La 12 noiembrie 1857 s-au tipărit în Moldova primele timbrele poştale, imprimate cu un cap de bour, vechea stemă a Moldovei, astăzi unele dintre cele mai valoroase mărci poştale din lume.

Capetele de Bour reprezintă un pas important către independenţa şi autonomia Moldovei faţă de imperiul Otoman, care la acel moment nu permitea Ţărilor Române nici un fel de autonomie instituţională sau economică, cum ar fi moneda proprie, însemnele sau drapelul. Acest lucru este totodată o dovadă a modernizării accelerate prin care au trecut Principatele Române după jumătatea secolului al XIX-lea.

Testamentul olograf al lui Avram Iancu, scris în 1850, a fost predat, vineri, în custodia Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) "Lucian Blaga" din Cluj-Napoca de către Fundaţia Raţiu, documentul urmând a fi prezentat publicului într-o expoziţie.

Indrei Raţiu, fiul cel mare al lui Ion Raţiu, a declarat, vineri, la BCU, că testamentul a fost păstrat şi transmis pentru posteritate de familia Raţiu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Am predat în custodia BCU, din partea Ratiu Family Charitable Foundation, testamentul olograf al lui Avram Iancu.

La 11 noiembrie 1947 se dă sentinţa în procesul Iuliu Maniu. Maniu, în vârstă de 75 de ani, este condamnat la închisoare pe viaţă împreună cu vicepreşedintele PNŢ, Ion Mihalache.

După 23 august 1944,  Iuliu Maniu, fost deputat, fost prim-ministru al României (noiembrie 1928-iunie 1930; iunie 1930-octombrie 1930; octombrie 1932-ianuarie 1933) şi preşedinte al Partidului Naţional-Ţărănesc (1926-1933, 1937-1947), a luptat împotriva preluării ţării de către comunişti, proces pe care a refuzat să-l accepte, încrezător în sprijinul marilor puteri occidentale.

La 1 noiembrie 1944, Iuliu Maniu îl întreba printr-o telegramă pe vicemareşalului

Vremea nu se dezminte, brumă, ceaţă, temperaturi cu minus. Este o astfel de vreme că nu ai da un câine afară, dar nu demult tare acest 7 noiembrie era o mare posibilitate de-a ne arăta prietenia pentru "fratele mai mare de la Răsărit", când defilam cu toţii la aniversarea Marii Revoluţii din Octombrie, după calendarul Iulian, care a devenit 7 Noiembrie după calendarul Gregorian. 

      Acum ne adunăm tot din dragoste, dar faţă de Cultura neamului, de literatură şi cum să nu spui acest lucru dacă cei prezenţi la Cenaclu au venit din Săcălăşeni-doamna  Julieta Doina Kiss, din Satu Mare domnul Ioan Marin Chiorean, din Ardusat doamna Carmena Băinţan, din Ulmeni domnul Milian Oros, din Mireşu Mare domnul Gelu Dragoş,

De mai bine de 5 decenii - o jumătate de veac reprezintă realmente un timp istoric - aproape nimic ce ţine de istoria, etnografia, folclorul şi o bună bucată de vreme, de învăţământul din ţinutul Codrului, nu se poate despărţi de numele dascălului şi cărturarului Traian Rus.

Codrean prin naştere (n.1 aug.1954 la Chelinţa) la absolvirea Universităţii Babeş Bolyai din Cluj Napoca, facultatea de istorie, în 1970, a ales profesia de dascăl la Şcoala din Oarţa de Sus şi în această pitorească aşezare de sub Culmea Măgurii a rămas până astăzi pentru că l-au cucerit prin omenie,demnitate,dragoste de învăţătură, orţenii şi pentru că tot aici şi-a găsit aleasa inimii pentru toată viaţa.