Adolescentul miop, care şi-a luat cu greu corigenţele, Mircea Eliade a fost unul dintre cei mai mari scriitori, filosofi şi istorici ai religiei.

Mircea Eliade s-a născut în 13 martie 1907, în familia ofiţerului Gheorghe Eliade. Tatăl lui, un om deosebit de religios, l-a înregistrat însă în registrul de naşteri cu 4 zile înainte de data reală, ca să corespundă astfel cu Sărbătoarea celor patru martiri din Sebasta.

Din adolescenţă a fost intersat de ştiinţele naturii, chimie, precum şi de ocultism şi a scris piese scurte pe subiecte entomologice.

În articolul „Manuale școlare în care drapelul României este steagul secuilor și în stânga Prutului trăiesc doar ruși”, publicat pe site-ul www.ecreator.ro la data de 5 Decembrie 2016 (http://www.ecreator.ro/eseistica/4191-manuale-scolare-in-care-drapelul-romaniei-este-steagul-secuilor-si-in-stanga-prutului-traiesc-doar-rusi.html), redactat de către dl. Viorel Dolha, președintele Asociației Generale a Învățătorilor din România, sunt aduse la cunoștință publică, într-o manieră superficială și neprofesionistă, informații eronate care lezează demnitatea subsemnaților, prof. dr. Dumitrescu Doru, în calitate de inspector general în cadrul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice („MENCS”) și prof. Gabriela Droc, în calitate de inspector general în cadrul MENCS.

Obișnuința și nepăsarea fac ca oamenii să considere că-i firesc să existe ei și tot ce-i în jurul lor (soarele, stelele, luna, ziua și noaptea, pământul și anotimpurile, aerul și apa, plantele și animalele), chiar și atunci când, parte fiind din infinita armonie universală, acționează împotriva Firii. Preocupați până la obsesie de componenta materială a vieții (unii să supraviețuiască, alții să adune averi pe care le mănâncă moliile și le fură hoții), câți dintre ei își fac timpul necesar să privească cu atenție în jur și apoi să mediteze cu multă uimire la perfecțiunea pretutindeni prezentă în macrounivers și microunivers, în lumea vie și nevie?!
De pildă, nu doar Pământul, ci întreg sistemul solar din care el face parte (Soarele este o stea de mărime medie), reprezintă un insignifiant fragment din copleșitoarea imensitate a Universului, care se presupune că ar avea peste 100 de miliarde de galaxii. Prin galaxie trebuie să concepem un uriaș ansamblu de stele,

Cap. 26 Iluminarea                                   

“Omule nebun, tu faci minuni fără să ştii şi nu cunoşti aproape deloc puterea formidabilă a gândirii tale! Să ştii că tot ce închipuieşti este realizabil şi se face direct proporţional cu încrederea ta. De ce te fereşti oare să stai de vorbă cu tine însuţi, descoperindu-te, astfel, un perfect zeu?”

Acum trăim în noua eră spirituală, unde conştiinţa s-a deschis foarte mult. Acest mesaj se poate interpreta astfel: ai ajuns la iluminare în momentul când ai conştientizat cine eşti tu!

Până de curând, nu înţelegeam cu mintea ce înseamnă să fii o persoană iluminată.

La prima ediţie a Festivalului Internaţional de literatură „eCREATOR”, în prezenţa unor scriitori veniţi din Canada, Austria, Germania, Ungaria şi Republica Moldova, precum şi a 60 de scriitori din zonă şi restul ţării s-au acordat următoarele premii:

1 – Premii pentru Excelenţă în administraţie şi cultură
- Gabriel Valer Zetea – preşedinte CJ MM
- Horia Scubli - primar Sighetu Marmaţiei
- Marinel Rob – primar interimar Baia Mare
- Gabriela Tulbure – primar oraşul Seini
- Vasile Bujorel Mureşan – primar com. Satulung
- Ioan Mătieş – primar com. Mireşu Mare