Cu toate că Platon admite ca plăcerea, atunci când este vorba despre plăcerea unui suflet nobil, să devină etalonul gustului şi al "hamului" călăuzitor al tineretului, nu trebuie însă să pierdem din vedere constantul lui dispreț față de identificarea vulgară dintre bine şi plăcere în comparație cu identificarea dintre bine şi cunoaştere sau inteligență operată de "spiritele alese"(STATUL, VI, 505b).
Pentru a afla care este natura exactă a binelui inteligibil postulat de spiritele alese şi succeptibil de a deteriora ṣi restaura plăcerea, este absolut necesar să fie cercetată natura acestui bine, precum şi studierea ultimului concept labil care fundamentează estetica lui Platon.
Astfel, la sfârşitul acelei conversații din cartea a doua a LEGILOR, când atenianul argumentează din ce în ce mai tare în favoarea binelui real al muzicii, vorbind, fie de nobleța cântecului, fie de potrivirea şi ornamentarea lui adecvată, excelența ei ultimă este întotdeauna exprimată printr-una din formele cuvântului grecesc "kalos".
- Detalii
- Scris de Valentin Lupea
Citește mai departe: MARGINALII(27) - SEMNIFICAȚIA TERMENULUI "KALOS", LA PLATON (1)
„Satanizarea ajunsă stare de lege, de ordine şi de guvernare creează
o atmosferă satanică, o pseudo-spiritualitate şi o modalitate de vieţuire satanică.
Sunt astăzi organizaţii omeneşti satanizate ce răspândesc satanismul.
Satanizarea e mai rea decât păgânismul.” (Ioan Ianolide, 1919 – 1986)
Cuprins.
1. Satanizarea ajunsă stare de lege, de ordine şi de guvernare
2. Exemplul nr. 1. Deplorabilul „Nemo”, care se declară „non binar”, adică nici bărbat, nici femeie
3. Exemplul nr. 2. O înfățișare omenească, „cu capul jumătate de bărbat și jumătate de femeie”, „cu organe genitale bărbătești expuse” și „cu sânii de femeie la care alăptează un copil”
4. Exemplul nr. 3. Educație universitară făcută de un bărbat deghizat în femeie
5. Exemplul nr. 4. Ceremonia satanistă de deschidere a Jocurilor Olimpice, de la Paris, din anul 2024
6. Exemplul nr. 5. Degenerările umane generate de relaţiile incestuoase
7. Exemplul nr. 6. Alte exemple, în sinteză, dintre numeroasele altele care se pot da
8. Anormalul este respins dacă-i prezentat doar o dată, dar el este acceptat de-i sistematic repetat
- Detalii
- Scris de N. Grigorie Lăcrița
Citește mai departe: Degenerarea umană prin educația satanizată
Cuprins.
1. Noțiunea de incest
2. Degenerările generate de relaţiile incestuoase
3. Incestul dintre Adam și Eva
4. Consecințele facerii primilor oameni și a înmulțirii acestora prin incest
5. Ascultă și cealaltă parte
6. În loc de concluzii
Bibliografie
Rezumat. Acest articol este întocmit cu respectarea strictă a prevederilor din Biblie și are ca scop să prezinte cum oamenii, atât din prima omenire, cât și din a doua omenire, au fost făcuți și s-au înmulțit numai prin incest. Părerile asupra „adevărurilor biblice” folosite în elaborarea acestui articol sunt dintre cele mai diferite, până la contradictorii, agresive și fanatice (și chiar mai mult) și aparțin fiecăruia.
- Detalii
- Scris de N. Grigorie Lăcrița
Oricare cârmuitor înțelept va trebui să recunoască şi să folosească magia artei în vederea creării unei bune conştiințe cetățeneşti, ne spune Platon, după care, în opoziție cu proscrierea platonică a dramei trebuie pusă prescrierea, şi lucrul acesta încă de pe vremea redactărării STATULUI, a unui mediu ambiant, frumos, anume programat pentru copii, un mediu ambiantic constând din clădiri, grădini, vase şi urne plăcute privirii şi veşminte brodate (STATUL, III, 401, Vezi ARTE POETICE, ANTICHITATEA).
Aceste privelişti modelatoare de gust urmează a lucra cu sunete la fel de propice formării acestuia, bunăoară muzica marțială, care va cucerii inimile copiilor insuflându-le dorința de acțiuni vitejeşti.
Drept contrapondere a stimulantului pentru curaj, vor fi corurile sobre de pace care vor înălța laude zeilor şi vor încerca să crească o nouă generație disciplinată, dreaptă şi respectuoasă.
Luate împreună, aceste forme artistice folositoare pot fi numite "... brizele lucrărilor nobile care-şi îndreaptă adierea blândă asupra unor sensibilități impresionabile.
- Detalii
- Scris de Valentin Lupea
Citește mai departe: MARGINALII (26) - ÎNTREGUL APARAT AL ARTEI TREBUIE PUS ÎN SLUJBA MORALEI
V-ați întrebat vreodată cât costă fericirea?
Fericirea, un concept atât de simplu și totuși atât de complex, este adesea înțeleasă și apreciată de noi abia după ce am trecut prin multe experiențe de viață. Într-o lume în care materialismul și goana după succes sunt predominante, este foarte ușor să alunecăm pe panta iluziilor și să facem confuzii, încercând să-i punem un preț și astfel ajungem să pierdem adevărata esență a fericirii.
Deseori trebuie să trăim o jumătate de viață ca să realizăm că nu-i nimic mai important pe lume decât sănătatea și iubirea, cele mai mari comori care te fac cu adevărat bogat. Alergăm după bunuri materiale care în final nu ne aduc fericirea, ne creează un confort într-adevăr dar nu fericire. Să nu confundăm confortul cu fericirea. Vom întâlni oameni care trăiesc în confort deplin, în palate luxoase și care sunt extrem de nefericiți, iar la polul opus, familii numeroase care trăiesc într-o căsuță mică și unde fericirea le dansează în suflet.
- Detalii
- Scris de Mihaela CD