Celor care le-a înflorit copacul vieţii de mai mult de 50 de ori li se pare că ceea ce ştiu dumnealor ştie toată lumea. Dacă au fost contemporani cu mulţi dintre acelora a căror ţărână odihneşte sub troiţa de la Ocoliş ,li se pare că este suficient să pomeneşti la o agapă minunile tinereţii , fără a realiza că ,de fapt în mintea lor zace cotinuarea istoriei literaturii şi nu numai. Scrisul în sine este o artă grea mai ales cînd cel care îţi dictează nu este faraon, nici domnitor, nici dictator ci este cel mai mare duşman al celui care se crede scriitor , este propria ta conştiinţă. Una este să scrii pentru a trăi şi cu totul alta este să trăieşti pentru a scrie. Harul dat de zei este vremelnic.Timpul nu rezolvă nimic, el există doar ca să te ţină pe jar să-ţi alimenteze conştiinţa cu panica lucrului nefăcut sau neterminat. Întâlnirile celor care au dat pe rafturi mai multe sau mai puţine
- Detalii
- Scris de Tivadar Vasile
Capitolul I. Descriere geografică
Asezare. Ca punct pe globul terestru, Satulung are coordonatele 47° 33' 59'' latitudine nordica si 23° 25' 37'' longitudine estica, iar pe harta României, comuna Satulung este situata în partea de sud-vest a judetului Maramures, în Tara Chioarului, având localitatea de resedinta plasata pe o importanta artera de circulatie DN 1C DE 58 la o distanta de 15 km de resedinta judetului, municipiul Baia Mare.
Ca vecini are la N, N-E comuna Recea, în E comuna Coltau, la S-E se afla comuna Remetea Chioarului, în partea de S este comuna Somcuta Mare, spre S-V se situeaza comuna Miresu Mare, la V comuna Farcasa, iar la N-V comuna Ardusat.
- Detalii
- Scris de Zmicala Mihai
Limba de piatră se exprimă atât în literatură, cât şi în artele plastice, putând fi ilustrată accepţia acestei sintagme prin creaţia lirică a lui Blaga şi sculptura lui Brâncuşi.
Lucian Blaga pune sentimentele în însăşi vocea creaţiei care este versul, iar, mai apoi, poezia. Poetul se foloseşte de ştiinţă ca formă a creaţiei. O vede ca o formă de creaţie mai degrabă, decât de cunoaştere. Operele sale sunt preţuite după măsura în care se manifestă în ele forţa creatoare a spiritului uman, nu după adevărul care îl conţin.
Blaga căuta să răspundă marilor întrebări ale omenirii cercetând diferite domenii ale culturii. Timpul a constituit o componentă esenţială în reconstituirea unor adevăruri descoperite cu ajutorul cercetăriilor. Aceste cercetări au pornit de la preistorie.
- Detalii
- Scris de Tivadar Vasile
La 4 noiembrie 1900 s-a născut Lucreţiu Pătrăşcanu, conducător al Partidului Comunist Român, ministru, avocat, sociolog şi economist (d. 17 aprilie 1954)
Despre Lucretiu Patrascanu se poate spune orice, mai putin ca nu a fost un patriot pana in maduva oaselor. Departe de a se asemana cu parvenitii care gasisera in Partidul Comunist o forma de a avansa cat mai rapid pe scara sociala, Patrascanu era un om de o cultura deosebita.
Avocat, sociolog, economist, el a imbratisat doctrina comunista inca din timpul studentiei (1919), optand pentru un socialism de factura nationalista.
- Detalii
- Scris de DC
Citește mai departe: Lucreţiu Pătrăşcanu, comunistul care nu semăna deloc cu ''parveniţii'' din PCR
În anul 2011, muzeul oraşului irakian Sulaymaniyah a achiziţionat de la un contrabandist aproximativ 90 de tăbliţe din lut, în cadrul acţiunii de recuperare a unor artefacte dispărute din situri şi muzee, ca urmare a raidurilor coordonate de armata americană în această ţară. Printre obiectele cumpărate s-a aflat o tăbliţă, care a atras atenţia lui Farouk Al-Rawi, profesor al Şcolii de Studii Orientale şi Africane, din cadrul Univestităţii din Londra. Artefactul era inscripţionat cu caractere cuneiforme, iar preţul său de cumpărare a fost de 800 de dolari.
Cu ajutorul lui, Andrew George, unul dintre colegii săi, Al-Rawi a tradus, în doar 5 zile, textul identificat pe tăbliţa de lut. Totodată, a fost determinată vârsta artefactului, care datează în perioada babiloniană veche (2003-1595 î.Hr.).
- Detalii
- Scris de Alin Motogna