spiru haretRămas în istorie drept „omul școlii”, Spiru Haret este cel care a reformat din temelii învățământul românesc, fiind conștient că o țară în care rata analfabetismului era de aproape 80% nu avea cum să progreseze.
Matematician, fizician și astronom, pedagog, om politic liberal și nu în ultimul rând ministru, funcție deținută de trei ori și prin care își va pune decisiv amprenta asupra României, Spiru Haret este cunoscut în primul rând ca fiind „părintele” școlii românești moderne.
Marele om de știință s-a născut la 15 februarie 1851, la Iași, într-o familie armenească în care tatăl, Costache, era judecător. Studios de mic, Haret a fost admis cu bursă la Liceul „Sfântul Sava” din București la vârsta de 11 ani. În perioada liceului a publicat o culegere de algebră și o alta de trigonometrie.

Între 1869 – 1874 a studiat matematica și fizica la Facultatea de Științe a Universității din București. După numai câteva luni de la obținerea licenței, pleca la celebra universitate Sorbona, din Paris, cu o bursă câștigată la un concurs organizat de Titu Maiorescu, Ministru al Cultelor și Instrucțiunii Publice la vremea respectivă. În mai puțin de un an obținea licența în matematică, urmată de cea în fizică.

moraruI.    Anul platonic sau Marele An Cosmic

Conform Tradiției, Marele An Cosmic are o durată de 25920 de ani, adică durata de precesie completă a echinocțiilor. În ceea ce privește acest număr de ani, Armand G. Constantinescu afirmă în cartea sa, Tratat de Astrologie, un lucru foarte interesant:
„Cifra normală a respiraţiilor unui om în 24 de ore este de 25.920, corespunzând cu cei 25.920 ani ai marelui an cosmic denumit anul lui Platon. Acest număr de ani este durata în care punctul echinoxial parcurge întreg cercul zodiacal, în fenomenul bine cunoscut al presiunii echinoxului. Omul efectuează exact atâtea respiraţii cât parcurge întreg universul nostru solar, ca număr de ani, pentru a ajunge la punctul de unde a plecat. Şi ciclul se repetă mai departe, căci nu numai că, ceea ce este în Cer e şi pe pământ, dar ceea ce este pe pământ se oglindeşte în organismul omului.” (Tratat de Astrologie, Sibiu, Editura AnandaKali, 2011, p. 13).
Dacă împărțim Marele An Cosmic la 12, obținem 2160 de ani, adică exact cât durează o lună cosmică sau o eră zodiacală. Există, prin urmare, douăsprezece ere zodiacale care corespund celor douăsprezece zodii din zodiacul occidental.

op„Frumoasa și Bestia”, fie sub forma basmului original, animația Disney sau filmul care a dominat box office-urile în 2018, este o poveste de dragoste care a supraviețuit de-a lungul a sute de ani.
Povestea emoționantă a fost scrisă de franțuzoaica Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve în 1740. Totuși, istoricii și culegătorii de folclor au descoperit 23 de variante diferite ale basmului, toate din colțuri diferite ale lumii.
Noțiunea că dragostea poate trece peste orice obstacol există în folclorul multor culturi.
După cum se întâmplă în multe dintre aceste povești, bestia este, de fapt, o persoană ascunsă sub masca unei creaturi. Acțiunea și tema transformării se aseamănă puternic cu lucrarea grecească „Eros și Psyche”. Cu toate acestea, „Frumoasa și Bestia” diferă de multe dintre aceste povestiri printr-un aspect foarte important. Se pare că o persoană cât se poate de reală a inspirat acest basm.

„Frumoasa și Bestia” a fost inspirată din viața tragică a lui Petrus Gonsalvus și soția sa uimitor de frumoasă, Catherine. Gonsalvus s-a născut în 1537 în Tenerife cu o afecțiune medicală rară numită hypertrichosis, denumită și „sindromul vârcolacului”.

sfinx Egiptologii sunt de părere că Sfinxul a fost construit astfel încât să surpindă echinocţiile, dar şi solstiţiul.
Sfinxul este unul dintre cele mai cunoscute monumente construite de către egiptenii antici. De-a lungul timpului, oamenii de ştiinţă dar şi autori ai diferitelor teorii ale conspiraţiei au propus o multitudine de ipoteze legate de motivul şi modul în care acest monument a fost construit. De-a lungul timpului şi realizând observaţii, egiptologii au ajuns la concluzia că Sfinxul a fost construit astfel încât să se alinieze cu Soarele atunci când are loc echinocţiul, cele două momente din an în care durata zilei este egală cu cea a nopţii, notează Live Science.
Studiile au stabilit că Sfinxul, o reprezentare a trupului unui leu cu cap de om, a fost construit astfel încât să facă trimitere la faraonul Khafre din cea de-a patra dinastie, acesta domnind între 2575 şi 2465 înaintea erei noastre.

galileo galileiTeoria heliocentrică promovată de către Galileo intra în conflict cu modelul promovat de către Biserica Catolică.
Galileo Galilei este una dintre cele mai importante figuri ale științei moderne prin munca depusă de acesta în vederea demonstrării validității modelului heliocentric de către Nicolaus Copernicus. De asemenea, acesta este un exponent important al metodei științifice actuale: urmărire dovezilor indiferent de părtinirile proprii. Această filozofie a științei a fost cea care, în anul 1633, l-a adus în fața Inchiziției, notează History.
Deși din punct de vedere matematic și teoretic, teoria propusă de către Nicolaus Copernicus și ulterior Galileo Galilei se lovea de un dușman redutabil: Biserica Catolică. Aceasta avea de partea sa puterea politică, autoritate divină și secole de tradiție scolastică veche de secole puse în slujba demonstrării geocentrismului, propus de către gânditorii epocii clasice: Pitagora, Platon sau Aristotel.