Între cea de-a treia epocă a istoriei noastre, după cum stabileşte Eminescu, „Suta a XVIII şi a XIX. Epoca de decadenţă ” (Mss. 2263, f. 17), şi istoria naţională, adică în  „epoca de tranziţiune”, personalităţile istorice, care se deschid „relaţiei vii” cu baza existenţială a istoriei, devin purtătoarele conştiinţei acesteia şi, prin „viclenia istoriei”, individuali exemplari, de importanţă istorică naţională. Statura lor are strălucirea „florii de aur”, când actele pe care le săvârşesc – consideră poetul – au marca universalului. Într-o asemenea epocă, plină de contradicţii şi-n care se pune cu stringenţă adaptarea poporului român la viaţa modernă, de autodeterminare naţională, a germinării acelui „nucleu istoric românesc” din epoca eroică a românilor, se impune cu necesitate ca universalul să se întrupeze într-un individual;

Vineri, 15 ianuarie 2016, de Ziua Culturii Naţionale Române, poate cele mai multe personalităţi pe care le-a adus Maramureşul vreodată într-o comună din Ţara Chioarului, s-au întâlnit la Satulung. Ceea ce am crezut că ( era doar o părere ) nu este posibil a fost confirmată de domnul dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” Baia Mare, care a fost invitat de academicianul Marius Porumb la Cluj Napoca, dar şi în alte şase locaţii, printre care şi Bistriţa Năsăud dar a preferat… comuna Satulung.

        Acolo, în Centrul cultural s-a prezentat cartea „Cenaclul de la Satulung”, Editura Grinta, director Gabriel Cojocaru, numărul 3/2015. Moderatorul evenimentului, poetul şi jurnalistul Ioan Romeo Roşiianu a spus că „au trecut 31 de ani de la înfiinţarea cenaclului şi cu un ochi plânge pentru că activitatea Cenaclului nu a fost consemnată

“Zodii sunt si jos subt tară,/fă-le numai să răsară./Sapă numai, sapă, sapă,/până dai de stele-n apă.“ (Lucian Blaga- Fântânile)

Evanescența multor îndeletniciri tradiționale, încărcate de sensuri străvechi și de mister de-a lungul tmpului, dar cu precădere în contemporaneitate poate fi un fapt pozitiv pentru omul modern ce dispune de tot mai puțin timp pentru a se apleca asupra celor firești, naturale. Una dintre cele mai vechi și mai încărcată de sensuri îndeletnicire aproape dispărută, este cea de descoperire a izvoarelor, captarea lor și construirea fântânilor.

În simbolistica fântâna reprezinta viața, legătura dintre astral și teluric, dintre real și ireal, chemare spre împlinirea iubirii, a însetării de viață pământească dar

...trei termeni cu prefixul “psi” ce ne invaluie intreaga cunoastere vizavi de sanatatea mentala intr-o aura de mister, dincolo de credintele noastre ancorate mai mult sau mai putin in realitatea obiectiva .

Desi primii doi sunt considerati adesea intersanjabili, diferenta este notabila.Foarte multi dintre noi ne intrebam atunci cand avem o problema la cine sa apelam: la psiholog sau la psihiatru? Astfel, pentru a rezolva in mod corect dilema si a risipi ceata ce invaluie terminologia “psi” trebuie in primul rand sa facem o distinctie clara intre cele doua profesii.

1.Psihiatrul este absolvent de medicina, prin urmare functioneaza ca medic ce are specializare in psihiatrie.Se ocupa cu investigatrea simptomelor pacientului si prescrie

Zvonurile legate de detectarea undelor gravitaţionale primordiale, adică acele vibraţii ale structurii spaţio-temporale generate de obiecte masive aflate în mişcare accelerată, care au fost numite şi Sfântul Graal al cosmologiei, ar putea să se confirme, informează The Guardian.

Un experiment de amploare, denumit Advanced Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO), utilizează detectoare din Hanford (Washington) şi Livingston (Louisiana) pentru a identifica undele gravitaţionale şi, potrivit unor zvonuri din lumea academică, acest lucru s-a întâmplat deja. În prezent, echipa de cercetători americani lucrează la studiul care priveşte semnalul detectat al unei unde gravitaţionale primordiale.