Excelenţei sale, Domnului Bogdan Aurescu,
Ministrul Afacerilor Externe – Bucureşti
Aachen, astazi, 18.08.2015
Excelenţă,
Sunt Lucia Soreanu Şiugariu, soţia poetului erou Ion Soreanu Şiugariu, căzut pe câmpul de luptă din Slovacia la 01 februarie 1945.
- Detalii
- Scris de ZO
Totul este un orgasm. Nașterea, moartea, debutul , inputul, totul. De astăzi nimeni nu mai moare de capul său. Numai din orgasm. Fiecare are două capete. Unul rece, altul cald. Niciunul nu-i aparține în întregime. Adică suntem niște viermișori văzuți din avion.Unul devine cuc, altul cucuruz, unul cucuvea, altul hulala, nu se merită , zice Mary din cartierul Primavery, știți că Yorik purta pălărie și a fost la președinție? A terminat prin orgasm. Cineva a strigat - ieși afară, a intrat în istorie , a luat o papară, după un orgasm groaznic. Avem timp pentru toate, să nu dormim, nepoate, să alergăm, netoate, să regretăm, fârtate, să-i judecăm pe alţii, să respectăm înalţii, să regretăm că scriem, scriitori între o mie, avem chiar şi proiecte, din lipsă de obiecte, avem timp de iluzii, de nu facem ocluzii, ambiţii şi cenuşă, destinul după uşă, din nori şi amănunte,
- Detalii
- Scris de BORIS MARIAN
Despre compozitorul Eugen Doga se spune că ar fi cel mai mare compozitor român în viaţă. De aceea, pare un paradox faptul că românii îl cunosc prea puţin. Maestrul concertează în ceste zile în Canada și SUA în adrul unui turneu official dedicate Zilei Limbii Române.
Legăturile sale cu România datează încă de pe vremea comunismului. El este cel care a realizat coloana sonoră a filmului "Maria Mirabela", însă noi îl cunoaştem în special pentru muzica din filmul "Şatra" care a rulat şi pe ecranele noastre sau din filmul "Gingaşa şi tandra fiară", pentru care a compus şi celebrul său vals, apreciat pe întreg mapapondul.
- Detalii
- Scris de RGN
Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural „Bucovina", Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Departamentul Învățământ și Știință al Administrației Regionale de Stat din Regiunea Cernăuți, Primăria Putna și Mânăstirea Putna, au organizat în perioada 13-14 august 2015, etapa finală a Traseelor eminesciene.
Ajuns la cea de-a doua ediție, evenimentul aduce în prim plan promovarea operei eminesciene în rândul elevilor din județul Suceava și Regiunea Cernăuți, identificarea elementelor de memorie bucovineană, care amintesc de trecerea poetului național prin aceste locuri, precum și legătura poetului cu Bucovina strămoșilor săi.
- Detalii
- Scris de RGN
Dupa ce am ajuns la al IV-lea numar al revistei s-a iscat întrebarea, şi-a fost rostită de mai mulţi cititori, de ce nu publicam un program al revistei să ştie lumea (în)spre ce ne îndreptam. E foarte adevarat că de-a lungul istoriei presei româneşti foarte multe reviste au pus în fruntea primului număr un articol program distinct, multe dintre ele călăuzind nu doar colaboratorii momentului, ci o directie în evoluţia culturii şi a literaturii noastre. Alte reviste însă şi-au format programul din mers, ca să spunem aşa, şi el a fost repelat de cititori, mai repede sau mai târziu, în funcţie de intuiţia fiecarui. Revista noastră şi-a expus programul, în general, chiar prin titlul şi prin motto-ul pus pe frontispiciul ei ( citatul din Noica: „Sufletul trebuie tratat ca pământul. Să i se dea ce-i trebuie pentru a fi roditor”), dar, probabil, mai puţin prin editorialele publicate pâna acum.
- Detalii
- Scris de Silviu Guga