Cu toate că ploaia era deosebit de înverșunată, oamenii ce indrăgesc literatura, scriitorii s-au prezentat la Cenaclul Filialei Maramureș a Ligii Scriitorilor. De mentionat că albia Râului Săsar este aproape plină, deci mai mult de 1,5 metri, debit al apei acesteia ce nu s-a văzut din 1970, când inundații au fost în toată țara.

        Doamna Carmena Băințan rostește cuvântul de bun venit și anunță desfășurătorul actualei ședințe de lucru. Printre invitați este și domnul Ioan Roșianu Romeo și doamna Claudia Mitră, domnul Nicu Păuna Scheianu, şi domnul Ioan Lazăr, nepotul Eroului Ilie Lazăr din Purcăreț-Salaj, care s-a stabilit definitiv în Giulești, domnul Emil Domuţa, istoric, fost director al muzeului, fost inspector la Inspectoratul Județean de Cultură.

Există numeroşi factori care pot dezvolta deficienţe de învăţare la un copil, ereditatea, problemele asociate sarcinii, accidente postnatale, mediul în care trăieşte, un mediu ce se poate dovedi nefavorabil datorită sărăciei, problemelor din familie sau chiar anturajului.

Semnele deficienţelor de învăţare sunt numeroase, limbaj, capacitate motorie, atenţie şi comportament social.

Tema este vastă. Eu am ales să mă opresc asupra dificultăţilor de învăţare induse şi să le raportez la o poveste îndrăgită de copii „Răţuşca ce urâtă“ a scriitorului Hans Christian Andersen.

Reînfiinţarea Cenaclului literar „Petre Dulfu” Satulung s-a realizat în data de 8 octombrie 2011. Conform procesul verbal din acea dată în această  şedinţă s-a ales ca preşedinte ec. Lucica Dragoş din Hideaga, vicepreşedinţi: dl. jurist Ioan Dragoş din Baia Mare, dl. Mihai Zmicală din Satulung, preşedinte onorific deputat PDL Nicolae Bud din Baia Mare, vicepreşedinte prof. Gelu Dragoş din Lucăceşti şi secretar Ioan Ardusădan din aceeaşi localitate. Au fost prezenţi şi au semnat pentru reînfinţare d-na scriitoare Florica Bud şi poetul Ion Voicu din Finteuşu Mic. Se propune ca următoarea întâlnire să aibă loc la începutul lunii decembrie. Dintre personalităţile politice ale comunei sunt prezenţi dl. primar Augustin Panici, deputatul Nicole Bud, consilierul judeţean dl. Vasile Groşan şi prof. înv. primar Lavinia Zmicală.

În luna octombrie 1989 ascultând radio Europa Liberă, am aflat că locuitorii din localitățile Vandoeuvres – Elveția, Galgon – Franța și Enghien – Belgia sunt alături de locuitorii localităților Satulung, Hideaga și Fersig(sate aparținătoare comunei Satulung) pentru a lupta contra demolării satelor de către regimul Ceaușescu și  pentru ca cetățenii din satele menționate mai sus să fie liberi de communism afirmându-se că aceste localități sunt infrațite cu localitățile din comuna Satulung ( Operations villages roumains).

               În acele momente mi-am zis :oare în viața asta o să am ocazia să vizitez aceste localități și să cunosc acești oameni? După așazisa  revoluție din 1989 am lucrat trei ani ca profesor de limba franceză la Școala gimnazială din localitățile Satulung si Finteușu Mic.

În timpul regelui lor Attila, triburile hunilor au atacat şi invadat Imperiul Roman, şi nu Asia Centrală sau China, teritorii mult mai aproape de zonele de baştină ale acestor războinici călăreţi-nomazi. Care să fi fost cauzele acestei decizii?

Ei bine, în timpul domniei regelui Attila, hunii erau deja stabiliţi în Europa centrală şi de est. În plus, în acea perioadă istorică China era un stat mult prea puternic şi consolidat astfel încât hunii să fi avut vreo şansă să o cucerească.
 
Istoricii estimează că la aproximativ 20 de ani de la naşterea lui Attila, hunii erau deja stabiliţi la vest de fluviul Volga. Ori în aceste condiţii, o campanie militară contra Chinei situată la o distanţă mult prea mare faţă de taberel hunilor, comparativ cu Imperiul Roman de Apus şi cu cel de Răsărit, ar fi fost o acţiune nesăbuită şi păguboasă.