Celor care le-a înflorit copacul vieţii de mai mult de 50 de ori li se pare că ceea ce ştiu dumnealor ştie toată lumea. Dacă au fost contemporani cu mulţi dintre acelora a căror ţărână odihneşte sub troiţa de la Ocoliş ,li se pare că este suficient să pomeneşti la o agapă minunile tinereţii , fără a realiza că ,de fapt în mintea lor zace cotinuarea istoriei literaturii şi nu numai. Scrisul în sine este o artă grea mai ales cînd cel care îţi dictează nu este faraon, nici domnitor, nici dictator ci este cel mai mare duşman al celui care se crede scriitor , este propria ta conştiinţă. Una este să scrii pentru a trăi şi cu totul alta este să trăieşti pentru a scrie. Harul dat de zei este vremelnic.Timpul nu rezolvă nimic, el există doar ca să te ţină pe jar să-ţi alimenteze conştiinţa cu panica lucrului nefăcut sau neterminat. Întâlnirile celor care au dat pe rafturi mai multe sau mai puţine

Capitolul I. Descriere geografică

      Asezare. Ca punct pe globul terestru, Satulung are coordonatele 47° 33' 59'' latitudine nordica si 23° 25' 37'' longitudine estica, iar pe harta României, comuna Satulung este situata în partea de sud-vest a judetului Maramures, în Tara Chioarului, având localitatea de resedinta plasata pe o importanta artera de circulatie DN 1C DE 58 la o distanta de 15 km de resedinta judetului, municipiul Baia Mare.

     Ca vecini are la N, N-E comuna Recea, în E comuna Coltau, la S-E se afla comuna Remetea Chioarului, în partea de S este comuna Somcuta Mare, spre S-V se situeaza comuna Miresu Mare, la V comuna Farcasa, iar la N-V comuna Ardusat.

Limba de piatră se exprimă atât în literatură, cât şi în artele plastice, putând fi ilustrată accepţia acestei sintagme prin creaţia lirică a lui Blaga şi sculptura lui Brâncuşi.

Lucian Blaga pune sentimentele în însăşi vocea creaţiei care este versul, iar, mai apoi, poezia. Poetul se foloseşte de ştiinţă ca formă a creaţiei. O vede ca o formă de creaţie mai degrabă, decât de cunoaştere. Operele sale sunt preţuite după măsura în care se manifestă în ele forţa creatoare a spiritului uman, nu după adevărul care îl conţin.

Blaga căuta să răspundă marilor întrebări ale omenirii cercetând diferite domenii ale culturii. Timpul a constituit o componentă esenţială în reconstituirea unor adevăruri descoperite cu ajutorul cercetăriilor. Aceste cercetări au pornit de la preistorie.

La 4 noiembrie 1900 s-a născut Lucreţiu Pătrăşcanu, conducător al Partidului Comunist Român, ministru, avocat, sociolog şi economist (d. 17 aprilie 1954)

Despre Lucretiu Patrascanu se poate spune orice, mai putin ca nu a fost un patriot pana in maduva oaselor. Departe de a se asemana cu parvenitii care gasisera in Partidul Comunist o forma de a avansa cat mai rapid pe scara sociala, Patrascanu era un om de o cultura deosebita.

Avocat, sociolog, economist, el a imbratisat doctrina comunista inca din timpul studentiei (1919), optand pentru un socialism de factura nationalista.

În anul 2011, muzeul oraşului irakian Sulaymaniyah a achiziţionat de la un contrabandist aproximativ 90 de tăbliţe din lut, în cadrul acţiunii de recuperare a unor artefacte dispărute din situri şi muzee, ca urmare a raidurilor coordonate de armata americană în această ţară. Printre obiectele cumpărate s-a aflat o tăbliţă, care a atras atenţia lui Farouk Al-Rawi, profesor al Şcolii de Studii Orientale şi Africane, din cadrul Univestităţii din Londra. Artefactul era inscripţionat cu caractere cuneiforme, iar preţul său de cumpărare a fost de 800 de dolari.

Cu ajutorul lui, Andrew George, unul dintre colegii săi, Al-Rawi a tradus, în doar 5 zile, textul identificat pe tăbliţa de lut. Totodată, a fost determinată vârsta artefactului, care datează în perioada babiloniană veche (2003-1595 î.Hr.).