predescuMotto:
Timpul nu e decât pârâul în care pescuiesc.
Henry David Thoreau

De mult mă gândesc la o evocare a cenaclului literar al medicilor V. Voiculescu (fost A. P. Cehov) de pe bulevardul Carol I, fost Republicii, adică din locul unde se află acum Teatrul Foarte Mic.
Cred că acest loc de întâlnire a unei bune părţi dintre membrii Uniunii Scriitorilor de atunci, (care ajungeau, uneori, să fie mai numeroşi, la şedinţele de cenaclu, decât medicii membri en titre), într-o foarte scurtă perioadă de relaxare ideologic-poliţienească, în prezenţa unor scriitori foşti deţinuţi politici – despre care habar n-aveam, pe atunci, că erau aşa ceva, a constituit un fenomen unic în epocă.
Am frecventat cenaclul acesta prin perioada 1969-1975. Şef al său era, pe atunci, doctorul Toma Beuran, radiolog – şi poet, în restul timpului.
Cel care m-a dus acolo a fost doctorul Romulus Dinu, neurolog, autor de proză SF şi co-inventator al Rodilemid-ului, un imunomodulator foarte apreciat, din câte-am auzit.

Se împlinesc 111 ani de la momentul în care marele inventator român Aurel Vlaicu decola pentru prima oară deasupra Câmpului Cotroceni.
Ambiţiosul inventator şi pionier al aviaţiei româneşti şi mondiale, a construit la atelierele de la Arsenalul Armatei avionul "Vlaicu I", primul avion construit pe teritoriul romanesc. El a primit sprijin în acest demens din partea Casei Regale şi din partea Armatei Române.
Cu acest avion, Aurel Vlaicu va decola prima oară pe data de 17 iunie 1910. Prin actul său, Vlaicu a situat România pe locul doi în lume, după Franţa, în utilizarea avionului cu destinaţie militară.
Emoţionat, el îşi înregistrează brevetul nr. 2258 pentru aşa-numita "Maşină de zburat cu corp în urmă de sageată".
Un an mai târziu, inginerul Vlaicu îşi construieşte un al doilea avion, celebrul "Vlaicu II", cu care zboară în mai multe oraşe, în cadrul unor turnee în care îşi face cunoscute invenţiiile.

muzeul pogor iasiJunimea a fost un important curent cultural și literar, precum și o societate literară fondată în anul 1863 la Iași, de către Iacob Negruzzi, Petre Carp, Vasile Pogor, Theodor Rosetti și Titu Maiorescu.
Totuși, Junimea nu a fost fondată printr-un act formal, asemenea Academiei Române aproximativ în aceeași perioadă la București. În schimb, Junimea a fost o comunitate de interese culturale și socio-politice. Totodată, Junimea mai cuprindea un cenaclu literar, o tipografie și un sistem de librării.
Prin Junimea au fost descoperiți cei mai importanți scriitori români ai secolului XIX, cum ar fi Mihai Eminescu, I.L. Caragiale și Ion Creangă. Astfel, Junimea este considerată cel mai important curent literar între anii 1850 și 1900.

cassander rege macedoniaCassander a fost rege al Macedoniei și a trăit în timpul secolului al IV-lea î.Hr. Cassander a fost fiul lui Antipater, unul dintre generalii lui Alexandru cel Mare.
În timpul campaniei lui Alexandru împotriva Imperiului Ahemenid, Cassander a rămas cel mai probabil în Europa, având în vedere că tatăl său devenise regent în Macedonia. În urma morții tatălui său, Cassander a devenit unul dintre diadohi și a luptat pentru controlul imperiului fragmentat al lui Alexandru. Cassander era nemilos din punct de vedere politic și a avut succes atunci când a venit vorba de controlul teritoriilor sale.
Din păcare pentru Cassander, acesta nu a fost capabil să creeze o dinastie. La scurt timp după moartea sa, familia lui Cassander, Antipatrid, a pierdut controlul Macedoniei în fața lui Demetrius I Poliorcetes, membru al dinastiei Antigonid.

    Viața și activitatea sărbătoritului nostru de AZI – Gheorghe Fabian – au fost, sunt și fi-vor totdeauna plasate sub arcul de lumină al Pogorârii Sfântului Duh asupra noastră, al Solstițiului celui mai strălucitor, Solstițiul de vară, care premerge Noaptea de Sânziene, când cerurile se deschid, iar Spiritul Moșilor, stră-Moșilor noștri Primordiali coboară printre noi și ne binecuvântează. 
    …Nevoia de independență a clocotit în inima copilului acestuia încă de la anii vârstei de aur, petrecuți în satul natal, Butin (azi, orașul Gătaia) din județul Timiș. Multietnic era cătunul acela de vis, Butin, în care – în deplină armonie, solidaritate și omenie – trăiau slovaci, români, sârbi, germani, unguri, evrei. Părinții săi erau slovaci. Tatăl – cantor-organist al Bisericii lutherane. Iubindu-l ca pe lumina ochilor, pe când odrasla avea doar 9 ani, tatăl – în deplin acord cu mama – a vândut un cal și i-a dăruit un acordeon Hohner, cu 80 de bași. Gest de ctitor. Gestul părinților săi. Gest întemeietor de opțiune profesională și destin în vibrații baroce din muzica lui Vivaldi.