alexandre dumasAlexandre Dumas (deseori numit și „tatăl”) s-a născut la data de 24 iulie 1802 la Villers-Cotterêts, Aisne, Franța și a murit la data de 5 decembrie 1870 la Puys, în apropiere de orașul Dieppe din Freanța.
Alexandre Dumas a fost unul dintre cei mai prolifici și mai populari scriitori francezi ai secolului XIX. Dumas a câștigat o reputație grozavă mai întâi ca dramaturg și apoi ca scriitor de romane istorice. Cele mai cunoscute romane ale lui Dumas rămân „Contele de Monte Cristo” și „Cei trei muschetari”.
Memoriile lui Alexandre Dumas amintesc despre evenimente din viața sa extraordinară și oferă o perspectivă unică asupra vieții literare franceze din timpul Romantismului. Dumas a fost tatăl (père) dramaturgului și romancierului Alexandre Dumas, numit și Dumas fils.
Tatăl lui Dumas a fost Thomas-Alexandre Davy de La Pailleterie. Acesta a fost copilul născut din flori al marchizului Antoine-Alexandre Davy de la Pailleterie și sclavei de culoare Marie Cessette Dumas, a fost un soldat obișnuit care a folosit numele mamei sale începând cu 1786. Mai apoi, Thomas-Alexandre a ajuns general în armata lui Napoleon. Însă, familia a trecut prin greutăți, în special după moartea generalului Dumas din 1806.

confuciusDeși detaliile privind viața filosofului chinez Confucius sunt insuficiente, acestea stabilesc un interval de timp și context istoric precis. Confucius s-a născut în cel de-al 22-lea an al domniei Ducelui Xiang of Lu (551 î.Hr.) în apropiere de Qufu, estul Chinei.
Confucius este cel mai faimos învățător, filosof și teoretician politic al Chinei. Teoriile sale au influențat profund civilizațiile Chinei și a altor țări din Asia de Est. Un text chinezesc antic arăta că înălțimea lui Confucius ar fi fost de 2,89 metri. Deși acel document cel mai probabil a exagerat înălțimea filosofului, nu există nicio îndoială că acesta a avut o statură impresionantă.
Ideea că filosoful s-ar fi născut în cea de-a 27-a zi din a opta lună lunară a fost pusă la îndoială de istorici, însă data de 28 septembrie este încă celebrată în mare parte din Asia de Est ca ziua de naștere a lui Confucius.

pRecunosc, nici măcar nu auzisem de Teodor Stănescu și cartea lui până acu vreo câteva zile, când (desigur, invitat fiind) l-am vizitat în apartamentul său de pe strada Basarabiei pe bunul și înzestratul prieten Ioan Tivadar, fost profesor de fizică la colegiul „Dragoș Vodă”, de unde s-a pensionat în urmă cu câțiva ani.
    Ei bine, nu numai că acest apartament constituie rara și adorabila împletire (ordonată și captivantă) dintre un mic atelier de „isprăvi” electronice și unul mult mai amplu de negrăită delectare spiritual-artistică (bibliotecă, pictură, sculptură, grafică), dar amfitrionul realmente te încântă cu zestrea lui intelectuală și prin modul cum te tratează cu fine delicatese, toate ieșite din mâinile sale pricepute și neobosite – un delicios vin de struguri negri și, mai ales, o divină miere,  pe care o produce cu un rafinament apropiat de cel artistic...

Înainte de-a intra în subiectul propriu-zis al capitolului de faţă, cuvine-se să facem câteva precizări în legătură cu cultura. Din următoarele două motive:

   1)Conceptul de cultură este atât de frecvent folosit în vorbirea curentă, încât aproape nimeni nu-şi mai pune problema conţinutului său, lucrurile – la fel ca, bunăoară, în cazul inteligenţei sau al frumosului – fiind considerate deplin lămurite prin repetare şi întrebuinţare, nicidecum prin analiză şi înţelegere. În cele ce urmează, vom vedea cât de departe de cunoaştere şi adevăr se situează o atare poziţie superficială şi comodă.

   2)Componenta ludică este pretutindeni prezentă în poezia lui Ion Burnar. Ori ludicitatea este un indiscutabil fapt de cultură!

arhimedeArhimede, cel mai faimos matematician și inventator al Greciei Antice, este cel mai bine cunoscut pentru descoperirea relației dintre suprafața și volumul unei sfere și cilindrul său circumscris.
Matematicianul mai este cunoscut și pentru formularea principiului din hidrostatică, numit și principiul lui Arhimede, și a unui dispozitiv pentru ridicarea apei, cunoscut drept șurubul lui Arhimede.
Arhimede a locuit în Siracuza, pe insula Sicilia. Tatăl său, Fidius, era astronom, astfel că Arhimede a continuat tradiția familiei.
Arhimede a descoperit că volumul unei sfere este două treimi din volumul unui cilindru care o înconjoară. Totodată, matematicianul a mai descoperit și legea flotabilității (principiul lui Arhimede), care spune că un corp într-un lichid este acționat de o forță egală cu greutatea lichidului dislocuit de către corp. De asemenea, șurubul lui Arhimede, un dispozitiv cu o lamă în formă de șurub rotativ în interiorul unui cilindru, putea fi folosit pentru a ridica apa din puțuri în canalele de irigație.