Așa ceva nu se predă la nicio lecție de istorie, dar este totuși istorie reală, chiar dacă ignorată complet în prezent. Mai nimeni nu știe astăzi despre faptul că statul mexican a instituit în anii 1920 o campanie oficială de eradicare a creștinismului din Mexic. Constituția revoluționară din 1917 deschisese calea secularizării forțate, iar elitele politice ulterioare au străbătut-o rapid spre destinația finală: persecuția deplină și decreștinizarea asumate oficial, ca politică de stat.

Abuzurile președintelui Plutarco Elías Calles au creat premizele unui război civil. Calles a instituit o serie de restricții dure la adresa majorității catolice din țară, inițial întâmpinate de proteste pașnice și apeluri diplomatice din partea autorităților religioase, inclusiv din partea Vaticanului.

În marea lui modestie Iuliu Pop nu vorbea despre sine, considerând că este cu mult mai nimerit ca în locul său să vorbească arta sa. Acest artist al fotografiei s-a născut la Negreşti, la 6 iulie 1915, fiind unul dintre cei cinci copii ai preotului Andrei Pop, care a fost capelan la Şişeşti, în vremea când păstorea Vasile Lucaciu. În memoria copilului de atunci s-a întipărit chipul tribunului, pe care îl evoca cu veneraţie: „De câte ori se întorcea din lume îşi făcea vreme să adune copiii în jurul său, să-i întrebe de carte şi să le-mpartă bănuţi de argint.”

Iuliu Pop a urmat liceul la Satu Mare şi facultatea la Cluj, devenind jurist, profesie pe care a slujit-o cu pasiune şi devotament peste patru decenii.

La 10 noiembrie 1919 s-a născut M. T. Kalaşnikov, constructor al celebrului pistol automat "AK-47", cea mai vândută armă din lume

Destinul a vrut cu tot dinadinsul ca cel mai mare producător de arme de asalt din toate timpurile să vadă lumina zilei în inima Asiei, în sătucul Kurya din imensitatea Regiunii Altai, deţinută încă, pe atunci, de muribundul Imperiu Ţarist.

Nou-născutul a fost botezat Mihail Timofeevici Kalaşnikov şi a devenit instantaneu una dintre multele guri flămânde ale unei familii de simpli ţărani.

Soarta a fost crudă cu el încă din fragedă pruncie,

La data de 19 noiembrie 1912 se năştea omul de ştiinţă George Emil Palade, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină, în 1974, pentru contribuţiile la înţelegerea structurii şi organizării funcţionale a celulei. A descoperit ribozomii şi a descris sistemul şi funcţiile membranelor intracelulare.

''M-am născut în noiembrie 1912 în Iaşi, vechea capitală a Moldovei, în estul României. Educaţia mea a început în acel oraş şi a continuat prin luarea bacalaureatului la Liceul “Al. Haşdeu” din Buzău. Tatăl meu, Emil Palade, a fost profesor de filozofie, iar mama mea, Constanţa Cantemir Palade, a fost învăţătoare. Mediul familial m-a ajutat să capăt, cu timpul, un mare respect pentru cărţi, şcoală şi educaţie.

O nouă descoperire demonstrează legătura dintre actul decizional al oamenilor şi matematică: cele mai iraţionale alegeri pot fi explicate de teoriile mecanicii cuantice. Toate alegerile pe care le luăm coexistă în acelaşi timp, până în momentul în care luăm o decizie şi celelalte posibilităţi dispar.

Cercetătoarea Zheng Joyce Wang de la Universitatea din Ohio spune că teoria cuantică ne permite să ne imaginăm fiecare opţiune posibilă până când ne decidem.

Trecerea de la particulele subatomice (domeniul teoriei cuantice), la deciziile luate cu discernământ este una mare. Se poate demonstra faptul că prezentul nesigur din fizica cuantică se potriveşte cu cel din minţile noastre.