De ambele părţi ale Carpaţilor, liderii politici români ai vremii au încercat să-şi aducă aportul la realizarea Unirii. Doi dintre aceştia: Iuliu Maniu şi Ion I.C. Brătianu.
Anul 1918. Atât regatul condus de Ferdinand I, cât şi provinciile locuite de români, aflate sub ocupaţie străină, sunt angrenate în conflictele primei conflagraţii mondiale. Marile imperii europene încep să se destrame. Populaţia aflată de o parte şi de alta a Carpaţilor are acum şansa de a forma un stat naţional, în adevăratul sens al cuvântului. De ambele părţi ale munţilor, liderii politici ai vremii încearcă să-şi aducă aportul la realizarea Unirii. Doi dintre aceştia: ardeleanul Iuliu Maniu şi argeşeanul Ion I.C. Brătianu.
Iuliu Maniu – liderul ţărănist cu două feţe
- Detalii
- Scris de Alin Motogna

În 1486, diploma a fost confirmată de regele Ungariei Matia Corvin pentru toată Universitatea Săsească. Documentul nu s-a păstrat în original, ci numai ca o parte a reconfirmării din 1317 a Diplomei andreiene de către regele Carol Robert de Anjou. Actul în limba latină, pe pergament cu pecete atârnată (unul din cele mai vechi documente istorice din Transilvania), este păstrat la Arhivele Naţionale ale judeţului Sibiu.
- Detalii
- Scris de DC
Casa de Cultură a municipiului Roşiorii de Vede a fost in data de 13 noiembrie 2015 gazda unei foarte interesante activităţi, o manifestare cu o desfăşurare inedită, în care poezia şi arta grafică au dovedit că sunt, de multe ori, arte gemene.
Un public numeros, alcătuit din persoane de toate vâstele (printre care se distingeau uniformele elevilor madgearişti, însoţiţi de dna profesoară Aurelia Petrescu) a participat la această demonstraţie iniţiată de pictorul Tudor Şerbănescu şi realizată împreună cu vechiul lui prieten şi coleg Mihai-Athanasie Petrescu.
Se dă:
- Detalii
- Scris de Mihai-Athanasie Petrescu
Scenaristul şi producătorul muzical de origine britanică Mark Reeder a vorbit într-un interviu acordat MEDIAFAX despre România comunistă şi postdecembristă, despre muzică şi despre cel mai nou film al cărui protagonist şi coscenarist este, "B-Movie: Lust & Sound in West-Berlin 1979 - 1989".
La 20 de ani, în 1978, a ajuns în Berlinul de Vest, unde, după cum a afirmat, nu plănuia să se stabilească. Pasionat în egală măsură de muzică şi de istoria Europei de est, în momentul căderii zidului Berlinului, Reeder se afla în drum spre România. "În România, am trăit acele ultime săptămâni ale lui Ceauşescu. Am avut senzaţia că am tras comunismul în jos după noi", a spus acesta în interviul acordat MEDIAFAX.
- Detalii
- Scris de Patricia Marinescu
Două aspecte se pot înfăţişa iniţiatului interesat, aspecte ce pot coexista, dar şi pendula în contradictoriu. Acestea sunt istoricul şi tradiţionalul, ambele aparţinând deopotrivă masoneriei şi lumii profane. Primul aspect se referă la statutul exoteric sau public al ambelor entităţi, pe când celălalt vizează latura ezoterică sau secretă şi aparţine mai mult masoneriei. Adevărul le cuprinde pe toate.
Deviza “Libertate, egalitate, fraternitate” a fost deviza demagogică a violenţei revoluţiei franceze. Cred că i se atribuie greşit masoneriei paternitatea sloganului şi în consecinţă, prin extrapolare, tot ce ţine de aplicabilitatea lui în lumea profană. Iată efectele:
- Detalii
- Scris de MIHAI GANEA
Citește mai departe: LIBERTATE , EGALITATE, FRATERNITATE. VALOARI PROFANE - SIMBOLURI MASONICE