La data de 4 octombrie 1873 s-a născut matematicianul Gheorghe Ţiţeica, considerat unul dintre fondatorii geometriei diferenţiale centro-afine; este unul dintre creatorii şcolii matematice româneşti; a fost membru al Academiei Române şi vicepreşedinte al acestui for (iunie 1924 – iunie 1925) (m. 5 februarie 1939)

Gheorghe Ţiţeica s-a născut la Turnu-Severin, la 4 octombrie 1873. Tatăl său, Radu Ţiţeica, originar din Buzău, era mecanic de vapor, iar mama sa, Stanca, s-a ocupat de creşterea copiilor: un băiat şi trei fete.

Gheorghe a urmat şcoala primară în oraşul natal, iar liceul la Craiova,

„Căci voi, fraţilor, aţi fost chemaţi la libertate; numai să nu folosiţi libertatea ca prilej de a sluji trupului, ci slujiţi unul altuia prin iubire. Căci toată legea se cuprinde într-un singur cuvânt, în acesta: Iubeşte pe aproapele tău ca pe tine însuţi.“ (Sfântul Apostol Pavel) Dumnezeu l-a creat pe om liber, liber spre a-şi urma propriul drum în viaţă.

Imediat ce omul a fost creat de Dumnezeu a primit libertatea de a se bucura de toate roadele grădinii Eden şi sfătuit să nu mănânce din fructul oprit. Omul a avut libertatea de a alege între bine şi rău. A ales greşit.

A călcat porunca divină. Omul era responsabil de toată creaţia. El a fost pus să stăpânească peste păsările cerului, animale, vegetaţie, vietăţile din ape.

Un studiu realizat de o echipă de psihologi din Cluj-Napoca şi Bucureşti despre profilul naţional de personalitate al românilor - prezentat în premieră - arată că aceasta este una de tip bipolar, care corespunde profilurilor "Făt-Frumos” şi "Zmeu”.

Profilul "Făt-Frumos” este asociat cu persoane educate, între 30 şi 50 de ani, iar celălalt cu persoane cu educaţie scăzută, între 14 şi 17 ani şi peste 60 de ani, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Coordonatorul echipei de psihologi de la Universitatea "Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca şi Universitatea Bucureşti, Daniel David, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că prezentarea primelor concluzii ale studiului despre profilul

Într-un pasaj obscur din Epistola a doua către Tesaloniceni, Sf. Apostol Pavel vorbește despre cel care împiedică venirea Antihristului. “Și acum știți ce-l oprește, ca să nu se arate decât la vremea lui. Pentru că taina fărădelegii se și lucrează, până când cel care o împiedică acum va fi dat la o parte (s.n)”.
Fragmentul a născut comentarii diverse, ca urmare a ambiguității sale, dar la nivelul Părinților și scriitorilor bisericești a existat un consens relativ.
Cel care împiedica venirea vremurilor de pe urmă era statul roman. “Unii spun că ar fi vorba de harul Sfântului Duh, dar alții înclină să vadă legea romană, idee spre care înclin și eu(…) Deoarece, atât timp cât există frica de imperiu, nimeni nu se va pune pe sine mai presus. Dar când acesta se va dezintegra,

La 26 septembrie 1889, în Germania, s-a născut Martin Heidegger, cel mai important filosof al secolului al XX-lea, ce a avut o mare influenţă asupra filosofiei contemporane.

Martin Heidegger s-a născut la Messkirch, un orăşel liniştit, conservator şi religios, iar acest lucru a constituit o influenţă formatoare asupra lui şi a gândirii sale filosofice. În anul 1909 acesta a petrecut două săptămâni în cadrul Ordinului Iezuit înainte de a-l părăsi (probabil din motive de sănătate) pentru a studia teologia la Universitatea din Freiburg. În 1911 acesta a schimbat domeniul, trecând la filosofie. În 1913 dă examenul de doctorat ("Teorie despre sentinţă în psihologism") şi în 1916 examenul de docenţă la Heinrich Rickert ("Categoriile şi teoria semnificaţiei lui Duns Scotus").