- Detalii
- Scris de Cosmin Zamfirache
Castelul Corvinilor a păstrat legende înfiorătoare, iar una dintre cele care l-au făcut cunoscut în întreaga lume aminteşte despre întemniţarea voievodului Vlad Ţepeş, timp de şapte ani, într-un beci al monumentului istoric. Chiar dacă povestea nu este adevărată, susţin istoricii, ea a adus notorietate cetăţii din Hunedoara.
Castelul Corvinilor a devenit cunoscut în întreaga lume şi datorită asocierii monumentului istoric cu Vlad Ţepeş. Voievodul muntean a fost sursa de inspiraţie pentru Bram Stoker, autorul celebrului roman de ficţiune Dracula. Un zvon al vremurilor trecute spune că „Dracula” ar fi fost întemniţat timp de şapte ani într-un beci al Castelului Corvinilor. În timpul în care ar fi prizonier de lux al cetăţii medievale,
- Detalii
- Scris de Daniel Guţă
Născut într-o modestă familie de ţărani români din localitatea arădeană Şiria, faimosu scriitor şi jurnalist Ioan Slavici şi-a petrecut o parte din viaţă prin închisori.
Expoziția de fotografie Generații aduce împreună patru dintre cei mai reputați fotografi din Baia Mare: Mihai Grigorescu, Laszlo-Tibor Olah, Hajdu Tamas și Vasile Dorolţi. Expoziția deschisă la sediul Fundației Baia Mare 2021 va avea o durată de o lună și face parte din programul de candidatură la orașului pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii.
Vernisajul va avea loc joi 24 septembrie, de la ora 19:00, la sediul Fundației Baia Mare 2021, la parterul clădirii Millennium III din Centrul Istoric. Vizitatorii vor avea ocazia să se bucure de cele 32 de lucrări până la finalul lunii octombrie, dar și să-și adauge în bibliotecă catalogul expoziției tipărit în condiții grafice de top.
- Detalii
- Scris de Vlad Ioan Tausance
Persoana care i-a fost alături poetului Mihai Eminescu în cele mai cumplite momente ale ultimilor săi ani a fost Harieta Eminovici, sora poetului. Infirmă, Harieta se târa pe brânci şi cheltuia până şi ultimii bani pentru a alina suferinţele fratelui.
Cu toate că a fost o victimă a regimului comunist, din cauza căruia a și „evadat", nu a rostit niciun cuvânt de rău despre România. Matei Vișniec nu mai are nevoie de nici o prezentare, dar noi, cei care l-am întâlnit sâmbătă, la Atena, avem nevoie să vorbim despre întâlnirea cu domnia sa.
La „Polis Art Cafe", Sala Logou kai tehnis (Literatură și artă), din Atena, sâmbătă 19 septembrie, ora 12.00, în cadrul proiectului EUNIC - Atena (Rețeaua Institutelor Culturale din Uniunea Europeană), sub patronajul Ambasadei României din Atena, cu sprijinul Institutului Cultural Român și colaborarea Societății Culturale Balkania Contemporană, a avut loc întâlnirea publicului român și grec, din Atena,
- Detalii
- Scris de Dan Hașdean
Citește mai departe: Matei Vișniec întâlnire cu publicul grec și român, la Atena