şi la urmaşi.
În prezent nu se ştie dacă acest vaccin poate avea și efecte secundare, iar dacă da, care vor fi acestea, cât de mari vot fi.

b La 18 octombrie, 1599 a avut loc bătălia de la Şelimbăr. Mihai Viteazul învinge oastea transilvană condusă de Andrei Bathory, întregul teritoriu al Transilvaniei intră în stapânirea lui Mihai Viteazul.
Un rol important în bătălia de la Şelimbăr l-a avut haiducul sârb Baba Novac, care niciodată nu s-a lasăt impresionat de superioritatea numerică a duşmanului.
Haiducul sarb nu mai suporta tratativele episcopului Malaspina, sol al lui Andrei Bathory si ataca prin surprindere. In cele trei momente hotaratoare de la Selimbar, mana dreapta a domnitorului a fost Baba Novac. Aflat in linia intai, s-a batut si a invins toti capitanii de oaste ai armatei ungurilor. Stefan Lazar, Peter Huszar, Stefan Csaki, Moise Szekely si Gaspar Kornis sunt umiliti de batranul de peste 80 de ani.

teneLa începutul secolului XX elitele intelectuale influențate și de ideologia marxistă credeau  că modernizarea economică, descoperirile științifice și dezvoltarea socială v-a duce la o diminuare  a importanței religiei în viața oamenilor. Această dendință era acceptată de toate părțile.Laicii care stăruiau asupra modernizării aclamau măsura în care știința, raționalismul și pragmatismul eliminau superstițiile, miturile și ritualurile, care formau esența religiilor din secolul nostru. Pe de altă parte, conservatorii sunt îngrijorați și avertizează în legătură cu consecințele dezastruase  dacă dispar religiile și instituțiile  care îndrumă și promovează morala în rândul individului și al societății.După aceștia, dispariția religiilor ar urma anarhia, depravarea și o suminare a civilizației, a vieții morale.
    T.S.Eliot (în Idea of a Christian Society, New York, Harcourt, Brace and Company, 1940, p.64. ) spunea: “Dacă nu-l vreți pe Dumnezeu  (și Dumnezeu este gelos ), ar trebui să vă închinați lui Hitler sau lui Stalin “.
    Scriam în câteva eseuri, publicate în anul acesta, despre Celula Dumnezeu. Aceasta fiind conștiința și memoria omului, provenită din prima celulă vie din ciorba Oceanului Primordial, și care s-a trasmis prin lanțul trofic la om prin procese chimice deosebite.Practic aceasta este Dumnezeu.Când ne rugăm, sau ne închinăm, o facem către conștiința noastră, nu unei persoane sau forță exterioară.

nRezumat. Termenul „distanțare socială”, frecvent utilizat de întreaga populație, evocă, în mintea multor persoane, în special la cele vulnerabile (care și așa trăiesc cu una sau cu un cumul de privațiuni sociale) asocierea cu ideea de a fi ținut la distanță, respinsă, izolată, discriminată. Termenul de „distanţare socială” este total greşit folosit în a exprima „distanțarea COVID-19”. Noțiunea de „distanţare fizică” nu este nici ea corectă și nici pe deplin sugestivă în a exprima „distanțarea COVID-19”. Termenul de „distanţare socială” este total greşit folosit în a exprima „distanțarea COVID-19”. În perioada de pandemie este important să rămânem separați, distanțați fizic, dar conectați social. „Distanţare fizică” este pe deplin sugestivă în a exprima „distanțarea COVID”, fapt pentru care se impune folosirea noțiunii corecte și pe deplin sugestive de „distanțare fizică COVID”.

1. Precizări de ordin semantic

„Limba dă forma felului în care gândim şi ne determină la ce să ne gândim”. (Benjamin Lee Whorf).
„Cuvintele ne spun cum să gândim şi să acţionăm”. (Benjamin Lee Whorf).

elaIntram in viața puri și inocenti. Apoi, încet încet învățam despre cum “ar trebui” sa facem lucrurile pentru a fi fericiti și a avea succes. Fără sa (ne ) punem prea multe întrebări, ajungem in punctul in care credem ca știm. Abia atunci începe travaliul. Pentru ca, viața ne dovedește zi de zi ca nu exista nicio rețeta pentru a trai. Vin peste noi evenimente, oameni, situații, ce nu se potrivesc cu tiparul învățat, cu rețeta universala  “dacă..atunci.”
Am funcționat după legi deterministe multă vreme și am ajuns azi sa înțelegem ( unii ) sau cel puțin sa ne punem întrebări ( alții ) ca nu-i deloc așa, odată cu nepotrivirea constatata iar și iar.
Când începi sa pricepi, pricepi și cu ochii închiși. Sau mai ales cu ochii închiși. Pentru ca nu mai funcționezi după ceea ce-ți spune mintea ci mai degrabă sufletul e cel ce te conduce.
Și pentru ca de ceva vreme buna funcționez după deviza “ajuta, încurajează, susține”, sper ca invataturile extrase din întâmplările/lecțiile mele sa fie de folos!