oedipOedip, în mitologia greacă, a fost regele cetății Teba care, fără să vrea, și-a ucis tatăl și s-a căsătorit cu mama sa.
Homer a povestit că soția și mama lui Oedip s-au spânzurat atunci când adevărul despre relația lor a ieșit la iveală, deși aparent Oedip a continuat să conducă cetatea Teba până la moartea sa.
Conform unei versiuni a poveștii, Laios, regele cetății Teba, a fost avertizat de un oracol că fiul său îl va ucide. În consecință, atunci când soția sa, Iocasta, a născut un fiu, Laios a poruncit ca bebelușul să fie abandonat pe muntele Cithaeron. Un cioban a avut milă de prunc, iar apoi copilul a fost adoptat de regele Polybus din Corint și soția sa, acesta fiind crescut ca fiul lor.

chStudiile și cercetările în plan practic au ajuns la concluzia că virusul SARS-CoV-2 se transmite prin utilizarea monezilor (a banilor din metal) și a bancnotelor (a banilor din hârtie).
De fiecare dată după ce au fost atinși banii primiți de la alte persoane (cel mai frecvent la magazine), pentru a reduce riscul de infecție și de răspândire a virusului 1) evitați să duceți mâna la nas, la, gură și/sau la ochi și 2) spălați mâinile cât mai repede.
În timp de pandemie, banii care au trecut prin mâna unei persoane bolnave cu COVID ne pot pune în pericol sănătatea și chiar viața, pe când sursa (onestă) din care provin, chiar și din folosirea WC-urilor, îi lasă și fără miros și nevirusați.
Deci, „Banii n-au miros” dar pot avea virusuri care ne pot pune în pericol sănătatea și chiar viața.  

„Banii n-au miros”

În timpul domniei lui Nero s-au făcut mari cheltuieli şi visteria imperiului era goală.

chÎn timpul acestei pandemii globale, una dintre cele mai ieftine, mai ușoare dar și mai importante metode de a preveni contaminarea cu virusul SARS-CoV-2 este dezinfectarea corectă a mâinilor, atât la intrarea, cât și la ieșirea din magazine.
Activitățile de cumpărare de produse de la magazine pot conduce și la contaminarea cu virusul numit SARS-CoV-2, care provocă boala numită COVID-19, dacă nu se cunosc și nu se respectă regulile elementare prin care se poate preveni îmbolnăvirea.
Trebuie avut în vedere fie și numai faptul că, chiar de la intrarea în magazin, ai luat cu un coș sau un cărucior manevrat frecvent cu ambele mâini.
Dacă te afli către sfârșitul programului (care, la numeroase magazine, este între 8 - 22) s-ar putea ca mâinile tale să atingă un coș sau un cărucior care a mai fost manevrat de până la 30 de persoane.
În cazul în care fie și numai una dintre aceste persoane este bolnavă cu COVID-19, riscul este destul de mare să te îmbolnăvești și tu.

nCuprins:
1. Cauzele îmbolnăvirii cu COVID-19
2. VORBITUL, TUȘITUL și/sau STRĂNUTUL fără mască la gură, sunt un mare pericol de contaminare cu virusul SARS-CoV-2
3. Virusul se transmite și pe cale aeriană
3. Virusul se transmite și pe cale aeriană
4. Timpul dintre expunerea la virus și momentul de debut al simptomelor
5. Timpul cât rezistă virusul în aer și pe obiecte
6. Transmiterea virusului se face și prin atingerea telefonului mobil
7. Virusul nu atacă organismul prin piele
8. Transmiterea virusului se face și prin atingerea banilor
Bibliografie

1. Cauzele îmbolnăvirii cu COVID-19

Numeroase persoane se îmbolnăvesc cu COVID-19 din cauză că:
1) nu cunosc modul în care se transmite virusul numit SARS-CoV-2 (care este unul dintre sutele de virusuri din familia corona-virusului) care provocă boala numită COVID-19;

nCuprins: Contact/contacți, la virus, la „virusul SARS-CoV-2”, la „boala infecţioasă COVID-19, contaminare; corona-virus; COVID – 19; distanțare socială; epidemie; pandemie; SARS-CoV-2; vaccin; virus; Wuhan.

Începând cu anul 2020, noţiuni precum „Pandemie”, „Corona-virus”, „SARS-CoV-2”, „COVID - 19”, „distanțare socială” etc. fac parte din limbajul zilnic al fiecărui om. Numai că, în frecvente cazuri, aceste noțiuni sunt folosite fără a li se cunoaște sensul și conținutul lor real, care este prezentat în cele ce urmează.
Boală cronică. Boala cronică este definită ca o afecțiune de lungă durată, care nu dispare spontan și nu poate fi vindecată complet, având, de regulă, o evoluție lentă. Bolile cronice care cresc riscurile unei complicații în infecția cu coronavirus sunt bolile cardiovasculare, diabetul, hipertensiune arterială, bolile sistemului respirator și cancerul, în special la bătrânii care suferă de acestea.  
Comorbidăți. Comorbiditățile sunt bolile cronice care coexistă. Dintre acestea, cele care cresc riscul de evoluție severă în cazul infecției cu virusul Sars-CoV-2 sunt: bolile cardiovasculare, diabetul, hipertensiune arterială, bolile sistemului respirator și cancerul, în special la bătrânii care suferă de acestea.